Voluntari

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Voluntari
—  oraș  —
Biserica „Sfântul Ilie” din cartierul Pipera
Biserica „Sfântul Ilie” din cartierul Pipera
Stemă
Stemă
Voluntari se află în România
Voluntari
Voluntari
Voluntari (România)
Poziția geografică
Coordonate: 44°29′33″N 26°11′29″E / 44.49250°N 26.19139°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Ilfov county CoA.png Ilfov

SIRUTA179551

ReședințăVoluntari[*]
ComponențăVoluntari[*]

Guvernare
 - primar al orașului Voluntari[*]Florentin Pandele[4] ( PSD, )

Suprafață
 - Total37 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 42944 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal077190

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Poziția localității Voluntari
Poziția localității Voluntari

Voluntari (în trecut Cetatea Voluntărească) este un oraș în județul Ilfov, Muntenia, România. Localitatea se află în vecinătatea nord-estică a municipiului București, la ieșirea către Urziceni, fiind un oraș-satelit al Capitalei. Conform recensământului din anul 2011, Voluntari are o populație de 42.944 de locuitori,[2] fiind cel mai mare centru urban al județului Ilfov din punct de vedere demografic.

Orasul Voluntari este impartit in doua zone distincte: zona din jurul DN.2 si cartierul Pipera, zone care sunt separate de un teren pe care s-a construit Autostrada  A3 Bucuresti-Ploiesti.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Așezare[modificare | modificare sursă]

Orașul este situat în partea de nord-est a municipiului București, între două cursuri de apă: Colentina și Pasărea. De-a lungul acestor râuri s-au format câteva din cele mai vechi localități din această parte a țării: pe valea Colentinei s-au format localitățile Plumbuita, Fundeni și Colentina, iar pe valea râului Pasărea s-au ridicat localitățile Tunari, Ștefănești și Afumați.

Cea mai mare parte a acestui teritoriu făcea parte din întinsele păduri ale Vlăsiei, care au dispărut parțial, făcând loc suprafețelor agricole și locuibile. Din suprafața acoperită cu păduri au rămas câteva dense fragmente, așa cum sunt actualele păduri Tunari, Andronache, Vulpachi, Pasărea. Pe actualul teritoriu al orașului se regăsesc doar trei fragmente din întinsul Codru al Vlăsiei (Pădurea Băneasa, Pădurea Stefănești și Pădurea Andronache).

Limitele sunt impuse de următoarele vecinătăți:

Orașul este străbătut de șoseaua națională DN2, care leagă Bucureștiul de Urziceni. La marginea nord-estică a orașului, ea se intersectează cu șoseaua de centură a Bucureștiului. Paralel cu DN2 trec prin oraș șoselele județene DJ200, care duce spre nord la Ștefăneștii de Jos, Dascălu și Grădiștea, și DJ200B, care duce spre nord la Tunari și Balotești. Ambele se intersectează cu șoseaua de centură a Bucureștiului la marginea orașului și duc spre sud înspre București (prima în cartierul Andronache-Colentina, a doua în zona Pipera).

Relief[modificare | modificare sursă]

Relieful este de câmpie, Voluntari fiind amplasat în câmpia Vlăsiei.

În prezent se constată antropizarea reliefului prin volumul masiv de construcții, prin sistematizarea spațiilor verzi și amenajarea pădurilor.

Climă[modificare | modificare sursă]

Clima păstrează caracteristicile generale ale climatului Câmpiei Române, fiind temperat-continentală cu unele ușoare nuanțe excesive în această zonă de silvostepă, caracterizându-se prin variații evidente de temperatură de-a lungul celor 4 anotimpuri.

Dominante sunt masele de aer de origine polar-maritimă și continentală (din sectorul estic), urmate de cele de origine tropical-maritim și tropical-continental.

Precipitații[modificare | modificare sursă]

Precipitațiile căzute pe acest teritoriu apar sub formă lichidă și solidă și au mari variații neperiodice; în cursul anului, cantitatea medie de precipitații este de 500-550 ml. Maximul de precipitații este specific lunii iunie (92 mm), iar minimul lunii februarie (25 mm). Cantitatea de precipitații maxime anuale în 24 h, înregistrată în Voluntari a fost de 780 mm în data de 6.07.1970.

Importanța deosebită a acestor precipitații este vădită în dezvoltarea vegetației spontane, a plantelor de cultură și în asigurarea unui climat propice pentru habitatul uman.

Există un deficit de umiditate identificat de caracterul negativ al bilanțului hidric al suprafeței active, determinat de valoarea mai mare a potențialului de evapotranspirație față de cel al precipitațiilor. Aceste valori sunt un rezultat direct al influenței orașului în crearea nucleelor de condensare și formare a ploilor.

