LGBT

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

LGBT este un acronim care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală și transsexuală[1][2]. Utilizat încă din anii 1990, termenul LGBT este o adaptare a acronimului LGB, care inițial înlocuia expresia comunitate gay, în care multe comunități nu se puteau regăsi[1][2]. Utilizarea modernă trimite LGBT la diversitatea identităților sexuale, fiind folosit pentru oricine care este non-heterosexual și nu exclusiv pentru cei care sunt Lesbiene, Gay, Bisexuali sau Transsexuali[1][3]. LGBT este atât de prezent încât a fost adoptat de majoritatea centrelor comunitare LGBT și de către mass-media LGBT în multe țări vorbitoare de limbă engleză[2].

Mișcarea LGBT a fost subiectul numeroaselor conflicte care gravitează în jurul instituțiilor de bază sociale, și anume familia, căsătoria, munca. Campaniile multidimensionale de natură legală, politică și culturală reflectă dezbaterile complexe privind relația dintre lege și schimbarea socială[4].

Istorie[modificare | modificare sursă]

Un banner pentru homofili purtat într-un protest din 2007. Termenul de homofil a fost utilizat prin inițierea grupurilor ce protejează drepturile homosexualilor, însă a fost înlocuit între timp.

Înaintea revoluției sexuale din anii 60, nu exista un termen comun pentru persoanele care nu sunt heterosexuale, cel mai apropiat fiind cel de „al treilea gen”, cunoscut din anii 1860, care însă nu a fost acceptat[5][6][7][8][9][10]. Termenul de homosexual a fost utilizat pentru prima dată de către Karl Maria Kertbeny în anul 1869 în Prusia, în momentul când se disputau legile antihomosexuale ale respectivei țări. Un alt termen utilizat către finele secolului al XIX-lea și în jurul secolului al XX-lea a fost de inversiune sexuală sau, atunci când se face referire la o persoană, inversat sexual[11]

Primul termen utilizat, homosexual, a fost conceput să aibă conotații negative, fiind apoi înlocuit cu homofil și gay[5]. Pe măsură ce lesbienele își defineau identitatea, expresia „gay și lesbiană” a devenit din ce în ce mai comună[1]. Curând au fost urmați de comunitatea bisexuală și transgen, care doreau recunoaștere ca și categorie legitimă în comunitatea majoritară LG[1]. Totuși, după euforia începutului revoltei de la Stonewall, ce a durat între 1970-1980, a avut loc o schimbare a percepției și unele persoane gay sau lesbiene nu au acceptat persoanele bisexuale sau transgen[12][13]. Se consideră că persoanele transsexuale jucau diverse stereotipuri, iar bisexualii erau pur și simplu gay sau lesbiene cărora le era frică „să iasă afară” (coming out) și să fie corecți despre identitatea lor[12]. Mișcarea a cunoscut diverse greutăți, care continuă până astăzi[13].

Până spre 1990 vorbirea despre „persoanele lesbiene, gay, bisexuale și transgen” a devenit un lucru obișnuit, cu respect egal în mișcarea respectivă[13]. Deși comunitatea LGBT a stârnit controverse între ceilalți membri care ar fi trebuit să îi accepte (în particular din partea persoanelor transgen care au fost câteodată marginalizate de către comunitatea majoritară LGBT), termenul LGBT a fost un simbol pozitiv al includerii[3][13]. În ciuda faptului că LGBT nu cuprinde toate persoanele fizice în comunitățile queer din punct de vedere formal (a se vedea Variante), termenul este general acceptat pentru a include pe cei care nu se identifică în acronimul standard din patru litere[3][13]. Per ansamblu, folosirea termenului LGBT a fost, de-a lungul timpului, un mare ajutor pentru indivizii marginalizați dornici să se integreze în comunitate[3][13].

Semnificația acronimului[modificare | modificare sursă]

Acronimul LGBT face referire la persoanele a căror identitate sexuala este de Lesbiene, Gay, Bisexual și Transgen.

