Cenușăreasa (film din 2015)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Cinderella (2015 Disney film))
Cenușăreasa
Rating
Titlu originalCinderella
Genfilm de basm[1]
film de dragoste[2][3][4]
film fantastic[2][4]
film de aventuri[5]
film pentru familie[*]
melodramă  Modificați la Wikidata
RegizorKenneth Branagh
Scenarist
Bazat pe
Producător
StudioWalt Disney Pictures
DistribuitorWalt Disney Studios
Motion Pictures
Director de imagineHaris Zambarloukos
MontajMartin Walsh
MuzicaPatrick Doyle
CostumeSandy Powell[*][[Sandy Powell (British costume designer)|​]][6]  Modificați la Wikidata
Distribuție
Premiera  (2015-03-13) (Statele Unite)


,  (2015-03-13) (România)
Durata106 minute
ȚaraRegatul Unit
Statele Unite ale Americii
Filmat înPinewood Studios[*][[Pinewood Studios (British film studio and television studio situated in Iver Heath, Buckinghamshire, England)|​]][6]
Anglia[6]
Hampton Court Palace[*][[Hampton Court Palace (historic royal palace in Richmond, Greater London)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiFranța  Modificați la Wikidata
Limba originalăEngleză, dublat în limba română
PremiiPremiul Saturn pentru cel mai bun film fantastic ()[7]  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cele mai bune costume (Sandy Powell[*][[Sandy Powell (British costume designer)|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget$95 milioane
Încasări$253.6 milioane
Website oficialhttp://aja.disney.com/cinderella  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Cenușăreasa (original în engleză: Cinderella) este un film fantastic regizat de Kenneth Branagh, după un scenariu scris de Chris Nedelea. Produs de David Barron, Simon Kinberg și Allison Shearmur pentru Walt Disney Pictures, povestea este inspirată din basmul clasic Cenușăreasa de Charles Perrault și Frații Grimm, utilizând personajele apărute în filmul original, cu același nume, al lui Disney. Filmul este o adaptare Disney live-action.

Distribuția filmului este formată din Lily James în rolul Ellei ("Cenușăresei"), Cate Blanchett în rolul Doamnei Tremaine (Mama Vitregă), Richard Madden în rolul Prințului, Sophie McShera în rolul surorii vitrege mai mici a Cenușăresei, Drizella, Holliday Grainger în rolul Anastasiei Tremaine și Helena Bonham Carter în rolul Zânei Ursitoare.

Filmul a fost lansat pe 13 martie 2015, atât în România, cât și în S.U.A.[8] Premiera filmului la nivel mondial a avut loc pe 13 februarie 2015 în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, filmul neconcurând la nici o categorie a festivalului.

Acțiune[modificare | modificare sursă]

Când tatăl ei moare, frumoasa Ella are parte numai de necazuri din partea mamei ei vitrege. Transformată în slujnică și cu numele schimbat în Cenușăreasa, fata ar putea ușor să-și piardă speranța, dar ține la sfatul primit de la mama ei pe patul de moarte, "fii bună și ai curaj". Viața Cenușăresei se schimbă o dată pentru totdeauna când în pădure dă peste un străin chip chipeș, despre care habar nu are că este chiar prințul regatului. Oare îl va mai întâlni? Zâna Ursitoare este înfățișată diferit în cadrul acestui film, dacă în versiunea originală era deghizată într-o sărmană bătrână, de această dată ea are un rol mult mai amplu în film, dezvăluindu-și adevărata față, o zână tânără și frumoasă.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producția[modificare | modificare sursă]

Filmare[modificare | modificare sursă]

Primul cadru al filmului Cenușăreasa a avut loc pe 23 septembrie 2013. Producția a avut loc la Studiourile Pinewood în Buckinghamshire, Anglia unde s-au turnat și filmele , Pirații din Caraibe: Pe ape și mai tulburi și Maleficent ,[9] și în afara Angliei, inclusiv Palatul Blenheim, Castelul Windsor, Vechiul Colegiu Regal Naval și Black Parck.

