Comuna Jurilovca, Tulcea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jurilovca
Журиловка
—  comună  —

Stemă
Stemă
Map
Jurilovca (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 44°43′26″N 28°52′36″E ({{PAGENAME}}) / 44.723834°N 28.87675°E

Țară România
Județ Tulcea

SIRUTA160644

ReședințăJurilovca
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Jurilovca[*]Eugen Ion[*][1][2] (PSD, )

Suprafață
 - Total299,87 km²
Altitudine22 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total3.694 locuitori
 - Densitate13,12 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal827115

Prezență online
primariajurilovca.ro

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Jurilovca este o comună în județul Tulcea, Dobrogea, România, formată din satele Jurilovca (reședința), Sălcioara și Vișina.

Vestigii arheologice[modificare | modificare sursă]

La 6 km de satul Jurilovca, pe malul înalt și abrupt al lacului, se află ruinele parțial dezvelite și restaurate ale fortăreței greco-romane Argamum (secolele VII î.C. - VI d.C.). Cu numele Orgame, este prima așezare antică din România menționată de un izvor scris al antichității. Se mai văd și azi o poartă a cetății, zidul de bg străzi, basilici paleocreștine, valuri de apărare din pământ ș.a.

Istorie recentă[modificare | modificare sursă]

Comuna Jurilovca a fost întemeiată de lipoveni în pragul secolului al XIX-lea, prima atestare documentară datând din 1826. Deși la începuturile sale era un mic cătun, așezarea s-a dezvoltat devenind la sfârșitul secolului al XIX-lea un centru important al pescuitului în zona Deltei, în prezent este cea mai mare comunitate de pescari din Deltă, centru de colectare și prelucrare a peștelui, precum și un punct de atracție turistică.

De la Jurilovca se poate ajunge cu vaporașul la Gura Portiței, un sat de vacanță situat pe fâșia îngustă de pământ dintre lacul Golovița și Marea Neagră. Zona reprezintă o parte a rezervației biosferei Delta Dunării.

Specific local[modificare | modificare sursă]

Specificul comunității este strâns legat de așezarea comunei pe malul complexului lagunar Razim-Sinoe și de tradițiile lipovenilor. Comunitatea celebrează sărbătorile religioase după calendarul Iulian, care este decalat cu 14 zile fata de calendarul Gregorian (de exemplu, Anul Nou se serbează pe 14 ianuarie). Cea mai importantă sărbătoare religioasă lipovenească este Acoperământul Maicii Domnului -"Pokrov" -(14 octombrie), zi în care lipovenii celebrează și Ziua Peștelui, sărbătoare ce durează trei zile. Un alt aspect important care contribuie la unicitatea comunității este portul tradițional lipovenesc, acesta fiind obligatoriu în biserică.

Casele rușilor-lipoveni prezintă de asemenea anumite particularități, culorile fațadei fiind în general alb și albastru, iar acoperișul este făcut din stuf. Baia lipovenească este o instalație traditională - o construcție separată de locuința propriu-zisă; baia tradițională sau înaintea marilor sărbători a fost aproape un ritual

Demografie[modificare | modificare sursă]Componența etnică a comunei Jurilovca

     Români (52,9%)

     Ruși lipoveni (39,66%)

     Alte etnii (0,27%)

     Necunoscută (7,17%)Componența confesională a comunei Jurilovca

     Ortodocși (46,51%)

     Creștini de rit vechi (39,42%)

     Adventiști (5,31%)

     Alte religii (1,38%)

     Necunoscută (7,39%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Jurilovca se ridică la 3.694 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 3.935 de locuitori.[3] Majoritatea locuitorilor sunt români (52,9%), cu o minoritate de ruși lipoveni (39,66%), iar pentru 7,17% nu se cunoaște apartenența etnică.[4] Din punct de vedere confesional, cei mai mulți locuitori sunt ortodocși (46,51%), cu minorități de creștini de rit vechi (39,42%) și adventiști (5,31%), iar pentru 7,39% nu se cunoaște apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Jurilovca este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Eugen Ion[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat11           
Partidul Național Liberal2           

Personalități născute aici[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]