Tahar Ben Jelloun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Tahar ben Jelloun)
Tahar Ben Jelloun
Date personale
Născut (76 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Fès, Regiunea Fès-Boulemane, Maroc[3] Modificați la Wikidata
Cetățenie Maroc
 Franța[4] Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[8]
limba arabă Modificați la Wikidata
StudiiMohammed V University[*][[Mohammed V University (university in Rabat, Morocco)|​]]
Limbilimba franceză  Modificați la Wikidata
Opere semnificativeو[*]
Cette aveuglante absence de lumière[*][[Cette aveuglante absence de lumière |​]]
La Nuit sacrée[*]  Modificați la Wikidata
Note
PremiiLegiunea de Onoare în grad de Mare Ofițer[*]
Comandor al Ordinului Național de Merit[*][5]
Premiul Goncourt
honorary doctorate from the Université de Montréal[*][[honorary doctorate from the Université de Montréal (award)|​]]
docteur honoris causa de l'université catholique de Louvain[*][[docteur honoris causa de l'université catholique de Louvain (honorary title awarded by the Catholic University of Louvain)|​]]
Comandor al Ordinului Artelor și Literelor[*][6]
International Dublin Literary Award[*][[International Dublin Literary Award (international literary award for a work of fiction, jointly sponsored by the city of Dublin, Ireland and the company IMPAC)|​]][7]
Premio Letterario Camaiore[*][[Premio Letterario Camaiore (Italian literary award)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Tahar Ben Jelloun (în arabă طاهر بن جلون) este un scriitor, poet și pictor marocan născut la 1 decembrie 1944 sau 1947[9]. Autorul explică faptul că tatăl său, pentru a-l putea înscrie la grădinița bilingvă franco-marocană din Fez, Maroc, l-a trecut în acte cu trei ani mai mare. [10]. El este titularul Premiului Goncourt pentru romanul său La Nuit Sacrée (Noaptea sacră).

Biografie[modificare | modificare sursă]

După ce a urmat o școală elementară bilingvă arabo-francofonă, a studiat la liceul francez din Tanger până la vârsta de 18 ani, apoi a studiat filosofie la Universitatea Mohammed V din Rabat, unde a scris primele sale poezii adunate în Oameni sub un văl al tăcerii (1971).
A predat apoi filozofia în Maroc. Dar, în 1971, după arabizarea predării filosofiei, el a trebuit să plece în Franța. S-a mutat la Paris pentru a-și continua studiile de psihologie.

Începând cu 1972, scrie numeroase articole pentru cotidianul Le Monde. În 1975 obține un doctorat în psihiatrie socială. Scrierile sale vor beneficia de pe urma experienței sale de psihoterapeut (La Réclusion solitaire, (Izolarea)1976). În 1985 a publicat romanul L'Enfant de sable (Copilul de nisip) care îl face celebru.

A câștigat Premiul Goncourt în 1987 pentru La Nuit sacrée (Noaptea sacră), o continuare a Copilului de nisip. În 2003 și-a anunțat candidatura la Academia Franceză[11], dar și-a retras-o luna următoare[12]. În 2008 a fost ales membru al Academiei Goncourt, înlocuindu-l pe François Nourissier, care a demisionat.

Participă în octombrie 2013, la un colocviu internațional la Senatul din Paris[13] pe tema Islamul Luminilor de  cu Malek Chebel, Reza, Olivier Weber, Abdelkader Djemaï, Gilles Kepel și  Barmak Akram.

El a scris mai multe lucrări pedagogice (cum ar fi Rasismul, explicat fiicei mele, 1998, sau Islamul explicat copiilor 2002), și este solicitat în mod regulat pentru intervenții în școli și universități marocane, franceze și europene.

În noiembrie 2015, părăsește Editura Bompiani care i-a publicat lucrările în limba italiană și fondează la Milano Editura La nave di Teseo, o editură nouă, împreună cu Umberto Eco.

Opere[modificare | modificare sursă]

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

  • 1976: premiul franco-arab pentru colecția sa de poezii, Migdalii au murit din cauza rănilor
  • 2005: Premiul Ulysse pentru totalitatea operei sale.
  • iunie 2004: Premiul IMPAC, înmânat la Dublin
  • 1987: Premiul Goncourt pentru Noaptea sfântă
  • Premiul Internațional de poezie Argana,  Casa poeziei din Maroc[15].
  • 21 iunie 2011: Premiul păcii Erich-Maria-Remarque pentru eseul său Scânteia — Revoltă în țările arabe.

Omagii[modificare | modificare sursă]

Asteroidul (29449) Taharbenjelloun a fost numit în onoarea lui.

Luare de poziție în societatea franceză[modificare | modificare sursă]

În Le Monde de luni, 6 septembrie 2010, Tahar Ben Jelloun a adresat o „Scrisoare Președintelui Republicii”, invitându-l la mai mult discernământ în comentariile sale (Nicolas Sarkozy s-a exprimat la Grenoble cu privire la posibilitatea de a revoca cetățenia franceză unei persoane care a comis o infracțiune gravă). El a ținut să-i reamintească poziția sa de Șef de Stat și de utilizarea pe care el ar trebui să o dea acestei poziții, având în vedere valorile Republicii Franceze și ale constituției franceze.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.clindoeilmagazine.com/tahar-ben-jelloun-ne-rien-dire-ou-ne-rien-faire-est-dramatique-.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.parismatch.com/Culture/Livres/Tahar-Ben-Jelloun-sacre-romancier-1232798  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ „Tahar Ben Jelloun”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ https://www.france24.com/fr/20121218-litterature-tahar-ben-jelloun-le-bonheur-conjugal-main-dans-la-main-donzelli-beyonce-mevegue  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Journal officiel de la République française. Document administratif, accesat în  
  6. ^ https://www.siv.archives-nationales.culture.gouv.fr/siv/rechercheconsultation/consultation/ir/pdfIR.action?irId=FRAN_IR_026438, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ International Dublin Literary Award 
  8. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  9. ^ [fr.wikipedia.org/wiki/France_Inter France Inter le 17 février 2016, dans l'émission La Bande originale]: J'ai un problème avec ma date de naissance : je ne suis pas né en 44, comme c'est écrit partout, je suis né en 47]
  10. ^ Tahar Ben Jelloun - Sacré romancier
  11. ^ http://www.academie-francaise.fr/actualites/candidatures-au-fauteuil-16-et-au-fauteuil-5-0.html Candidature au fauteuil
  12. ^ http://www.academie-francaise.fr/actualites/retrait-de-candidature-au-fauteuil-de-m-leopold-sedar-senghor-f16.html Léopold Sédar Senghor
  13. ^ Voir sur barizakhiari.wordpress.com Islamul Luminilor.
  14. ^ SCHYNS, Désirée, « Harraga dans la littérature francophone : Boualem Sansal, Tahar Ben Jelloun, Mathias Enard et Marie Ndiaye », in: Romanische Studien 3 (2016), online.
  15. ^ www.map.ma : Le prix international de poésieArgan 2010 attribué à Tahar Ben Jelloun.