Insula Mare a Brăilei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Insula Mare a Brăilei, sau Balta Brăilei este o insulă de pe Dunăre, în județul Brăila, România. Ea are, în medie, 60 km lungime și 20 km lățime, cu o suprafață totală de 710 km².

La intrarea în județul Brăila, fluviul Dunărea se desparte în trei brațe: Dunărea navigabilă (în vest), Brațul Vâlciu (în mijloc) și Brațul Măcin (în est). Brațul Măcin împreună cu Brațul Vâlciu delimitează Insula Mare a Brăilei.[1]

Între Dunărea navigabilă și Brațul Vâlciu se află Insula Mică a Brăilei[2], denumită și Balta Mică a Brăilei, constituită, de fapt, dintr-o salbă de 7 insule, cu o suprafață de 9559 ha, din care 6566 ha pădure și 2921 ha luciu de apă (include 18 iezere), pe care se află și Parcul Natural Balta Mică a Brăilei[3]

În prezent, 681,3 km² (94,6% din suprafața Insulei Mari) sunt ocupate de terenuri agricole, din care 70,84 km² sunt irigate și protejate de un dig cu o lungime de 23,5 km. Pe insulă există două comune, Mărașu și Frecăței, care au aproximativ 5.000 de locuitori.

Regimul comunist a desecat bălțile existente pe insulă și a construit diguri, utilizând munca forțată a deținuților politici (dintre care mulți au murit acolo), transformând insula în zonă agricolă. Pe insulă au existat cinci „lagăre de reeducare” la Grădina, Lunca, Salcia, Stoienești și Veche Strâmba. Terenul, care s-a dovedit a fi fertil, a fost declarat un succes „al comunismului în România”.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dunărea Veche - Brațul Măcin
  2. ^ Balta Mică a Brăilei
  3. ^ Parcul Natural Balta Mică a Brăilei

Legături externe[modificare | modificare sursă]