Lesbienele reprezinta femeile atrase emoțional și sexual de alte femei; poeta greacă Sappho a compus poezii despre femei ce iubeau alte femei, iar insula ei natală (Insula Lesbos) a condus la denumirea acestei identități sexuale[14].

Homosexualii (gay) reprezintă bărbații care sunt atrași în mod emoțional și sexual de alți barbați; în trecut, termenul gay era tradus ca fericit, lipsit de griji, precum și termenul negativ licențios (care desemna lipsa restricțiilor morale și sexuale)[15].

Bisexualii reprezintă indivizii care sunt atrași de oricare sex; cu toate că se crede ca bisexualii sunt atrași în mod egal de ambele sexe, acest lucru nu este neapărat necesar[16]. Această identitate sexuală este asumată de către o persoană fie ca un nivel tranzițional înaintea identificării ca lesbiană sau gay, fie când oamenii doresc să-i determine să "aleagă" care sex o atrage din punct de vedere sexual și emoțional sau pentru că le conferă ușurință dezvăluirii orientării sexuale în fața prietenilor sau păarinților[16].

Persoanele transgen reprezintă persoanele care simt că există o diferențiere între genul conferit la naștere și genul care îi definește din punct de vedere interior. Aceștia aleg stilul de viață adecvat identității lor interioare și, uneori, indivizii optează pentru tratament medical hormonal și chirurgical pentru a dobândi o schimbare de sex, pentru ca aspectul lor fizic să coreleze cu trăirile lor[17]. Persoanele care simt că nu se potrivesc cu niciunul dintre cele doua sexe pot utiliza termenul de "gender queer" sau "gender fluid", putând simți că sunt fie bărbat sau femeie, fie ambele sexe sau se situează undeva între cele două. Totodată pot considera că această delimitare a sexelor este prea restrictivă, identificându-se cu unul dintre numeroșii termeni genderqueer, precum transboi, bi-gendered sau al treilea gen[17].

Dacă identitățile sexuale ale lesbienelor, homosexualilor și bisexualilor fac referire la orientarea sexuală a unei persoane, a fi transgen nu face acest lucru, deoarece este vorba strict despre genul față de care aparții; persoanele transgen pot fi heterosexuale, homosexuale, lesbiene sau bisexuale[17].

Variante[modificare | modificare sursă]

Există multe variante, inclusiv cele în care doar se schimbă ordinea literelor, însă termenii cei mai comuni și frecvenți sunt LGBT sau GLBT[13]. Deși identici din punct de vedere al sensului, LGBT poate avea conotații mult mai feministe decât „GLBT” plasând inițiala pentru lesbian prima.[13] Neincluderea persoanelor transgen face ca acronimul să fie scurtat la LGB[13][18][19].

Poate să includă un Q, adițional pentru queer și/sau întrebători (în engleză Questioned, câteodată abreviați cu un semn de întrebare) (LGBTQ, LGBTQQ, GLBTQ?).[20][21][22]

Alte variante pot include un U pentru cei nesiguri (în engleză „unsure”), un I pentru intersex, încă un T pentru transsexual, încă un T (sau TS sau numărul 2) pentru cei „Cu Două Spirite”, un A sau SA pentru aliați sau un A pentru asexuali[23][24][25][26][27][28].

Unii pot adăuga un P pentru pansexuali sau poliamoroși, și un O pentru omnisexuali[2][13][29].

Ordinea literelor nu este standardizată; adiția literelor face ca acronimul să poată inversa inițialele L și G, iar restul să aibă o altă ordine[13]. De obicei, diferitele variante ale termenului nu reprezintă diferențe de politică în interiorul comunității ci apar pur și simplu din preferințele în utilizarea lor de către persoane sau grupuri[30].

Termenii transsexual și intersex sunt priviți de unele persoane ca find sinonime cu termenul transgen, deși multe persoane transsexuale și intersex au obiecții (ambele din diferite motive)[13].

SGL (same gender loving-iubirea aceluiași gen) este de obicei favorizată de persoanele afro-americane ca un mod de distincție de comunitățile LGBT ale „albilor”[31].

MSM (pentru Men who have sex with men-Bărbații care fac sex cu bărbații), este desemnat să descrie bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați fără a-și dezvălui identitatea sexuală[32][33].

