Constantin Doldur

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Constantin Doldur
Date personale
Născut (81 de ani) Modificați la Wikidata
Râmnicu Sărat, Râmnicu Sărat, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiejurist Modificați la Wikidata
Judecător al Curții Constituționale a României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

PremiiOrdinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce[*] ()
Alma materUniversitatea din București

Constantin Doldur (n. , Râmnicu Sărat, Râmnicu Sărat, România) este un jurist român, care a deținut funcția de judecător la Curtea Constituțională a României (1998-2006).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Constantin Doldur s-a născut la data de 20 noiembrie 1939 în orașul Râmnicu Sărat (județul Buzău). A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București (1963). A lucrat ca judecător și vicepreședinte de judecătorie în București, ocupând ulterior mai multe funcții de specialitate juridică în administrația publică.

După anul 1989, a fost consilier, director și secretar general în Ministerul Justiției. Din anul 1992, a lucrat ca expert la Institutul Național al Magistraturii. Între anii 1992-1996, a fost membru al Consiliului de conducere al Institutului Național al Magistraturii.

El a efectuat un stagiu de pregătire la Școala Națională de Magistratură din Franța. Judecătorul Constantin Doldur a fost și arbitru supleant în cadrul Curții de conciliere și arbitraj a OSCE și secretar de stat în Ministerul Justiției.

În anul 1998, Constantin Doldur a fost numit de către Camera Deputaților în funcția de judecător la Curtea Constituțională a României, pentru un mandat de nouă ani, fiind susținut de către grupul parlamentar PNL. El a fost unul din cei trei judecători ai Curții Constituționale (alături de Aspazia Cojocaru și Gabor Kozsokar) care au avut opinii separate privind articolele din legile reformei justiției - adoptate în vara anului 2005 - referitoare la vârsta de pensionare, permanentizarea activității membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și reinvestirea în funcțiile de conducere ale magistraților. A demisionat din funcție la data de 7 aprilie 2006 pe motiv de "vârstă și starea sănătății". [1]

În anul 2000, a fost decorat de către președintele României, Emil Constantinescu, cu Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Mare Cruce.

Activitatea științifică[modificare | modificare sursă]

Constantin Doldur este autor al unor articole, note, comentarii, publicate în reviste de specialitate, precum și al altor lucrări – rapoarte și comunicări – prezentate la reuniuni de specialitate organizate în țară sau în străinătate. De asemenea a fost coordonator al publicației "Buletinul Curții Constituționale".

Dintre lucrările publicate de Constantin Doldur menționăm următoarele:

  • «La Cour Constitutionnelle de la Roumanie», în volumul "Giustizia Constituzionale Sviluppo Democratico Nei Paesi dell'Europa Centro-Orientale", sub îngrijirea lui Giuseppe de VERGOTTINI (G.Gioppichelli Editore, Torino, 2000).

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]