Premiul Goncourt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Prix Goncourt
Acordat pentru„cea mai bună și cea mai plină de imaginație piesă în proză a anului”
Prezentat deAcademia Goncourt
Dataanual, în noiembrie
ȚaraFranța
Prima decernare1903
Literatură franceză

După categorie

Istoria literaturii franceze

Medievală
Secolul XVI - Secolul XVII
Secolul XVIII - Secolul XIX
Secolul XX - Contemporană

Scriitori francezi

Listă cronologică
Scriitori după categorie
Romancieri - Dramaturgi
Poeți - Eseiști
Scriitori de povestiri scurte

Portal Franța
Portal Literatură

Premiul Goncourt (în franceză Prix Goncourt) este un premiu oferit pentru opere scrise în limba franceză, care este oferit autorului care a publicat „cea mai bună și imaginativă operă în proză a anului”.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Edmond de Goncourt, care a fost un autor, critic și editor plin de succes în Franța celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, a donat întreaga sa avere pentru fondarea și menținerea Academiei Goncourt. Pentru a onora fratele și colaboratorul său Jules Alfred Huot de Goncourt, (1830 - 1870), Academia a inițiat acordarea Premiului Goncourt în fiecare decembrie al fiecărui an începând cu 1903. Juriul care determină câștigătorul se întrunește la restaurantul Drouant, unde ia decizia. Premiul, deși nominalizează o operă literară și nu un individ, asigură câștigătorului un prestigiu literar și public semnificativ.

O singură dată acest premiu a fost acordat unui autor de două ori. Este vorba de Romain Gary, care l-a obținut în 1956 pentru Les racines du ciel și în 1975, sub pseudonimul Émile Ajar, pentru La vie devant soi.

Alți autori celebri laureați sunt: Marcel Proust, Jean Fayard, Simone de Beauvoir, Georges Duhamel, Alphonse de Châteaubriant, Antonine Maillet.

Câștigătorii premiului[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]