Comuna Mihail Kogălniceanu, Tulcea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mihail Kogălniceanu
—  comună  —
Primăria
Primăria
Mihail Kogălniceanu (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 45°01′51″N 28°42′59″E / 45.030709°N 28.716428°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Tulcea county CoA.png Tulcea

SIRUTA160877

ReședințăMihail Kogălniceanu
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Mihail Kogălniceanu[*]Anastase Alexe[*][1][2] (PSD, )

Suprafață
 - Total140,16 km²
Altitudine24 m.d.m.

Populație (2011)
 - Total2.735 locuitori
 - Densitate19,51 loc./km²

Fus orarUTC+2

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Mihail Kogălniceanu este o comună în județul Tulcea, Dobrogea, România, formată din satele Lăstuni, Mihail Kogălniceanu (reședința) și Rândunica. Comuna Mihail Kogălniceanu este situată în partea central – nordică a Județului Tulcea.

Teritoriul administrativ al comunei Mihail Kogălniceanu cuprinde trei localități:

  • Mihail Kogălniceanu - așezare rurală de tip mare, amplasat la 20 km de orașul Tulcea, pe DN 22;
  • Rândunica - amplasat la 7 km de Mihail Kogălniceanu, pe DC 10;
  • Lăstuni - amplasat pe DC 11, la distanta de 3 km față de reședința de comuna.

Relieful[modificare | modificare sursă]

Ținutul se afla situat pe campia inalta a podisului nord – dobrogean , avand un relief de podis (depresiune) si este traversat de la N la S de raul Telita, care se varsa in Lacul Babadag. Debitul acestui rau creste in timpul ploilor mari, dar scurgerea specifica este redusa, ceea ce arata ca intreaga zona este deficitara sub raportul umiditatii.

Clima[modificare | modificare sursă]

Clima se incadreaza in zona climatului continental de stepa, cu caracter colinal. Clima este blanda iarna, dar in cursul verii temperatura atinge valori destul de ridicate, caracteristice regiunilor de deal cu clima temperat – continentala, specifica dealurilor impadurite.

Temperatura medie anuala este de 11,1 °C cu luna cea mai friguroasa ianuarie – 0,8 °C, iar cea mai calduroasa iulie. Media anuala a precipitatiilor este de 750 mm.

Fauna[modificare | modificare sursă]

Fauna este preponderent constituita din: rozatoare, pasari caracteristici zonei de stepa, nevertebrate.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Judetul Tulcea, parte integranta a Dobrogei, este situat georgrafic la S-E Romaniei, cuprinde 51 de unitati administrativ-teritoriale si reprezinta 3,5 % din suprafata tarii. Specificitatea judetului este data de varietatea sa fizico-geografica si de importantele marturii documentare ale vietii materiale si spirituale de pe aceste meleaguri.

Descoperirile arheologice de pe teritoriul judetului Tulcea au pus in lumina urme de locuire cu o vechime de cca. 110.000 ani, pe harta arheologica a judetului putand ramarca vestigiile culturilor Hamangia, Gumelnița si traco-dacica, dar si ale cetatilor geto-dacice si ale marilor constructii edilitare romane.

Comuna Mihail Kogalniceanu este cunoscuta, in special, datorita descoperirii pe acest teritoriu a celui mai bogat tezaur de monede tataresti din Romania, fapt ce atesta importanta economica si sociala a acestui teritoriu. A purtat denumirea de Enichioi La inceputul secolului XX localitatea pimeste denumirea actuala si este cunoscuta ca avand o populatie de 585 de locuitori, majoritatea fiind agricultori si gradinari.

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Legatura rutiera directa se face pe drumul national DN 22 Tulcea – Constanta.

Pe calea ferata, cea mai apropriata statie este Mihail Kogalniceanu, situata la 1 km fata de centrul localitatii. Aceasta statie asigura legatura cu municipiul Tulcea si orasele Bucuresti si Constanta.

De asemenea, pe teritoriul comunei Mihail Kogalniceanu este amplasat aeroportul civil Mihail Kogalniceanu, care lega municipiul Tulcea cu orasele Bucuresti si Constanta. In prezent, cursele de pasageri sunt suspendate.

Economia[modificare | modificare sursă]

În ceea ce priveste agricultura, comuna Mihail Kogalniceanu dispune de o suprafata agricola de 7561 ha, din care 6011 ha reprezinta suprafata arabila. In structura suprafetei cultivate si a productiei vegetale, ponderea cea mai mare revine culturilor de grau iar in anul agricol 2007-2008 sa cultivat o importanta suprafata cu rapita.

Comuna Mihail Kogalniceanu reprezinta o zona cu potential ridicat in sectorul zootehnic, aceasta activitate desfasurandu-se atat in cadrul organizat de tip ferme zootehnice (complexul de porci, complexul de berbecuti) cat si in gospodariile populatiei si in mici asociatii familiale. La nivelul localitatii sunt aproximativ 10.730 pasari, 656 bovine, 2255 caprine, 8845 ovine, 1195 porcine, 253 cabaline, 387 familii de albine.

Infrastructura[modificare | modificare sursă]

Infrastructura comunei Mihail Kogalniceanu presupune alimentarea cu energie electrica, serviciu de apa potabila pe 100% din suprafata, canalizare 30%, drum asfaltat pe 30%, servicii de telefonie, cablu TV si internet etc.

Sistemul sanitar presupune 2(doua) unitati sanitare,2 farmacii si cabinete individuale.

Sistemul de invatamant este dezvoltat printr-un camin, 3 gradinite si 3 scoli din invatamant primar si gimnazial.

Demografie[modificare | modificare sursă]Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Mihail Kogălniceanu

     Români (93,78%)

     Romi (1,02%)

     Necunoscută (4,68%)

     Altă etnie (0,51%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Mihail Kogălniceanu

     Ortodocși (94,95%)

     Necunoscută (4,68%)

     Altă religie (0,36%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Mihail Kogălniceanu se ridică la 2.735 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.261 de locuitori.[3] Majoritatea locuitorilor sunt români (93,78%), cu o minoritate de romi (1,02%). Pentru 4,68% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[4] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (94,95%). Pentru 4,68% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Mihail Kogălniceanu este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Anastase Alexe[*], de la Partidul Social Democrat, a fost ales în . Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat8        
Partidul Național Liberal4        
Partidul Mișcarea Populară1        

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central[*] 
  2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central[*] 
  3. ^ „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  4. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  6. ^ „Lista competitorilor care au obținut mandate” (XLSX). Biroul Electoral Central pentru alegerile locale din 2016. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]