Râul Iskăr

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Iskăr
Hartă a Iskărului

Hartă a Iskărului
Date geografice
Zonă de izvorâre sub vârful Damga, Rila, Bulgaria
Cotă la izvor 2.500 m.d.m.
Coordonate la izvor 42°11′40″N 23°19′50″E / 42.19444°N 23.33056°E / 42.19444; 23.33056
Emisar Dunărea  Modificați la Wikidata
Punct de vărsare la nord de Ghighen, regiunea Plevna
Date hidrologice
Bazin de recepție 8,646 km²
Lungimea cursului de apă 368 km
Date generale
Țări traversate Bulgaria  Modificați la Wikidata
Afluentul Iskărul Negru la Govedarți

Iskăr (în bulgară Искър; în latină Oescus; în greaca veche: Οἶσκος) este un râu din Bulgaria, cu o lungime de 368 km, fiind astfel cel mai lung râu care curge în întregime pe teritoriul țării. Este afluent al Dunării.

Iskărul se formează prin confluența a trei râuri, Iskărul Negru (Cerni), Iskărul Alb (Beli) și Iskărul Stâng (Levi), ape denumite împreună Iskrove. Punctul de izvorâre al râului este considerat a fi confluența Iskărului Drept (Prav Iskăr), cu Iskărul Negru. După ce coboară pe versantul nordic al Munților Rila, se varsă în lacul de acumulare Iskăr—cel mai mare lac de acumulare din Bulgaria, și în lacul Pancearevo. Râul curge pe lângă Sofia și formează un defileu stâncos în Munții Balcani. Se varsă în Dunăre lângă satul Ghighen din regiunea Plevna. Iskărul este singurul râu care izvorăște din sudul Bulgariei și trece Balcanii, vărsându-se în Dunăre.

Defileul Iskărului în Munții Balcani

Iskărul traversează șase regiuni administrative ale Bulgariei: capitala Sofia, regiunea Sofia, regiunea Pernik, regiunea Vrața, regiunea Plevna și regiunea Loveci. Este principala sursă de apă pentru Sofiiskavoda, compania de apă și canal din Sofia.

Din punct de vedere geologic, Iskărul este cel mai vechi râu din Balcani și sinturul care și-a conservat direcția inițială spre nord în ciuda modificărilor geologice semnificative din perioadele următoare.