Sari la conținut

Comuna Greci, Tulcea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Greci
—  comună  —

Map
Greci (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 45°10′02″N 28°15′03″E ({{PAGENAME}}) / 45.167131°N 28.250942°E

Țară România
Județ Tulcea

SIRUTA160430

ReședințăGreci
ComponențăGreci

Guvernare
 - primar al comunei Greci[*]Nicolaie Mocanu[*][1] (PNL, octombrie 2020)

Suprafață
 - Total87,52 km²
Altitudine30 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total4.692 locuitori
 - Densitate58,91 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal827080

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Greci este o comună în județul Tulcea, Dobrogea, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.

Localizare geografică[modificare | modificare sursă]

Se întinde la poalele celor mai înalte vârfuri din Munții Dobrogei, dintre care cel mai înalt este vârful Greci (Țuțuiatu) 467m. Bătrânii satului numesc cel mai înalt vârf "Ghiunaltu" și pe următorul "Calcata". Înainte au existat cariere de granit și se pare din legende locale de uraniu, dar în prezent nu se mai exploatează aproape nimic.

Este o comuna compusă dintr-un singur sat, organizarea aceasta fiind aleasă din cauza suprafeței foarte extinse și a numărului mare de locuitori al satului.

Zona depresionară pe care este amplasată comuna este străbătută pe direcția nord-vest—sud-est de pârâul Recea.

În limitele sale, teritoriul administativ al comunei Greci se învecinează:

  • la Nord - cu teritoriul administrativ al orașului Măcin, Tulcea 16 km
  • la Est-Nord-est - cu teritoriul administrativ al comunei Luncavița, Tulcea20km
  • la Sud - cu teritoriul administrativ al comunelor Cerna și Turcoaia, Tulcea
  • la Vest - cu teritoriul administrativ al comunei Carcaliu, Tulcea

Distanța între comuna Greci și cel mai apropiat oraș, Măcin, este de 16 km. De la Greci până la Tulcea sunt 58 km, până la Brăila (cu trecerea Dunării la Smârdan) sunt vreo 25 km.

Comuna Greci este compusă dintr-o singură localitate cu un teritoriu administrativ de 8770 de ha, din care 483 ha intravilan.

Comuna se leagă printr-un drum județean în lungime de 3 km de DN22D, aflându-se la 72 de km de reședința de județ, Tulcea, și la 25 de km de comuna Smârdan, care face legătura peste Dunăre cu orașul Brăila.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Componența etnică a comunei Greci

     Români (90,9%)

     Alte etnii (9,1%)Componența confesională a comunei Greci

     Ortodocși (89,9%)

     Romano-catolici (1,17%)

     Alte religii (0,34%)

     Necunoscută (8,59%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Greci se ridică la 4.692 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 5.117 locuitori.[2] Majoritatea locuitorilor sunt români (90,9%).[3] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (89,9%), cu o minoritate de romano-catolici (1,17%), iar pentru 8,59% nu se cunoaște apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Greci este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Nicolaie Mocanu[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal10          
Partidul Social Democrat5          

Istoric[modificare | modificare sursă]

Localitatea Greci este menționată pentru prima dată în harta statistică din anul 1790 sub denumirea de Greczj. Numele nu se știe de ce i s-a dat, se presupune că la început a fost locuită de greci, care în prezent nu mai există. Odată cu începerea exploatării granitului la începutul secolului XIX, au fost aduși pietrari din Italia, Grecia și Bulgaria, urmașii lor rămânând pe aceste meleaguri până în prezent, comunitatea italiană devenind o emblemă a comunei Greci.

Turism[modificare | modificare sursă]

Din sat se pot face excursii pe munți în mai toate perioadele anului. În munți există broaște țestoase și vipere.

Comuna este cel mai bun punct de plecare pentru cei care doresc să viziteze Munții Dobrogei. Parcul Național Munții Măcinului este o zonă deosebită, care din păcate nu este atrasă în circuitul turistic datorită lipsei infrastructurii. La poalele acestor munti s-a infiintat un centru de vizitare, unde sunt reprezentate atat ecosistemele si habitatele cat si traseele turistice.

Unul intre cele 6 trasee turistice omologate din parc este traseul turistic "Cozluk" de 16 km, pe ruta Greci-Cozluk-Valea lui Jug-Groapa de Arama-Valea Plopilor-Greci.

Descriere: Traseul pornește din centrul comunei Greci și se continuă pe un drum de țară până în Valea Cozluk, respectiv la punctul de acces în Parcul Național Munții Măcinului. Continuă pe drumul forestier într-o pădure de tei veche de 80 de ani, până la cantonul Cozluk, unde este și loc de campare. De aici, prin păduri de stejar, cărpiniță, tei și mojdrean, traseul duce spre pe creastă, pe care o urmează o perioadă. Părăsind creasta, începe să traverseze văi cu poduri și poieni până la vechiul "Drum al Grecilor", care face legătura între localitățile Greci și Nifon prin pădure, fiind foarte greu de practicat cu mijloace de transport. Drumul traverseaza păduri formate în principal din tei, gorun și cărpiniță de diferite vârste. La ieșirea din pădure traseul urmează drumul spre nord-vest, ocolind Dealul Secaru, până ajunge în Valea Cozluk, la punctul de acces în parc. Pe acest traseu se poate admira versantul vestic al Culmii Măcinului cu varfurile Calcata, Cetate, Moroianu și Secaru, având forme stâncoase ce reprezintă habitatul mai multor specii de păsări răpitoare. Se mai observă bine toată partea sudică a depresiunii Greci, masivele de pădure alcătuite preponderent din tei, stejar, gorun și cărpiniță, unde își găsesc refugiul numeroase specii de mamifere (mistreț, căprior, șacal, cerb și vulpe).

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]