Cernavodă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Cernavodă
—  Oraș  —
Cernavodă
Cernavodă
Stemă
Stemă
Cernavodă se află în România
Cernavodă
Cernavodă
Cernavodă (România)
Localizarea orașului pe harta României
Cernavodă se află în Județul Constanța
Cernavodă
Cernavodă
Cernavodă (Județul Constanța)
Localizarea orașului pe harta Județului Constanța
Coordonate: 44°20′17″N 28°2′1″E44°20′17″N 28°2′1″E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețInterbelic Constanta County CoA.png Constanța

SIRUTA60776

ReședințăCernavodă[*]
ComponențăCernavodă[*]

Guvernare
 - PrimarLiviu-Cristian Negoiță[*][4] (PNL, )

Altitudine50 m.d.m.

Populație (2011)[1][2][3]
 - Total 17022 locuitori
 - Densitate365 loc./km²
 - Recensământul anterior, 200218.915 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal905200

Localități înfrățite
 - Saint-Sébastien-sur-LoireFranța

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata
facebook Modificați la Wikidata

Poziția localității Cernavodă
Poziția localității Cernavodă

Cernavodă (în antichitate: Axiopolis (greacă: Ἀξιούπολις), bulgară: Черна вода (Cerna voda), turcă: Boğazköy) este un oraș în județul Constanța, Dobrogea, România. Are o populație de 19.458 locuitori. Este la o distanță de 59 km de municipiul Constanța. Localitatea are o poziție privilegiată prin situarea sa pe malul drept al brațului Dunărea Veche, în punctul de contact cu fluviul Dunărea. Este considerat a fi un nod de transport de interes national, avându-se in vedere magistralele de transport rutier, fluvial si feroviar care trec prin Cernavoda. Orașul are port la Dunăre, iar în apropiere se află Centrala nucleară de la Cernavodă, singura centrală de acest tip (CANDU) din România. Se crede că[formulare evazivă] orașul a fost reconstruit de legendarul domn muntean Negru Vodă, astfel ar putea proveni numele său cerna (cernîi) în slavonă însemnând negru.[5] O altă versiune este că denumirea vine din slavonă având semnificația de apa neagră.[5] În favoarea acestei ipoteze ar pleda faptul că, multă vreme, numele ― uzual și oficial ― al localității a fost „Cernavoda“ (ultima literă fiind a, nu ă), acesta fiind însă înlocuit, pe nesimțite, de prin anii 1960-1970, în uzul curent, apoi și în nomenclatorul oficial al denumirii localităților, cu „Cernavodă“ (se poate presupune aici un fenomen de „etimologie populară“, vorbitorii presupunând că numele ar veni cumva de la vreun „vodă“; există opinia ― azi minoritară, așa-zicând puristă, dar corectă, de fapt ― că „Cernavodă“ ar fi o formă eronată, forma corectă fiind „Cernavoda“). Aceasta se poate corela și cu numele râului Carasu din vecinătate, care în limba turcă are aceeași semnificație de apă neagră.[5]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Preistorie[modificare | modificare sursă]

Primele descoperiri aparțin culturii Hamangia (eneolitic timpuriu) - mai multe așezări și o necropolă (cca. 400 de morminte). În anul 1945 au fost descoperite Gânditorul de la Hamangia, alături de perechea sa Femeie șezând datând din a doua jumătate a mileniului V – începutul mileniului IV î.Hr. .

Antichitate[modificare | modificare sursă]

Orașul a fost întemeiat de coloniști greci, sub numele de Axiopolis în secolul al IV-lea î.Hr., ca punct de comerț cu dacii din împrejurimi. Apoi, în secolul al IV-lea d.Hr. așezarea a fost reconstruită de romani, la ordinul lui Constantin cel Mare, care au construit aici o cetate. Aici a existat și o episcopie și s-au găsit inclusiv ruine de basilici din secolul IV. În prezent, ruinele cetății sunt un punct de atracție turistică pe Dunăre.

Evul Mediu[modificare | modificare sursă]

În anul 1389 Mircea cel Bătrân alipește Dobrogea, inclusiv Cernavodă, Țării Românești, dar aceasta va intra sub administrarea Imperiului Otoman în anul 1420 timp de peste patru secole și orașul va purta numele de Boğazköy, fiind în această perioadă un mic sat.

După Congresul de la Berlin (1878)[modificare | modificare sursă]

În urma Războiului de Independență și a Congresului de la Berlin, Cernavodă revine Regatului României. La sfârșitul anului 1878, localitatea a căpătat rangul de reședință a județului Silistra Nouă. Integrarea Dobrogei în Regatul României a sporit importanța orașului Cernavodă, deoarece Dobrogea asigura ieșirea la mare a statului român. Astfel se construiește Podul de la Cernavodă pentru asigurarea legăturii feroviare directe cu restul țării, iar orașul Cernavodă devine un punct principal de tranzit pe ruta către Constanța ce va deveni principalul port la Marea Neagră.

Arhitectură industrială[modificare | modificare sursă]

  • Între 1890 și 1895, inginerul Anghel Saligny a construit aici un pod peste Dunăre și peste brațul Borcea al Dunării. Podul Regele Carol I, (redenumit mai apoi Podul Anghel Saligny), complexul de poduri, în lungime totală de 4087,95 m fiind în acea vreme cel mai lung complex de poduri din Europa. Ultimul piron al podului, turnat din argint, a fost, simbolic, bǎtut de Anghel Saligny reprezentând încheierea lucrǎrilor la pod. Mai târziu, la încercarea podului, inginerul A. Saligny a stat într-o barcǎ, sub pod, în vreme ce pe pod erau puse vagoane încǎrcate cu rocǎ, semn al încrederii și garanției.

Demografie[modificare | modificare sursă]Circle frame.svg

Componența etnică a orașului Cernavodă

     Români (87,58%)

     Romi (2,23%)

     Turci (2,7%)

     Necunoscută (6,51%)

     Altă etnie (0,96%)Circle frame.svg

Componența confesională a orașului Cernavodă

     Ortodocși (88,12%)

     Musulmani (3,16%)

     Necunoscută (6,56%)

     Altă religie (2,14%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Cernavodă se ridică la 17.022 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 18.915 locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (87,59%). Principalele minorități sunt cele de turci (2,7%) și romi (2,23%). Pentru 6,52% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (88,13%), cu o minoritate de musulmani (3,16%). Pentru 6,57% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[6]

Cernavodă - evoluția demografică

Date: Recensăminte sau birourile de statistică - grafică realizată de Wikipedia

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Orașul Cernavodă este administrat de un primar și un consiliu local compus din 17 consilieri. Primarul, Liviu-Cristian Negoiță[*], de la Partidul Național Liberal, a fost ales în . Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[7]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal6      
Partidul Social Democrat5      
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților3      
Partidul Mișcarea Populară2      
Partidul M101      

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2002 pentru Cernavodă, Constanța”. 
  4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central[*] 
  5. ^ a b c „CERN, Cernobâl, Cernavodă: Acceleratorul LHC de culoare neagră”. site-ul Antena 3. 
  6. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  7. ^ „Lista competitorilor care au obținut mandate” (XLSX). Biroul Electoral Central pentru alegerile locale din 2016. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cernavodă