Saul Steinberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Saul Steinberg
Saul Steinberg 1978.jpg
Saul Steinberg
Date personale
Născut [1][2][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Râmnicu Sărat, România Modificați la Wikidata
Decedat (84 de ani)[1][2][3][4][7][5][6] Modificați la Wikidata
New York, SUA[8] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Romania.svg România
Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupație comics artist[*]
pictor
ilustrator[*]
arhitect Modificați la Wikidata
Activitate
Opere importante View of the World from 9th Avenue[*]  Modificați la Wikidata
Site oficial http://www.saulsteinbergfoundation.org/  Modificați la Wikidata
Prezență online

Saul Steinberg (15 iunie, 191412 mai, 1999) a fost un desenator și grafician american de origine română, cunoscut mai ales datorită contribuțiilor sale din revista The New Yorker.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Steinberg s-a născut într-o familie de evrei la Râmnicu Sărat, dar a crescut apoi în București[9]. Bunicul său fusese croitor pentru armata română la Buzău iar tatăl său, Moritz Steinberg deținea o fabrică de cartonaj[10]. A studiat filozofia la Universitatea București, după care s-a înscris la Politehnica din Milano, unde a studiat arhitectura, absolvind în 1940. În timpul șederii la Milano a contribuit în mod activ în cadrul publicației satirice Bertoldo.

După terminarea studiilor și în împrejurările create de introducerea legilor anti-semite în Italia de către guvernul fascist, Steinberg a părăsit țara[11]. A petrecut un an în Republica Dominicană în așteptarea obținerii vizei americane, perioadă în care a contribuit cu desene la numeroase publicații străine. În 1942, revista The New Yorker i-a sponsorizat intrarea în Statele Unite, astfel începând o o legătură fructuoasă dintre Steinberg și această publicație. Pentru restul vieții sale, Steinberg va contribui cu aproape 90 desene de copertă și peste 1200 de alte desene pentru New Yorker[11].

În perioada celui de al doilea război mondial, Steinberg a lucrat pentru serviciile de informații militare, fiind staționat în China, Africa de Nord și Italia. La sfârșitul războiului a reînceput să lucreze pentru diverse reviste periodice americane, stilul său îmbinând o cunoaștere enciclopedică a artei europene cu stilul american popular de ilustrații, formând astfel un nou stil ilustrativ urban[12]. Cea mai cunoscută operă a sa a fost coperta ediției din 29 martie 1976 a revistei The New Yorker, Lumea Văzută de pe 9'th Avenue (engleză View of the World from 9th Avenue), o schiță a lumii ce face referință la geografia mentală a lumii văzută de locuitorii din Manhattan.

Cunoscut mai ales datorită operelor sale cu caracter comercial, Steinberg și-a expus opera în numeroase muzee și galerii de artă. În 1946, împreună cu artiști ca Arshile Gorky, Isamu Noguchi și Robert Motherwell, a participat la expoziția "Fourteen Americans" (engleză paisprezece americani) de la Museum of Modern Art din New York[11]. ÂO retrospectivă a operei sale a fost expusă ma muzeul Whitney Museum of American Art din New York în 1978 și o altă retrospectivă, de această dată postumă, a fost expusă la Institutul de artă modernă din Valencia în 2002[11].

La moartea sa în 1999, în conformitate cu testamentul său, a fost înființată Fundația Saul Steinberg. Aceasta, pe lângă rolul de păstrare a operei artistului, este o organizație non-profit cu scopul de "a facilita studiul și apercierea contribuției lui Saul Steinberg la arta secolului XX" și de "a servi ca resursă pentru comunitatea curatorială și educativă internațională precum și pentru marele public"[13].

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b "Saul Steinberg", Gemeinsame Normdatei, accesat în 28 aprilie 2014 
 2. ^ a b "Saul Steinberg", data.bnf.fr, accesat în 10 octombrie 2015 
 3. ^ a b Saul Steinberg (în engleză), RKDartists 
 4. ^ a b Benezit Dictionary of Artists, accesat în 9 octombrie 2017 
 5. ^ a b SNAC, accesat în 9 octombrie 2017 
 6. ^ a b Internet Broadway Database, accesat în 9 octombrie 2017 
 7. ^ Encyclopædia Britannica Online, accesat în 9 octombrie 2017 
 8. ^ "Saul Steinberg", Gemeinsame Normdatei, accesat în 31 decembrie 2014 
 9. ^ Andrei Brezianu, Scrisoare din Washington Idei în dialog, Nr. 6 (33) / iunie 2007
 10. ^ Mădălina Diaconu, Unchii lui Saul Steinberg Observatorul Cultural Mai 2003, Numărul 167
 11. ^ a b c d Life and Work”. Fundația Saul Steinberg. http://www.saulsteinbergfoundation.org/life_work.html. Accesat la 3 decembrie 2007. 
 12. ^ en Steinberg's Signatures de către Ben Davis, Artnet Magazine
 13. ^ en Situl Fundației Saul Steinberg

Legături externe[modificare | modificare sursă]