Precipitațiile solide reprezintă 16% din cantitatea anuală. Stratul de zăpadă este influențat de starea timpului și de condițiile locale, fiind prezent 53 de zile pe an. Valoarea medie a grosimii stratului de zăpadă este de 7,8 cm în prima decadă a lunii ianuarie. Grosimea maximă absolută a fost de 6m, acest indicator variind în funcție de timp și de particularitățile suprafeței active.

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul actual al orașului singura localitate existentă era satul Pipera (denumit și Tătărani), arondat comunei Băneasa-Herăstrău din plasa Dâmbovița a județului Ilfov. Satul avea 122 de locuitori și în el funcționa o mașină de treierat și o biserică.[5] În 1925, satul este consemnat ca parte a comunei Colentina-Fundeni.[6] În această perioadă, a fost fondat și satul Voluntari, sub numele de Cetatea Voluntărească, pe care au fost împroprietăriți luptătorii voluntari din Primul Război Mondial. Până în 1936, satul Cetatea Voluntărească a aparținut comunei Colentina. Aceasta a fost însă desființată și înglobată în orașul București. În acel an, creșterea masivă a chiriilor în București a făcut cele două sate atractive pe piața imobiliară și a avut loc o creștere demografică semnificativă.[7]

În 1950, satele Voluntari și Pipera au fost incluse în raionul 1 Mai al orașului republican București, din care au făcut parte până în 1968. Atunci, ele, comasate într-un singur sat, cu numele de Voluntari, au alcătuit o comună suburbană a municipiului București.[8] În 1981, comuna a trecut în Sectorul Agricol Ilfov din subordinea municipiului București, sector devenit în 1997 județul Ilfov.[9] În 2004, comuna Voluntari a fost declarată oraș.[10]

2rightarrow.svgVoluntari a fost o zonă pentru cei care se înrolaseră în război și care au fost împroprietăriți în acest perimetru, de aici și numele de Voluntari. O monografie datând din anul 1966 precizează că împroprietărirea făcută de Cuza în 1864 a determinat înființarea unui cătun compus din 20-25 de gospodări. Locuitorii avuseseră statut de iobagi pe moșiile din jur. Împroprietărirea lor a furnizat primul nucleu al actualei comunități.2leftarrow.svg
({{{2}}})

Privind retrospectiv, istoria Voluntariului, incepe undeva in preajma secolului al 19-lea, pe masura ce au aparut pe valea Colentinei localitati ca Fundeni, Plumbuita, Afumati sau chiar Colentina (care, ulterior, a fost anexata Bucurestiului). Totusi, pe actuala suprafata a orasului Voluntari, in urma cu 90 de ani nu se afla decat fostul sat Tatarani, astazi numit Pipera, satul Cetatea Voluntareasca fiind fondat odata cu programul de rasplatire a soldatilor care au luptat ca voluntari in Primul Razboi Mondial, prin care li s-au dat suprafete arabile de teren.

2rightarrow.svgZona Voluntari a luat naștere după primul război mondial, nucleul fiind parcelarea denumită "Cetatea Voluntărească", ca urmare a legii din 1921 privind împroprietărirea demobilizaților, invalizilor, văduvelor de război. În preajma celui de-al doilea război mondial localitatea a fost extinsă prin parcelarea Olanița, o parcelare de mai mici dimensiuni, parțial adiacentă primei, de formă alungită, având ca direcție principală șoseaua spre Afumați.

Construirea de locuințe era făcută din materiale provizorii, astfel în 1930 69,2% erau construite din paiantă, lemn, chirpici, vălătuc și lut, iar 30,8% din clădiri din cărămidă, beton și piatră (conform Analelor Ministerului Lucrărilor Publice și Comunicațiilor, vol.III, 1944, p.178).

Bombardarea capitalei de către nemți a fost însoțită de lupte de stradă desfășurate atât în sectorul de sud cât și în cel de nord, acesta din urmă corespunzând și localității Voluntari. Este notată acțiunea forțelor armate românești în zona Aeroportului Băneasa soldată cu eliberarea acestui punct strategic de sub dominația germană.

Intrarea Armatei Roșii în capitală la 30 august și preluarea tuturor punctelor strategice de la trupele române până la data de 18 septembrie este evocată de către localnici de o manieră surprinzătoare.

Anul 1944 este un punct de reper în istoria orașului, mărturiile localnicilor fiind cutremurătoare în evocarea bombardamentelor și a trecerii trupelor rusești și germane prin localitate. Localitatea Voluntari a fost martora luptelor de stradă desfășurate ca urmare a bombardării Capitalei de către nemți.  Clădirea Primăriei a reprezentat locul de adăpost al unei cazarme rusești.

