Comuna Jijila, Tulcea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jijila
—  comună  —

Map
Jijila (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 45°22′41″N 28°08′45″E ({{PAGENAME}}) / 45.378158°N 28.14597°E

Țară România
Județ Tulcea


ReședințăJijila
ComponențăJijila, Garvăn

Guvernare
 - primar al comunei Jijila[*]Costică Deacu[*][1] (PNL, )

Suprafață
 - Total130,36 km²
Altitudine34 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total4.834 locuitori
 - Densitate40,75 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal827110

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Jijila este o comună în județul Tulcea, Dobrogea, România, formată din satele Garvăn și Jijila (reședința). Este amplasată în nord-vestul județului Tulcea la o distanță de 69 km de orașul Tulcea pe drumul european E87. Cea mai apropiată localitate urbană este orașul Măcin situat la 8 km de comună.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Așezare geografică[modificare | modificare sursă]

Comuna Jijila este situată în partea de vest a județului Tulcea. Față de orașele din jur, este situată la 7 km de Macin, la 15 km de Brăila și Galați și la 75 km de Tulcea, centru administrativ și politic al județului Tulcea. Cuprinde în structura sa următoarele localități: reședința de comună – localitatea Jijila și localitatea aparținătoare Garvăn.
În comună se ajunge pe drumul european E87 și pe drumul național DN 22.
Suprafața totală este de 13036 ha.

Relief[modificare | modificare sursă]

Din punct de vedere structural suprafața comunei Jijila (ce cuprinde și satul Garvăn) se încadreaza în unitatea tectonica a munților Măcin (în extinderea lor nord-vestică).
Din punct de vedere geomorfologic, teritoriul comunei presupune două forme de relief distincte și anume: prima formă e caracterizată prin ultimele ramificații ale Munților Măcinului, cu o altitudine de 40–80 metri și cu valori maxime în dealul Sărăriei – 152,1 metri și dealul Mare cu 141,6 metri. În cadrul reliefului hercinic se distinge o culme suprapusă extravilanului satului Garvăn și o culme a extravilanului satului Jijila, cu o continuare spre Măcin. A două formă de relief pe care o găsim în zona Jijilei aparține celei specifice Luncii Dunării.

Climă[modificare | modificare sursă]

Clima nu diferă de celelalte așezări de la Dunărea de Jos. Ea este temperată–continentala cu vânturi de la Nord, Nord–Est și Nord–Vest. În general, condițiile naturale de sol, climă și relief care au fost și sunt favorabile dezvoltării agriculturii cu cele de bază, cel vegetal și cel zootehnic. Populația actuală se prezintă astfel:

Demografie[modificare | modificare sursă]




Componența etnică a comunei Jijila

     Români (93,96%)

     Alte etnii (0,04%)

     Necunoscută (6%)




Componența confesională a comunei Jijila

     Ortodocși (93,24%)

     Alte religii (0,56%)

     Necunoscută (6,21%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Jijila se ridică la 4.834 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 5.312 locuitori.[2] Majoritatea locuitorilor sunt români (93,96%), iar pentru 6% nu se cunoaște apartenența etnică.[3] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,24%), iar pentru 6,21% nu se cunoaște apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Jijila este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Costică Deacu[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal8        
Partidul Social Democrat6        
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1        

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  2. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]