Sulina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru un braț al Dunării, vedeți brațul Sulina.
Sulina
—  Oraș  —
Palatul Comisiei Dunării din Sulina
Palatul Comisiei Dunării din Sulina
Stemă
Stemă
Sulina is located in România
Sulina
Sulina
Sulina (România)
Poziția geografică
Sulina is located in Județul Tulcea
Sulina
Sulina
Sulina (Județul Tulcea)
Poziția geografică
Coordonate: Coordonate: 45°9′34″N 29°39′10″E / 45.15944°N 29.65278°E / 45.15944; 29.6527845°9′34″N 29°39′10″E / 45.15944°N 29.65278°E / 45.15944; 29.65278

Țară Flag of Romania.svg România
Județ Actual Tulcea county CoA.png Tulcea

SIRUTA 159767
Atestare documentară 950

Reședință Sulina[*]
Componență Sulina[*]

Guvernare
 - Primar Nicolae Răduș[*][3] (PSD, )

Suprafață
 - Total 14,16 km²
Altitudine m.d.m.

Populație (2011)[1][2]
 - Total 3663 locuitori
 - Densitate 326 loc./km²
 - Recensământul anterior, 2002 4.601 locuitori

Fus orar UTC+2
Cod poștal 825400

Site web: http://www.primaria-sulina.ro/

Poziția localității Sulina
Poziția localității Sulina

Sulina (în greacă Σουλινάς-Soulinás) este un oraș în județul Tulcea, Dobrogea, România. Are o populație de 3.663 de locuitori. Sulina nu este legată direct de rețeaua de drumuri din România și poate fi atinsă numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră.

Relieful și flora[modificare | modificare sursă]

Sulina este orașul din România situat la cea mai mică altitudine medie, de numai 4 m deasupra nivelului mării. Orașul se întinde de-a lungul Dunării, cu cea mai mare parte a habitatului pe malul drept.

Spre deosebire de restul Deltei Dunării, împrejurimile orașului sunt formate din soluri nisipoase și sărate, parțial umede, brăzdate de canale. În zonele uscate și sărate vegetația este cea specifică dunelor, ca de exemplu cătina roșie (Tamarix ramosissima). În zonele mlăștinoase predomină stuful (genul Phragmites), papura (genul Typha), izma broaștei (Mentha aquatica), cucuta de apă (Cicuta virosa), cornaci(Trapa natans) și mai rar nufărul alb (Nymphaea alba). Zona extravilană se remarcă prin absența copacilor de mari dimensiuni, existând un singur pâlc de salcâmi (Robini pseudacacia), plantat la intrarea în oraș. Altfel, în oraș se pot întâlni sălcii (Salix babylonica), plopi, frasini (Fraxinus excelsior), și corcoduși (Prunus cerasifera), pomii fructiferi consacrați fiind mai rari.

Istorie[modificare | modificare sursă]

La capitolul „istorie nescrisă” există supoziția că Sulina ar exista de prin secolele VI - VII î.Hr., ca meleag al vestiților traci cimerieni și s-ar fi dezvoltat odată cu apariția primelor colonii grecești pe malul Pontului Euxin.[formulare evazivă] Așadar, Sulina ar putea avea circa 2700 de ani vechime, ceea ce ar plasa-o între cele mai vechi așezări din România.

1000 de ani mai târziu, aici era granița dunăreană a Imperiului Roman. Dacă galerele Romei ancorau în portul Sulina (ceea ce este foarte plauzibil) ar însemna că orașul are 1700 de ani vechime. La capitolul „istorie scrisă”, documentele prezintă Sulina începând cu perioada bizantină, prima mențiune datorându-i-se lui Constantin Porfirogenetul care, în lucrarea sa De Administrando Imperii, îl pomenește cu numele de Solina.

Apoi, Sulina poate fi întâlnită în mai multe portulane și hărți italiene din secolele XIV și XV, printre care se numără harta întocmită de Pietro Visconti în anul 1327 și portulanul genovez din secolul al XIV-lea, tipărit în Cetatea Dogilor de către cărturarul Dimitrios Tagias.

Cele mai multe informații despre localitatea Sulina încep să apară din secolul al XVIII-lea, când turcii aleg drumul apei până la Constantinopol, trecând pe brațul Sulina, singurul navigabil la acea vreme. La 1800, Sulina număra 8722 de suflete fiind formată cosmopolit din români, turci, greci, armeni, evrei, ruși și italieni în egală măsură și numită de scriitorul Jean Bart (Eugeniu P. Botez), fost căpitan al portului Sulina, „Europolis”.

Sulina a căpătat statut de oraș în secolul al XIX-lea, odată cu stabilirea Comisiei Europene a Dunării, care a transformat localitatea dintr-un sat de pescari într-un oraș important pentru traficul fluvial european. Palatul Comisiei Europene a Dunării și Farul din Sulina sunt două din monumentele importante ale orașului, datând din anii 1860 și 1870.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, conform informațiilor oferite de Muzeul Farului Comisiei Europene a Dunării, Sulina a fost distrusă în proporție de peste 80% de bombardamentele sovietice.

Turism[modificare | modificare sursă]

Aici se găsește un cimitir maritim, unic în țară și chiar în Europa. Un alt obiectiv turistic este Farul din Sulina, care datează din 1802. Sulina mai are și câțiva kilometri de plajă la Marea Neagră, însă aceasta nu atrage un număr mare de turiști. Mai nou acestă plajă este folosită pentru nudism, în locurile ei izolate. Plaja, în mare parte nu este amenajată, ceea ce îi oferă un aspect virgin. Plaja este cea mai lată porțiune de acest fel de pe litoralul Mării Negre și are o granulație asemănătoare cu cea din Mamaia. Este o alternativă la stațiunea Vama Veche.


Demografie[modificare | modificare sursă]


Circle frame.svg

Componența etnică a orașului Sulina

     Români (81.92%)

     Ucraineni (1.22%)

     Ruși lipoveni (9.88%)

     Greci (1.69%)

     Necunoscută (4.8%)

     Altă etnie (0.46%)Circle frame.svg

Componența confesională a orașului Sulina

     Ortodocși (91.48%)

     Ortodocși de rit vechi (3.82%)

     Necunoscută (4.06%)

     Altă religie (0.62%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Sulina se ridică la 3.663 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.601 locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (81,93%). Principalele minorități sunt cele de ruși lipoveni (9,88%), greci (1,69%) și ucraineni (1,23%). Pentru 4,8% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (91,48%), cu o minoritate de ortodocși de rit vechi (3,82%). Pentru 4,07% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[4]

Sulina - evoluția demografică

Date: Recensăminte sau birourile de statistică - grafică realizată de Wikipedia


Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

Muzeu-icon.gif Muzee[modificare | modificare sursă]

Cetate-icon.gif Clădiri[modificare | modificare sursă]

Biserici-icon.gif Biserici[modificare | modificare sursă]

Personalități[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Mai multe detalii se pot vedea la Sulina, în cadrul muzeului dispus în far.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sulina