Premiul Goncourt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prix Goncourt
Acordat pentru "cea mai bună și cea mai plină de imaginație piesă în proză a anului"
Prezentat de Académie Goncourt
Data anual, în noiembrie
Țara Franța
Prima decernare 1903
Literatură franceză

După categorie

Istoria literaturii franceze

Medievală
Secolul XVI - Secolul XVII
Secolul XVIII - Secolul XIX
Secolul XX - Contemporană

Scriitori francezi

Listă cronologică
Scriitori după categorie
Romancieri - Dramaturgi
Poeți - Eseiști
Scriitori de povestiri scurte

Portal Franța
Portal Literatură

Prix Goncourt, în limba română Premiul Goncourt, este un premiu oferit pentru opere scrise în limba franceză, care este oferit autorului care a publicat "cea mai bună și imaginativă operă în proză a anului".

Istoric[modificare | modificare sursă]

Edmond de Goncourt, care a fost un autor, critic și editor plin de succes în Franța celei de-a doua jumătăți a secolului al 19-lea, a donat întrega sa avere pentru fondarea și menținerea Academiei Goncourt, în original, Académie Goncourt. Pentru a onora fratele și colaboratorul său Jules Alfred Huot de Goncourt, (1830 - 1870), l'Académie a inițiat acordarea Premiului Goncourt, în original Prix Goncourt în fiecare decembrie al fiecărui an începând cu 1903. Juriul care determină câștigătorul se întrunește la restaurantul Drouant pentru a lua decizia sa. Premiul, deși nominalizează o operă literară, și nu un individ, asigură câștigătorului un prestigiu literar și public extrem de semnificativ.

O singură dată acest premiu a fost acordat unui autor de două ori. Este vorba de Romain Gary, care l-a obținut în 1956 pentru Les racines du ciel și în 1975, dar sub pseudonimul Émile Ajar, pentru La vie devant soi.

Alți autori laureați sunt: Marcel Proust, Jean Fayard, Simone de Beauvoir, Georges Duhamel, Alphonse de Châteaubriant, Antonine Maillet.

Câștigătorii premiului[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]