Sari la conținut

Râmnicu Sărat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Râmnicu Sărat
—  municipiu și oraș  —

Stemă
Stemă
Râmnicu Sărat se află în România
Râmnicu Sărat
Râmnicu Sărat
Râmnicu Sărat (România)
Poziția geografică
Coordonate: 45°22′48″N 27°3′36″E ({{PAGENAME}}) / 45.38000°N 27.06000°E

Țară România
Județ Buzău

SIRUTA44845
Atestare documentară1439

ReședințăRâmnicu Sărat[*]
ComponențăRâmnicu Sărat[*]

Guvernare
 - primar al municipiului Râmnicu Sărat[*]Sorin-Valentin Cîrjan[*][[Sorin-Valentin Cîrjan (primar al Municipiului Râmnicu-Sărat din 2016. A absolvit Universitatea de Petrol și Gaze și Facultatea de Educație Fizică și Sport. A fost viceprimar al Municipiului Râmnicu-Sărat 2008-2016, ulterior devenind primar. Este căsătorit și are 2 c)|​]][1] (PSD, )

Suprafață
 - Total8,77 km²
Altitudine118 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total29.774 locuitori
 - Densitate4.678 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal125300

Localități înfrățite
 - EdinețRepublica Moldova

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Poziția localității Râmnicu Sărat
Poziția localității Râmnicu Sărat
Poziția localității Râmnicu Sărat

Râmnicu Sărat este un municipiu în județul Buzău, Muntenia, România. Are o populație de 33.843 de locuitori (potrivit recesământului din 2021). Aflat în extremitatea nordică a județului, orașul a apărut în secolul al XV-lea și a fost în secolele al XIX-lea–al XX-lea reședința județului Râmnicu Sărat.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Gara Râmnicu Sărat, construită între anii 1893-1898.

Orașul se află în nordul Munteniei și al județului Buzău, pe malul stâng al râului cu același nume. Este străbătut de șoseaua națională DN2, care îl leagă spre sud de Buzău, Ploiești și București, și spre nord de orașele din Moldova: Focșani, Bacău, Roman, și Suceava. Din acest drum, la Râmnicu Sărat se ramifică DN22, care leagă orașul de Brăila și mai departe (prin trecerea Dunării cu bacul), de orașele dobrogene Tulcea și Constanța. DJ202 (șosea județeană) duce din oraș în aval de-a lungul râului Râmnicu Sărat către localitățile învecinate.

Prin Râmnicu Sărat trece și calea ferată Buzău–Mărășești, orașul fiind deservit de Gara Râmnicu Sărat, proiectată de arhitectul Nicolae Michăescu.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Cea mai veche mențiune documentară a numelui de „Râmnicu Sărat” descoperită până acum, datează din 8 septembrie 1439. Este vorba despre un privilegiu comercial acordat de domnitorul muntean Vlad Dracul negustorilor poloni, ruși și moldoveni, în care se precizează că „liovenii plătesc prima vamă la Râmnicu Sărat, doi florini ungurești de căruță încărcată, apoi dau și celelalte vămi”, referire care poate fi însă despre râu. Ca oraș apare pentru prima dată atestat în 1474.

Biserica "Adormirea Maicii Domnului", zidită de Constantin Brâncoveanu în 1697.

La sfârșitul secolului al XIX-lea Râmnicu Sărat era reședința județului cu același nume (începând cu 1862, când aceasta s-a mutat aici de la Focșanii Munteni) și avea o populație de 13.134 de locuitori. Ca unități de învățământ, în oraș funcționau gimnaziul "V. Boerescu", deschis în 1889, precum și 2 școli primare urbane de băieți, 2 de fete, o școală rurală mixtă și două școli private.[2] Alimentarea cu apă punea probleme, deoarece râul Râmnicul Sărat care curgea pe lângă oraș avea apă sărată, nepotabilă. Apa de băut era adusă prin conducte de la Răducești și era distribuită prin intermediul a 12 cișmele. Din punct de vedere administrativ, orașul era împărțit în trei culori: Roșu (care ocupa centrul vechi, denumit Vatra Orașului), Galben la sud (mahalalele Pităreasca și Erculești) și Albastru la nord (mahalaua Sf. Nicolae).[2]