În urma Legii nr. 5 din 8 septembrie 1950, când au fost desființate vechile județe, teritoriul fostului județ Ilfov a fost integrat și a evoluat în cadrul regiunii București, cu unele pendulări ale teritoriilor limitrofe în limitele altor regiuni, Voluntariul aparținând din punct de vedere administrativ de sectorul 2. Legea nr. 2/17.02.1968 privind organizarea administrativă a teritoriului s-a concretizat prin reînfințarea județelor și înlocuirea regiunilor și raioanelor, a dus la înființarea județului Ilfov, această structură funcționând până în 1981, când prin Decretul Consiliului de Stat nr. 15/23.01.1981 județul a fost desființat, cu o reducere teritorială, plasat în jurul capitalei, subordonat acesteia și denumit Sectorul Agricol Ilfov.

În 1981, comuna a trecut în Sectorul Agricol Ilfov, care se afla în subordinea Capitalei, sector devenit în 1997 județul Ilfov.

Ca urmare a Legii nr. 24 din 12 aprilie 1996 (art. 124), denumirea Sectorului Agricol Ilfov a fost înlocuită cu aceea de județul Ilfov.2leftarrow.svg
({{{2}}})

În prezent, statutul localității este acela de oraș. Fosta comună a devenit oraș în aprilie 2004 și este în plină dezvoltare, cu șanse reale de a obține în scurt timp statutul de municipiu.

În ultimii ani, zona orașului Voluntari a devenit atractivă pe piața imobiliară și a avut loc o creștere demografică semnificativă.

Demografie[modificare | modificare sursă]Circle frame.svg

Componența etnică a orașului Voluntari

     Români (84,15%)

     Romi (1,16%)

     Necunoscută (11,27%)

     Altă etnie (3,4%)Circle frame.svg

Componența confesională a orașului Voluntari

     Ortodocși (83,74%)

     Musulmani (1,17%)

     Necunoscută (11,42%)

     Altă religie (3,65%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Voluntari se ridică la 42.944 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 30.016 locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (84,15%), cu o minoritate de romi (1,16%). Pentru 11,27% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (83,74%), cu o minoritate de musulmani (1,18%). Pentru 11,42% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[11]

La data de s-a pus piatra de temelie a unei noi biserici în Voluntari, cu hramurile „Intrarea Domnului in Ierusalim” și „Sfanta Cuvioasa Parascheva”. Inițiativa construirii unei mari biserici in orasul Voluntari a aparțiut primarului Florentin Pandele Capacitatea bisericii este de aproximativ 3.000 de locuri pe scaune. Proiectul contine in partea de subsol doua camere mortuare, un muzeu iconografic si un spatiu unde copiii sa stea cand parintii sau bunicii sunt la slujba. In acest spatiu se organizează lecții de educație religioasă. Zidurile bisericii sunt alcatuite din doua randuri de caramida (unul pe interior, unul pe exterior) unite intre ele de armatura de fier si beton. Peretii din interior sunt impodobiti cu mozaic.

Administrație[modificare | modificare sursă]

Orașul Voluntari este administrat de un primar și un consiliu local compus din 19 consilieri. Primarul, Florentin Pandele, de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[12]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat12            
Uniunea Salvați România4            
Partidul Național Liberal2            
Partidul Mișcarea Populară1            

În prezent, statutul localității este acela de oraș. Fosta comună a devenit oraș în aprilie 2004. Orașul Voluntari integrează în componența lui teritorială două zone distincte ca localizare geografică: zona din jurul DN2 și cartierul Pipera, zone care sunt separate de un teren pe care va trece autostrada București–Ploiești.

Cartierul Pipera este situat la o distanță de 7 km față de centrul capitalei, sute de noi locuințe și multiple clădiri de birouri construindu-se în această zonă în perioada boom-ului imobiliar din perioada 2005–2008, ilustrând o tendință de modernizare din punct de vedere arhitectural a localității, combinată însă cu o semnificativă stagnare și rămânere în urmă a infrastructurii.[13]

Suprafața totală actuală pe care se extinde orașul Voluntari este de 3.740,460 ha.

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Singurul obiectiv din orașul Voluntari inclus în Lista monumentelor istorice din județul Ilfov ca monument de interes local este biserica „Sfântul Ilie” (Pipera-Tătăranu), datând din secolul al XVIII-lea. Biserica este clasificată drept monument de arhitectură și se află localizată în cartierul Pipera.

Educație[modificare | modificare sursă]

Educația este la standarde moderne în orașul Voluntari.

