Thor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Thor
Mårten Eskil Winge - Tor's Fight with the Giants - Google Art Project.jpg
Thor luptând cu giganții.
Civilizația mitologie nordică  Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Sif  Modificați la Wikidata
Urmași Þrúðr[*]
Móði[*]
Magni[*]  Modificați la Wikidata
Tată Odin[1]  Modificați la Wikidata
Mamă Jörð[*][1]  Modificați la Wikidata
Bunic Borr  Modificați la Wikidata
Bunică Bestla  Modificați la Wikidata
Frați Meili[*]
Vidar
Bragi
Baldur
Hod
Hermod[*]
Váli[*]  Modificați la Wikidata


Thor este urmașul lui Odin în mitologia nordică. Zeu al naturii, dar și al fulgerelor și al războiului, el deține niște obiecte magice: o centură (Megingiord) care îi conferă puterea divină cât timp o poartă, niște mănuși de fier indispensabile pentru a ține și a folosi un ciocan magic numit Mjollnir ("măcinătorul"). Acest ciocan revine în mâinile sale după fiecare aruncare și simbolizează fulgerele. Se spune că acest ciocan nu și-a greșit ținta niciodată. Thor este fiul lui Odin și al lui Frigga, având-o ca soție pe Sif (cea cu părul de aur), o zeiță a fertilității. Are doi copii (Modi și Thrud) cu Sif, iar cu giganta Jarnaxa, are un fiu, pe Magni. Thor se deplasează într-un car tras de doi țapi numiți Tanngrisnir și Tanngnjostr, el este conducătorul oamenilor și a lumii, protector al tărâmurilor Asgard și Midgard. Numele lui înseamnă "tunet".

Vikingii îl numeau Thor, vechii englezi Donor, germanicii Donar, saxonii Thunar, toate numele acestui zeu provin de fapt din numele masculin proto-germanic Thunraz, adică tunet. Numele acestui zeu nordic a stat și la baza denumirii zilei de joi, Thursday în limba engleză.

Legende și mituri despre Thor[modificare | modificare sursă]

Conform unui mit din Edda în proză, Loki zbura ca un uliu într-o zi și a fost capturat de gigantul Geirrod. Acesta urându-l pe Thor, (zeul fiind un mare dușman al giganților) i-a cerut lui Loki să îl aducă pe inamicul său la palatul lui. Loki a fost de acord să îl aducă pe Thor în cursă și a pornit cu el, folosindu-se de diferite pretexte, în drum spre castelul lui Geirrod. Cei doi s-au oprit la un moment dat la casa gigantei Grid, care i-a spus în taină zeului Thor, de planul lui Loki, și i-a oferit mănușile de fier, ciocanul și centura pe care el le are acum. Folosindu-se de noile obiecte, Thor l-a ucis pe Geirrod și pe fiicele lui Gjalp și Greip.

În ziua Ragnarök-ului, el și Jormungand (urmaș al zeului Loki) se ucid reciproc.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Thora