Revista Anything That Moves a indicat acronimul FABGLITTER (de la Fetiș, Aliați, Bisexuali, Gay, Lesbiene, Intersex, Transgen, Transsexual-Revolution), deși acest termen nu este în uz[1].

Orientare sexuală[modificare | modificare sursă]

Orientarea sexuală reprezintă răspunsul erotic sau atracția sexuală direcționată spre indivizii aceluiași sex (homosexualitate), sexul opus (heterosexualitate) sau ambele sexe (bisexualitate). Identitățile sexuale, referite și ca identitatea sexuala reprezintă experiențele subiective ale dorințelor sau atracțiilor sexuale ale unei persoane. Adoptarea unei identități lesbiene, gay sau bisexuale implică o anumită măsură a acceptării de sine privind dorințele homosexuale; o astfel de persoană ar putea considera ca "s-a născut homosexual", deși cauzele apariției homosexualității (precum și a heterosexualității) sunt necunoscute, iar experimentarea dorințelor homoerotice sau participarea în cadrul unor experiențe homosexuale nu determină dezvoltarea unei identități LGB[34].

Mișcarea LGBT la nivel global[modificare | modificare sursă]

Hartă care indică statele ce recunosc relaţiile între membrii aceluiaşi sex, permiţănd instaurarea familiilor.

Americile și Insulele Caraibe[modificare | modificare sursă]

Membrii comunității LGBT au îndurat o luptă continuă pentru toleranță și recunoașterea drepturilor egale în cele doua Americi, doar recent existând un progres semnificativ în unele locații geopolitice privind egalitatea totală. Cu toate acestea, mai există numeroase țări în care simpla existență a populației homosexuale este percepută ca o amenințare la statutul social, existând astfel acte zilnice de violență și discriminare a acestei comunități[35]. Colonizarea spaniolă, portugheză, cea a Țărilor de Jos, precum și cea franceză și engleză, alături de fluxul sclavilor africani au modificat în mod radical atitudinea și opiniile locuitorilor indigeni[35]. Etica bipolară promulgată de creștinism nu a permis ambiguitatea sexuală sau cea a genului, iar persoanele intitulate anterior de către amerindieni sau maiași ca fiind Doua Spirite deveniseră subiectul persecutiilor și marginalizării[35].

Cele mai multe țări din America Centrală și America de Sud sunt înca în stadiile mijlocii de obținere a egalității pentru gay și lesbiene; pe aceste teritorii, se încearcă obținerea protecții împotriva discriminarii privind angajarea, gospodaria, înlăturarea heterosexismului și homofobiei prin educație, alături de recunoașterea parteneriatelor domestice sau privilegiilor uniunii civile. Cu toate acestea, opresiunea creștină îngreunează aceste procese[36].

Unele țări, precum Haiti, Jamaica și Trinidad-Tobago sunt în stadiile timpurii ale drepturilor civile gay; sub amenințarea continuă a violenței, un grup de activiști gay acționează aproape în secret pentru a securiza nivelul bazal al drepturilor civile pentru a stopa violența de care dă dovadă populația și politia și pentru a contracara negativitatea promovata de Biserica Catolică și alte organizații[37]. În America Latină, cultura LGBT poate fi ințeleasă mai întai prin prisma stereotipului bărbatului machismo; factorul dominant al unei ierarhii elaborate, unde femeile și copiii sunt subordonați bărbatului. Din punct de vedere sexual, barbatul domină femeia, concentrându-se pe satisfacerea sa, iar femeia este considerata a fi un element slab, ale cărei dorințe sexuale în timpul actului sexual sunt neinsemnate[38].

Mulți bărbați machismo întrețin relații sexuale cu alți bărbați, atâta timp cât ei sunt activi sexuali care penetrează celălalt bărbat; prin acest comportament, ei nu se identifică drept gay, iar termenul de MSM (Men who have sex with men) a fost instaurat, din moment ce acești bărbați se consideră heterosexuali decât homosexuali. În cultura machismo, puterea este atribuită celui ce penetrează (participantul "activ") în defavoarea participantul "pasiv". Deși în cultura machismo se promovează disprețul pentru persoanele cu altă orientare sexuală, bărbații care descoperă ca prezintă atracția pentru același sex vor suferi implicații negative severe privind propria persoană, ajungând să iși întemeieze o familie și, în același timp, să întrețină relații sexuale cu alți bărbați[39].