Post-producție[modificare | modificare sursă]

Post-producția a început în decembrie 2013, culminată în august 2014. Filmului finalizat i-a fost oferit un rating, Audiență Generală de MPAA.[10]

Muzică[modificare | modificare sursă]

Pe 7 iunie 2013 s-a confirmat faptul că Patrick Doyle va compune coloana sonoră a filmului, muzica având o tentă romantică ca urmare a poveștii care a încântat generații la rând.Doyle a mai compus coloanele sonore pentru câteva filme a lui Branagh, cum ar fi Hamlet și Thor;[11] , în aceeași măsură compunând și coloana sonoră a filmului de la DisneyPixar premiat la Oscar, Neînfricată.[12]

Lansare[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost lansat pe 13 martie 2015.[8] În cinematografe filmul a fost lansat împreună cu scurt-metrajul companiei Disney Frozen Fever, ce va rula înaintea filmului, și care reunește personajele din cea mai bună animație a tuturor timpurilor, Regatul de gheață.[13] Pe 10 februarie, 2015, IMAX Corportation și Disney a anunțat faptul că filmul va fi remasterizat digital în formatul IMAX , lansând filmul în toate cinematografele lumii la data prestabilită a filmului.[14][15]

Trailere[modificare | modificare sursă]

Prima prezentare a filmului a avut loc pe o perioadă de 3 zile în cadrul expoziției D23 Expo în august 2013.[16][17] Filmul a putut fi vizionat în avanpremieră la CinemaCon în Las Vegas, Nevada, în martie 2014, într-un tesear în care se înfățișa momentul când Cenușăreasa auzise despre moartea tatălui său, întâlnirea acesteia cu prințul în pădure, momentul când rochia mamei ei i-a fost distrusă de mama ei vitregă și fiicele sale, și un pasaj comic cu Zâna Bună ce trasformă un dovleac într-o caleașcă.[18][19]

Primul trailer oficial a debuatt pe 15 mai 2014. Trailerul a derulat pe o perioadă de 1 minut, neoferind nici o scenă din film, ci doar un condur strălucitor, care se rotea, fundalul fiind albastru, la final un fluture așezându-se pe acesta, condurul reprezintă bunătatea Cenușăresei și mesajul mamei ei, care murise, pentru ea- "Să ai curaj, și să fii bună!".[20][21] Al doilea trailer oficial, de 2 minute jumătate , conținea scene din film, a debutat în cadrul emisiunii Good Morning America pe 19 noiembrie 2014, cu un material bonus, ce conținea 15 secunde din film.[22][23][24] Posterul oficial al filmului a fost lansat pe 19 noiembrie, avându-i ca protagoniști pe James și Cinderella, fotograful fiind Annie Leibovitz.[25] La primele 24 ore de la lansare, trailerul a fost vizualizat de 4,2 milioane de ori pe YouTube și de 33 de milioane de ori pe Facebook, fiind cel mai vizualizat material promoțional al unui film Disney din istorie, exceptând lansările de la Marvel.[26] Disney a lansat un trailer internațional pe 16 decembrie 2014.[27] Un nou trailer a fost lansat pe 1 ianuarie, 2015.[28] Pe 11 februarie, Disney a dezvăluit un al patrulea trailer pentru film.[29]

Televiziune[modificare | modificare sursă]

