Profesor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

În domeniul educației, un profesor este o persoană care educă și învață pe alte persoane. Un profesor care educă un anumit student poate fi de asemenea descris ca un tutore personal. În multe țări, o persoană care dorește să devină profesor pentru școlile de stat trebuie mai întâi să obțină o calificare profesională sau o acreditare de la o universitate sau colegiu. Profesorii pot utiliza un plan de lecție, pentru a facilita învățarea, oferind un ciclu de studii care se referă la un standard de curriculum.

Rolul unui profesor poate varia între culturi. Educatorii din clasele primare predau alfabetul și aritmetică, sau unele dintre celelalte discipline școlare. Alte cadre didactice pot oferi instruire formală sau de formare profesională, de geografie, arte, religie sau de spiritualitate, civică, istorie, de viață sau de aptitudini.

La profesorii universitari, detaliile ierarhice sunt diferite. Ei dețin funcția universitară de profesor, indicată de prescurtarea „prof. univ.” și obligatoriu titlul de doctor în științe, echivalentul termenului din limba engleză Ph.D.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Un profesor este un academician realizat și recunoscut. În majoritatea Commonwealth, precum și în Europa de Nord, titlul de profesor este cel mai înalt nivel academic la o universitate. În Statele Unite și Canada, titlul de profesor se aplică majorității cadrelor didactice post-doctorale, deci un procent mai mare este astfel desemnat. În aceste domenii, profesorii sunt învățători cu diplome de doctorat sau calificări echivalente care predau în colegii și universități de patru ani. Un profesor de emerit este un titlu acordat profesorilor selectați cu care universitatea dorește să continue să fie asociat datorită statutului lor și cercetării în curs. Profesorii emeriți nu primesc un salariu, dar li se oferă adesea un birou sau un spațiu de laborator, precum și utilizarea bibliotecilor, laboratoarelor ș.amd.

Termenul de profesor este de asemenea folosit în titlurile profesor asistent și profesor asociat [1], care nu sunt considerate posturi de profesor la nivel european. În Australia, titlul de profesor asociat este folosit în locul cititorului, clasându-se deasupra lectorului superior și sub profesor plin.[2]

Dincolo de faptul că dețin titlul academic adecvat, universitățile din multe țări oferă, de asemenea unor artiști notabili, sportivi și demnitari străini titlul de profesor onorific, chiar dacă aceste persoane nu au calificările academice necesare în mod obișnuit pentru profesori și nu preiau profesii. Cu toate acestea, acești "profesori", de obicei, nu desfășoară activități academice pentru instituția care acordă finanțare. În general, titlul de profesor este strict folosit pentru poziții academice, mai degrabă decât pentru cei care îl dețin pe bază de onoare.

Note[modificare | modificare sursă]