Dintre cele opt biserici ortodoxe consemnate în Marele Dicționar Geografic al României, cea mai veche era cea legată de prima atestare documentară a orașului, din timpul ocupației moldovenești a Râmnicului în vremea luptelor dintre Ștefan cel Mare și Radu cel Frumos, în 1474. Biserica "Piatra", pe locul căreia se află astăzi Biserica Sf.Parascheva. Cu toate acestea, biserica principală era însă Biserica Adormirea Maicii Domnului, zidită de Constantin Brâncoveanu și spătarul Mihail Cantacuzino în 1697. Alte biserici vechi și importante din oraș erau Biserica „Sfinții Voievozi” - Câța, zidită în 1765, biserica "Robeasca", zidită în 1784 de biv-vel-pitar Asanache Nicolescu, și biserica "Bagdat", zidită de Dumitrașcu Bagdat în 1753 și reparată în 1870 de un strămoș al său, biserică ce întreținea și un spital.[2]

În 1925 orașul Râmnicu Sărat își păstrase statutul de reședință de județ, fiind în același timp și reședința plășii Orașul din cadrul acestuia. Populația sa crescuse la 14.535 de locuitori.[3]

În 1950 județul Râmnicu Sărat s-a desființat, iar orașul a căpătat statut de oraș regional și reședință a raionului Râmnicu Sărat din cadrul regiunii Buzău și apoi (după 1952), din cadrul regiunii Ploiești.

În perioada comunistă a funcționat închisoarea Râmnicu Sărat, comandată de maiorul Alexandru Vișinescu. Aici au fost deținuți o serie de personalități importante din politica românească, între care Ion Mihalache, Ion Diaconescu sau Corneliu Coposu. Închisoarea a fost desființată în anul 1963, iar comandantul Vișinescu a fost transferat la Ploiești.

În 1968 Râmnicu Sărat a pierdut rolul de centru administrativ, fiind inclus în județul Buzău.[4] În anul 1994 orașul Râmnicu Sărat a fost declarat municipiu.[5]

Demografie[modificare | modificare sursă]Componența etnică a municipiului Râmnicu Sărat

     Români (74,32%)

     Romi (9,33%)

     Alte etnii (0,06%)

     Necunoscută (16,29%)
Componența confesională a municipiului Râmnicu Sărat

     Ortodocși (82,11%)

     Alte religii (0,93%)

     Necunoscută (16,96%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația municipiului Râmnicu Sărat se ridică la 29.774 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 33.843 de locuitori.[6] Majoritatea locuitorilor sunt români (74,32%), cu o minoritate de romi (9,33%), iar pentru 16,29% nu se cunoaște apartenența etnică.[7] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (82,11%), iar pentru 16,96% nu se cunoaște apartenența confesională.[8]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Municipiul Râmnicu Sărat este administrat de un primar și un consiliu local compus din 19 consilieri. Primarul, Sorin-Valentin Cîrjan[*][[Sorin-Valentin Cîrjan (primar al Municipiului Râmnicu-Sărat din 2016. A absolvit Universitatea de Petrol și Gaze și Facultatea de Educație Fizică și Sport. A fost viceprimar al Municipiului Râmnicu-Sărat 2008-2016, ulterior devenind primar. Este căsătorit și are 2 c)|​]], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[9]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Alianța Psd-Pro Râmnicu Sărat11           
Partidul Național Liberal6           
Partidul Mișcarea Populară2           

Evoluție istorică[modificare | modificare sursă]

În anul 1900 trăiau în oraș 13.134 locuitori, din care circa 1500 evrei.[10]

Râmnicu Sărat - evoluția demografică

Date: Recensăminte sau birourile de statistică - grafică realizată de Wikipedia


Obiective[modificare | modificare sursă]

Școli și licee[modificare | modificare sursă]

 • Colegiul Național „Alexandru Vlahuță”
 • Liceul Teoretic „Ștefan Cel Mare”
 • Liceul Tehnologic Economic „Elina Matei Basarab”
 • Liceul Tehnologic „Traian Săvulescu”
 • Liceul Tehnologic „Victor Frunză”
 • Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” (fosta Nr.1)
 • Școala Gimnazială „Gheorghe Vernescu” (fosta Nr.2)
 • Școala Gimnazială „Dr.Ilie Pavel” (fosta Nr.3)
 • Școala Gimnazială „Vasile Cristoforeanu” (fosta Nr.5)
 • Școala Gimnazială Nr.6
 • Centrul Școlar de Educație Inclusivă
 • Colegiul „Nicolae Paulescu”- școală sanitară

Personalități[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
 2. ^ a b c Lahovari, George Ioan (). „Rîmnicul-Sărat, com. urb.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 5. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 244. 
 3. ^ „Orașul Râmnicu Sarat în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
 4. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
 5. ^ „Legea nr.104 din 24 noiembrie 1994 privind declararea ca municipii a unor orașe”. Camera Deputaților din România. Accesat în . 
 6. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 7. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
 8. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
 9. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
 10. ^ Râmnicu Sărat în Enciclopedia Britannica, 1911. Accesat la 25 aprilie 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Râmnicu Sărat