Unitățile de învățământ au fost modernizate, s-au construit corpuri noi pentru mărirea capacității de școlarizare.


·        Creșa Prichindel 1  - str. Neajlov, nr. 56 - capacitate 95 copii

·        Creșa Prichindel 2  - b-dul Dunării, nr 71 -capacitate 210 copii

·        Creșa Prichindel 3  - str. Erou Șerban Ion, nr 1 - capacitate 40 de copii

·        Școala Gimnazială Anton Pann  - Str. Anton Pann nr.7

·        Școala Gimnazială Nr. 2 – Bd. Dunării nr.51

·        Școala Gimnazială Nr. 3 – Str. Erou Șerban Ion Nr.1

·        Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu – Bd.Voluntari nr. 94-96


Serviciul Educațional before&after school:

·        Scoala gimnazială nr. 1-  B-dul Tudor Vladimirescu

·        Școala gimnazială nr. 1- B-dul Nicolae Bălcescu

·        Școala gimnazială nr. 3 – Str. Șerban Ion

·        Școala gimnazială nr 2 – bdul Dunării nr 51


Direcția de Asistență Educațională coordonează sistemul de învățământ din orașul Voluntari, fiind instituția de legătura între acestea și autoritatea locală.


Toate unitățile de învățământ au fost extinse, dotate (laborator, bibliotecă, mobilier) și modernizate prin atragerea de fonduri europene, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală și cu finanțare locală.


·        Copiii din creșe, grădinițe, școli și liceu beneficiază de mâncare zilnic, gratuit.

·        Elevii beneficiază de servicii de before&after school, gratuit.

·        În grădiniță se studiază două limbi străine la alegere, gratuit.

·        Este disponibilă o aplicație educațională gratuită și catalog on-line gratuit pentru elevii din școli și liceu.

·        Se acordă burse și premii pentru elevii merituoși.

·        Transportul este gratuit pentru elevi.

·        Au fost implementate proiecte culturale și educaționale pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale și comportamentale.

·        Au fost organizate cursuri de formare profesională pentru cadrele didactice.

·        Cadrele didactice sunt dotate cu echipamente moderne necesare predării on-line.

·        Aplicație educațională – uniforme școlare, tablete și alarme personale pentru siguranța elevului

·        Este asigurat personal medical în cabinetele școlare în toate unitățile de învățământ.

·        Este asigurat personal pentru curățenie în toate unitățile de învățământ.

·        Este asigurat personal pentru a ajuta educatoarele din grădinițele de stat.

 

In orașul Voluntari se gasesc 14 biblioteci, marcând o diferență semnificativă față de anul 2011, când se înregistrau doar 5 biblioteci;


În orașul Voluntari se află și instituții de învățământ private:

Grădinițe:  Aricel, Butterfly, Tinkerbell, Grădinița Avangard Kids, Gradinita cu Program Prelungit Corina Niculescu, , Grădinița Happy Children Academy, Grădinița Harmony Tree Montessori Education, Grădinița Alphabet House

Școli: Scoala Primara Optima, Scoala primară și gimnazială Mark Twain,  American       International School of Bucharest LLC Filiana din România, Școala Primară Echilibria Montessori Education Voluntari, Școala Primară Bel Sorriso, Școala Primară Zece, Scoala Gimnaziala "Olga Gudynn International School", Școala Gimnazială Hermann Oberth, ,American International School of Bucharest, Școala Japoneză din București, British School of Bucharest (EN)

Licee: Liceul International Maarif Schools of Bucharest, Liceul Mark Twain International School, Liceul German Hermann Oberth.

Fundații: Fundația Crawford House (British School), Fundația Junior Focus

 1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
 2. ^ a b c Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 3. ^ „Organizarea administrativă a județului Ilfov”. CJ Ilfov. Accesat în . 
 4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central[*] 
 5. ^ Lahovari, George Ioan (). „Pipera (Tătărani)” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 4. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 721. 
 6. ^ „Comuna Colentina_Fundeni în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. 
 7. ^ „Expunere de motive pentru adoptarea legii nr. 87 din aprilie 2004 pentru declararea ca oraș a comunei Voluntari, județul Ilfov” (PDF). Camera Deputaților din România. Accesat în . 
 8. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
 9. ^ „Decretul nr. 15 din 23 ianuarie 1981 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
 10. ^ „Legea nr.87 din 5 aprilie 2004 pentru declararea ca oraș a comunei Voluntari, județul Ilfov”. Camera Deputaților din România. Accesat în . 
 11. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 12. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
 13. ^ Roman, Valentin (). „Pipera, un paradis imobiliar în agonie”. Adevărul. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Voluntari

Hărți