Cristalul întunecat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cristalul întunecat
The Dark Crystal

Afișul filmului
Titlu originalThe Dark Crystal
Genfilm fantastic
RegizorJim Henson
Frank Oz
ScenaristDavid Odell
După o povestire de:
Jim Henson
ProducătorJim Henson
Gary Kurtz
StudioHenson Associates
ITC Entertainment
DistribuitorUniversal Pictures (USA)
Rank Organisation (UK)
Hoyts (AUS)
Columbia Pictures (International)
Director de imagineOswald Morris
MontajRalph Kemplen
MuzicaTrevor Jones
NaratorJoseph O'Conor
Distribuție
Premiera  (1982-12-17)
Durata93 de minute
ȚaraStatele Unite
Regatul Unit
Locul acțiuniiThra[*][[Thra (fictional planet where the film The Dark Crystal takes place)|​]]  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românădublat sau subtitrat
Buget15 milioane $
Încasări40 milioane $
Website oficialhttp://www.darkcrystal.com/
Prezență online

Pagina Cinemagia

Cristalul întunecat (titlu original: The Dark Crystal) este un film fantastic de aventuri, coproducție americano-britanică din 1982. Este regizat de Jim Henson și Frank Oz și produs de Henson și Gary Kurtz. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Stephen Garlick, Lisa Maxwell și Billie Whitelaw. Filmul prezintă povestea lui Jen, un "Gelfling" asemănător elfilor, în căutare acestuia de a restabili echilibrul lumii sale extraterestre prin returnarea unui ciob pierdut de la o bijuterie puternică dar ruptă.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Acum o mie de ani pe planeta Thra, un cristal magic a crăpat și două rase noi au apărut: cea a răuvoitorilor Skeksis, cei care folosesc puterea "Cristalului întunecat" ca să se alimenteze continuu pentru a trăi etern și un fel de vrăjitori denumiți Misticii.

Jen, un Gelfling asemănător elfilor, este luat de către Mistici după ce clanul său a fost ucis. Stăpânul său Mistic îi spune că trebuie să găsească ciobul de cristal care poate fi găsit doar în casa Aughrei. Dacă nu reușește să facă acest lucru înainte ca cei trei sori să se întâlnească, Skeksii vor domni pentru totdeauna asupra planetei. Împăratul Skeksii și Maestrul lui Jen mor simultan. Apare un duel între Skeksii Șambelan și General, ambii dorind tronul. Generalul devine noul Împărat și Șambelanul este exilat. Aflând de existența lui Jen, Skeksii trimit uriașe creaturi sub formă de crab și numite Garthim ca să-l urmărească.

Jen ajunge la Aughra și este dus la casa ei, care conține un planetariu enorm pe care ea îl folosește pentru a prezice mișcările cerului. Jen descoperă ciobul de cristal cântând la un flaut care îl face să rezoneze. Aughra îi spune lui Jen când are loc viitoarea Marea Conjuncției atunci când cei trei sori se vor alinia, dar află puține despre conexiunea cu ciobul. Garthimii distrug casa Aughrei și o iau prizonieră în timp ce Jen fuge. Auzind chemările cristalului, Misticii își părăsesc valea pentru a merge spre castelul Skeksilor. Jen îi întâlnește pe Kira, un alt supraviețuitor Gelfling care poate comunica cu animalele și pe animalul ei Fizzgig. Ei descoperă că au o legătură telepatică, pe care Kira o numește "dreamfasting". Ei rămân pentru o noapte cu Podlingii, cei care au crescut-o pe Kira după moartea părinților ei. Cu toate acestea, creaturile Garthim atacă satul, dar Kira, Jen și Fizzgig fug atunci când Șambelanul împiedică una dintre creaturi să-i atace. Majoritatea Podlingi-lor sunt înrobiți.

Jen și Kira descoperă un oraș Gelfling în ruine. Găsind un obiect cu scrieri profetice, Jen descoperă că ciobul, parte a Cristalului, trebuie să fie reintrodus în acesta pentru a-i restabili integritatea cristalului. Șambelanul le spune celor doi, lui Jen și Kirei, că dorește să-i aducă la Skeksi pentru a face pace, dar nu au încredere și-l refuză. Mergând prin Landstriders, Gelflingii ajung la Castelul Cristalului, unde văd creaturile Garthim care au atacat satul Kirei. Kira și Jen încearcă fără succes să elibereze Podlingii capturați. Kira, Jen și Fizzgig se infiltrează în părțile inferioare ale Castelului. Șambelanul vorbește din nou cu ei și încearcă să-i convingă să facă pace; cu toate acestea, Șambelanul îl rănește pe Jen și o ia pe Kira în Castel. Generalul îi redă Șambelanului fosta sa poziție de conducere. La sugestia unui cercetător Skeksi, generalul decide să-și recapete tinerețea sa prin drenarea esenței de viață a Kirei, reamintindu-se că puterea sa permite unui împărat Skeksilor să-și mențină tinerețea pentru perioade mai lungi decât cea a Podlingi-lor pe care a fost forțat să se bazeze de la genocidul Gelfling-ilor. Aughra îi spune Kirei să cheme animalele închise în laborator. Acestea se eliberează din cuștile lor și cercetătorul Skeksis este ucis, simultan cu dispariția omologului său Mistic.

Cei trei sori încep să se alinieze și cei doi Gelflingi se întrunesc din nou în Camera Cristalului. Skeksii sosesc pentru a se pregăti pentru nemurirea pe care o vor obține în timpul conjuncției dacă Cristalul nu este refăcut. Jen este prins și scapă ciobul, dar Kira se aruncă după el și este înjunghiată de moarte de către Marele Preot Skeksis. Jen introduce ciobul în Cristal, unificându-l în timp ce Misticii intră în cameră și palatul întunecat începe să se transforme într-un castel de cristal strălucitor. În timp ce Aughra, Jen și Fizzgig îi urmăresc, Mistici și Skeksii se transformă în înalte ființe strălucitoare cunoscute sub numele de UrSkeki. Unul dintre aceștia spune că "suntem din nou unul" și îi spune lui Jen despre istoria lor și o reînvie pe Kira. După ce lasă Cristalul celor doi Gelflingi pentru "a face lumea [lor] în lumina sa," UrSkeki se îndepărtează, ținutul este arătat ca fiind întinerit iar Castelul este transformat într-un palat de cristal.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Un Skeksis

Primire[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]