Babadag

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Babadag (dezambiguizare).
Babadag
—  oraș  —
Parcul din Babadag
Parcul din Babadag
Stemă
Stemă
Babadag se află în România
Babadag
Babadag
Babadag (România)
Poziția geografică
Coordonate: 44°53′36″N 28°42′43″E ({{PAGENAME}}) / 44.89333°N 28.71194°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Tulcea county CoA.png Tulcea

SIRUTA159650
Atestare documentară1263

ReședințăBabadag[*]
ComponențăBabadag[*]

Guvernare
 - primar al orașului Babadag[*]Georgian Caraman[*][3][4] ( PNL, )

Suprafață
 - Total121 km²
Altitudine maximă120 m.d.m.
Altitudine minimă15 m.d.m.

Populație (2011)[1][2]
 - Total 8940 locuitori
 - Densitate82 loc./km²

Fus orarUTC+2

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Poziția localității Babadag
Poziția localității Babadag

Babadag (în turcă Babadağ, în trecut și Babatag) este un oraș în județul Tulcea, Dobrogea, România.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Numele de Babadag vine din limba turcă și s-ar traduce ca Muntele Tatălui, o referire la misticul Sari Saltuk Baba (d.1297) care a venit pe aceste meleaguri pentru a răspândi credința musulmană.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Clima este temperat continentală. Relieful este specific podișului Dobrogei, orașul situându-se în depresiunea pârâului Tabana, care îl străbate, între dealuri cu înălțimi de până la 250 m, din rocă granitică și calcaroasă, acoperite zonal de pădure. Zona este mărginită de lacul Babadag, lacul Razelm, dealul Coiun Baba sau Koyun Baba (tur. "Tatăl oilor"). Sultan Tepe (tur. "dealul Sultan") și lanik Bair (tur. "Dealul ars").[5]

Economie[modificare | modificare sursă]

Până la jumătatea secolul XX, economia Babadagului a avut un pronuntat caracter agrar. Industria era reprezentată prin întreprinderi mici, în special din domeniul alimentar. In prezent, pe raza orasului Babadag functioneaza numeroase societati comerciale, avand variate obiecte de activitate.[6]

Demografie[modificare | modificare sursă]Circle frame.svg

Componența etnică a orașului Babadag

     Români (69,91%)

     Romi (13,63%)

     Turci (4,41%)

     Necunoscută (11,38%)

     Altă etnie (0,64%)Circle frame.svg

Componența confesională a orașului Babadag

     Ortodocși (70,32%)

     Musulmani (17,69%)

     Necunoscută (11,37%)

     Altă religie (0,6%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Babadag se ridică la 8.940 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 10.037 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (69,91%). Principalele minorități sunt cele de romi (13,64%) și turci (4,42%). Pentru 11,39% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Spre deosebire de datele de pe tabla recensământului din 2011, pe saitul primăriei Babadag se menționează:"Populația orașului Babadag este de 10.037 locuitori din care 8.466 români, 1.289 turci, 168 rromi, 37 lipoveni și 77 alte naționalități" [7][8]. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (70,32%), cu o minoritate de musulmani (17,7%). Pentru 11,38% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[9]

Babadag - evoluția demografică

Date: Recensăminte sau birourile de statistică - grafică realizată de Wikipedia

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Orașul Babadag este administrat de un primar și un consiliu local compus din 17 consilieri. Primarul, Georgian Caraman[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[10]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal9         
Partidul Social Democrat8         

Istorie[modificare | modificare sursă]

Babadag în secolul XIX

Pe teritoriul orașului a existat o așezare de epocă romană numită Vicus Novus, menționată într-o inscripție din vremea Imperiului Roman (anul 178). În zona centrală a orașului actual s-au găsit de asemenea vestigii de epocă romană care dovedesc atingerea unui nivel cvasi-urban de dezvoltare (conducte pentru apă din ceramică arsă încastrate în zidărie etc).

