Sari la conținut

Insula Calinovăț

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Insula Calinovăț
Geografie
PozițieDunăre
Suprafață0,12 km²
Țară
 România
JudețCaraș-Severin

Insula Calinovăț este situată pe Dunăre, la cca. 8 km aval de intrarea fluviului în România, fiind primul ostrov dunărean românesc întâlnit pe cursul său. Cu o suprafață de aproximativ 9-12 ha,depinzând de debitul Dunării, insula are un sol nisipos-pietros, cu pâlcuri de pădure unde predomină specia arboricolă de răchită albă, Salix alba, cu floră și faună specifică zonelor umede. Ca încadrare teritorial-administrativă aparține comunei Pojejena (în partea vestică a satului Divici), și se află în imediata apropiere a drumului național DN57A, care leagă satul Pojejena de Socol[1].

Insula și luciul de apă limitrof insulei până la o adâncime de 2 m sunt incluse în Aria de protecție specială avifaunistică zona umedă Insula Calinovăț cu o suprafață de 24 de hectare, declarată arie protejată prin Hotărârea de Guvern Nr. 2151 din 30 noiembrie 2004 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone)[2]. Aceasta este inclusă în Parcul Natural Porțile de Fier, parc natural aflat pe suprafața teritorială a sitului de importanță comunitară Cursul Dunării - Baziaș - Porțile de Fier[3].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Insula Calinovat”. Romanianresorts.ro. . Accesat în . 
  2. ^ „Aria de protecție specială avifaunistică zona umedă Insula Calinovăț - portiledefier.ro”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Natura2000.mmediu.ro - Cursul Dunării - Buziaș - Porțile de Fier (sit de importanță comunitară) Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 21 iulie 2014

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]