Critica muzicală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Însoțitorul de Muzică Oxford definește critica muzicii ca fiind 'activitatea intelectuală de a formula judecăți asupra valorii și gradului de excelență a lucrărilor individuale, de grup sau a gen-urilor muzicale'. În acest sens, există o ramură a esteticii muzicale. Odată cu extinderea concurentă de interes în muzică și media de informare, pe parcursul secolului trecut, termenul a ajuns să dobândească sensul convențional al raportării jurnalistice privind performanțele muzicale (a se vedea jurnalismul muzical).

Natura criticii muzicale[modificare | modificare sursă]

Muzicologul Winton Dean a sugerat că muzica este, probabil, cea mai dificilă dintre arte de a fi criticată."[1] Spre deosebire de artele plastice sau artele literare, "limba" muzicii nu se referă în mod special la experiența senzorială umană - cuvintele lui Dean, "cuvântul" 'dragoste' este monedă comună în viață și literatură: pe cînd nota C nu are nimic de-a face cu micul dejun sau călătoriile de calea ferată sau armonia conjugală."[2] La fel ca arta dramatică, muzica este recreată la fiecare spectacol, și prin urmare, criticile pot fi îndreptate atât asupra textului (note muzicale) cât și asupra interpretării. Mai specific, după cum muzica are o dimensiune temporală care necesită repatare sau dezvoltare a materialelor sale "problemele de echilibru, contrast, așteptări și împlinirea ... sunt mai importante pentru muzică decât pentru alte arte, prin faptul că acestea sunt de conținut verbal sau de reprezentare."[2] Absența unei estetici muzicale clar evoluate sau consensuale, de asemenea, a avut tendința de a face critica muzicală o problema extrem de subiectivă. "Nu există nici o contra-verificare în afara proprii personalității a criticului".[3]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Referințe critice la muzică, (de multe ori interpreți sau stiluri dezaprobate) pot fi găsite în literatura timpurie, incluzând, de exemplu, în Legile (Platon) lui Platon și în scrierile teoreticienilor de muzica din Evul Mediu. Compozitorul englez Charles Avison (1709-1770) a publicat prima lucrare privind critica muzicală, în limba engleză - un Eseu despre Expresia Muzicală, publicată în 1752. În aceasta lucrare Avison criticat muzica unuia dintre contemporanii săi, George Frideric Handel.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dean (1980) 44
  2. ^ a b Dean (1980) 45.
  3. ^ Dean (1980) 46-7.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]