Prima atestare documentară este din 1263, cu ocazia venirii lui Sari Saltuk Baba în Dobrogea. În epoca medievală, după cucerirea Dobrogei de către Imperiul Otoman (începutul secolului XV), locuirea devine din ce în ce mai importantă în zonă. La un moment dat așezarea capătă un caracter urban, denumirea turcească a orașului fiind Babadag (Muntele Tatălui). Pentru o perioadă orașul a fost centru administrativ al Dobrogei, fiind cel mai dezvoltat oraș dobrogean. Din epoca medievală în oraș se mai pot vedea geamia turcească din secolul al XVI-lea alături de mormântul lui Gazi-Ali-Pașa și cișmeaua Kalaigi, mausoleul lui Sari Saltuk Baba Dede, Casa Panaghia precum și vase de ceramică, monede, arme și multe alte vestigii păstrate în colecții muzeale sau particulare.

În perioada 1677-1678, reședința pașei s-a mutat de la Silistra la Babadag. În felul acesta, importanța Babadagului ca reședință a celui mai important om al stăpânirii turcești din provincia de la Dunărea de Jos, crește tot mai mult. Cronicile menționează în legătură cu aceasta amestecul pașei din Babadag în politica internă a celor două țări române.[11]

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

În centrul orașului se găsește Geamia Gazi-Ali-Pasa și cișmeaua Kalaigi. Pe strada Măcin se află mausoleul lui Sari Saltuk Baba Dede, foarte vizitat de aleviți. Un alt obiectiv turistic este Muzeul de Artă Orientală, găzduit de clădirea „Panaghia”, din secolul XIX, în stil oriental. La 5 km spre Tulcea se află ruinele unei fortărețe romane din secolele IV-V d.Hr.

La circa 8 km de Babadag, pe un deal stâncos de lânga localitatea Enisala, se pot vedea ruinele cetății numită local Heracleea, de fapt o cetate genoveză (numită probabil Bambola sau Stavrichi) construită la sfârșitul secolului al XIII-lea și care a fost ocupată succesiv de către genovezi (sf.sec. al XIII-lea – prima jumătate a sec. al XIV-lea), a fost probabil sediul unui important principe local, Dimitrie (Demetrius Princeps tartarorum), apoi a fost ocupată de o garnizoană a Țării Românești și ulterior cucerită de către otomani (care au denumit-o Yeni Sale), cetatea pierzându-și treptat importanța în decursul secolului al XV-lea, fiind apoi abandonată.

În prezent, turiștii care vizitează Babadagul dispun de următoarele posibilități de cazare: Cabana Babadag [1], hotelul "La Parmac" și Popasul "Doi Iepurași" (la 6 km., pe drumul E87).

Educație[modificare | modificare sursă]

Orașul deține o bună tradiție în învățământul școlar, cu deosebite rezultate la olimpiade naționale. Toate aceste merite pornesc din școala generală nr. 1 "Mircea Cel Bătrân", școala generală nr.2 cu clasele I-VIII , școala generală nr.3 "Constantin Brâncoveanu", și Liceul "Dimitrie Cantemir" ce are în componență o grădinița cu program normal și o grădiniță cu program prelungit[12].

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
 4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
 5. ^ primaria-babadag.ro, www.primaria-babadag.ro 
 6. ^ primaria-babadag.ro, www.primaria-babadag.ro 
 7. ^ [https://www.primariababadag.ro/ saitul primariei Babadag, accesat la 29 ianuarie 2021
 8. ^ După câte se pare, pe tabela recensământului, cifrele pentru turci și rromi au fost inversate din greșeală
 9. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
 10. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
 11. ^ Monografia orașului Babadag, Cintian Barbuleanu, 1998
 12. ^ Liceul Babadag. „Liceul Babadag”. Accesat în 07/10.2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)

Bibliografie suplimentară[modificare | modificare sursă]

 • Monografia orasului Babadag, Cintian Barbuleanu, Inspectoratul pentru cultura al judetului Tulcea, 1992

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Babadag

Site web local Arhivat în , la Wayback Machine.