În octombrie,s-a concretizat un partneriat de licență între Disney și Turner Broadcasting, prin care Cenușăreasa va avea premiera pe canalele subsidiarei Time Warner (incluzând, TBS și TNT) în primăvara anului 2017.[30]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Cinderella Press Kit (PDF), accesat în  
  2. ^ a b http://www.filmaffinity.com/en/film613169.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=182022.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b http://www.metacritic.com/movie/cinderella, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Base de datos de películas calificadas, accesat în  
  6. ^ a b c DISNEY'S LIVE ACTION "CINDERELLA" BEGINS PRINCIPAL PHOTOGRAPHY IN LONDON, accesat în  
  7. ^ ‘The Force Awakens’ Rings Up Eight Saturn Awards, accesat în  
  8. ^ a b „Disney Dates 'Cinderella' For March 2015”. deadline.com. . Accesat în . 
  9. ^ Sharon Churcher and Brendan Carlin, “Disney comes to Pinewood,” Daily Mail, 13 octombrie 2012.
  10. ^ 'Cinderella', 'Camp X-Ray', 'November Man' & 'Red Army' in Today's MPAA ratings”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Steve Weintraub, “Kenneth Branagh Talks Jack Ryan, Changes Due to Budgetary Reasons, Whether He Will Make Another Shakespeare Movie, Cinderella, and More,” Collider, January 2014.
  12. ^ „Walt Disney Records to Release Patrick Doyle's 'Brave' Soundtrack”. Film Music Reporter. Film Music Reporter. Accesat în . 
  13. ^ Graser, Marc (). 'Frozen Fever' Short to Debut in Front of Disney's 'Cinderella'. Variety. Accesat în . 
  14. ^ Evry, Max (). „Disney's Cinderella to Get an IMAX Release”. comingsoon.net. Accesat în . 
  15. ^ „Cinderella The IMAX Experience Movie | Cinderella The IMAX Experience Movie Tickets & Trailer | IMAX 3D Experience”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ Brooks Barnes, “Disney Fans Get a Sneak Peek at Coming Films,” New York Times, 11 august 2013.
  17. ^ Brigante, Ricky (). „Walt Disney Studios reveal live-action films at 2013 D23 Expo: Marvel, Maleficent, Tomorrowland, Muppets, Saving Mr Banks”. Inside the Magic. Accesat în . 
  18. ^ Rebecca Ford, “CinemaCon: Disney Debuts New Trailer for ‘Cinderella’,” The Hollywood Reporter, 26 martie 2014.
  19. ^ Brent Lang, “’Cinderella’ Peek Offers Cate Blanchett as Evil Stepmother,” TheWrap, 26 martie 2014.
  20. ^ Ng, Philiana (). „Disney's 'Cinderella' Gets Teaser Trailer (Video)”. Hollywood Reporter. Accesat în . 
  21. ^ Hayley Spencer, “The first trailer for Disney’s Cinderella movie is here,” Arhivat în , la Wayback Machine. Glamour, 16 mai 2014.
  22. ^ Josh Wilding, “First Look At Footage From Thor Director Kenneth Branagh’s Tak On Cinderella,” ComicBookMovie.com, 17 noiembrie 2014.
  23. ^ Brian Gallagher, “’Cinderella’ Trailer Preview Teases Live-Action Disney Fairy Tale,” movieweb.com, 17 noiembrie 2014.
  24. ^ Zach Johnson, "Cinderella Trailer Debuts! Director Sir Kenneth Branagh Opens Up About the Live-Action Disney Movie!," E!, 19 noiembrie 2014.
  25. ^ "The New Trailer, Poster and Photos for Disney’s Cinderella!" ComingSoon.net, 19 noiembrie 2014.
  26. ^ McClintock, Pamela (). „Trailer Report: 'Cinderella' Shatters Disney Record”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
  27. ^ Evry, Max (). „The New International Trailer for Disney's Cinderella”. comingsoon.net. Accesat în . 
  28. ^ Zuckerman, Esther (). 'Cinderella' gets midnight-themed trailer for New Year's”. Entertainment Weekly. Accesat în . 
  29. ^ Lesnick, Silas (). „The New Cinderella Trailer is Here!”. comingsoon.net. Accesat în . 
  30. ^ Ng, Philiana (). „Disney's Live-Action 'Cinderella,' 'Jungle Book' Films Land at Turner Broadcasting”. hollywoodreporter.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]