Asia și Oceania[modificare | modificare sursă]

Experiențele comunității LGBT în Asia și Oceania sunt la fel de variate ca și sistemele geopolitice întâlnite pe aceste teritorii. Thailanda este țara care reprezintă cultura cea mai puțin homofoba de pe planetă, rezultat al miilor de ani de aderență la Budism și slaba influență a forțelor colonizarii externe[40]. Comparativ cu aceasta, țările musulmane precum Bangladeș, Indonezia și Malaezia sunt periculoase datorită regulilor heteronormative și credințelor religioase homofobe care influențează politicile guvernamentale.

Guvernele unor țări precum China sau Vietnam s-au îndepărtat de credința budistă pentru a accepta cât mai puțin comunitatea LGBT, în timp ce India (a cărei credință se bazeaza pe învățătura hindusă), este încă constrânsă de guvernarea britanică ce condamna sodomia și îi marginalizează pe cei care nu se conformează normelor heterosexuale[41].

Europa[modificare | modificare sursă]

Forțele geopolitice implicate în spațiul european sunt foarte complexe; cu fiecare modificare a puterilor guvernante sau a guvernelor, experiențele de viață ale membrilor comunitatii LGBT suferă modificări de asemenea, iar statutul curent al drepturilor acestora sunt dependente de aceste forțe.

Un prim exemplu este Polonia; statul polonez este considerat a fi recunoscut în 966 e.n., când conducatorul Mieszko I convertise la creștinism și unise mai multe regiuni ce vor constitui Polonia actuală. Înainte de aceasta convertire religioasă, religia locală era un amalgam de credințe pagane, unele care acceptau homosexualitatea, altele care o respingeau; în ciuda adoptării creștinismului, comportamentele homosexuale erau uneori acceptate sau nu, în funcție de forțele culturale existente. În urmatoarea mie de ani, Polonia fusese subiectul numerioaselor schimbări ca Imperiu, declarându-și supremația administrativă în anul 1025, iar către finele secolului al XIX-lea va adopta codul ce va decriminaliza sodomia, adoptând modelul francez în urma alianței cu Franța în perioada 1789-1791 și finalizate de Napoleon în 1810 sub forma Codului Penal. Cu toate că va deveni independentă în 1918, guvernarea comunista ce va persista până în 1989 va conduce spre reconceptualizarea homosexualității ca și stare patologică, iar membrii comunității LGBT erau mereu internați și trimiși pentru a se trata de homosexualitate. Aderarea Poloniei la Uniunea Europeana avea ca și condiție la nivel național de a implementa o legislație antidiscriminare, care interzicea discriminarea pe baza orientarii sexuale la angajare, iar în 2004 va devenit membră a acestei organizații[42].

Africa și Orientul Mijlociu[modificare | modificare sursă]

Majoritatea țărilor africane și cele din Orientul Mijlociu sunt extrem de periculoase pentru membrii LGBT; Africa de Sud este singura țară din lume unde egalitatea bazată pe orientarea sexuală este menționată în constituție. De-a lungul a mii de ani, Africa și Orientul Mijlociu au îndurat invazii de către diferite grupări etnice, culturale și religioase[43].

Miscarea LGBT în România[modificare | modificare sursă]

În general, România este considerată a fi una dintre cele mai homofobe țări europene, caracterizată de lipsa legislației privind persoana LGBT, un climat social advers transpus într-o cultura LGBT slab dezvoltată, pecum și mobilizarea slabă privind drepturile LGBT[44]. În societatea românească, Biserica Ortodoxă Română are un loc special în ceea ce privește deciziile domestice, activând precum o busolă morală pentru societate, 87% dintre români fiind procentajul uzat de aceasta ca și bază a intervenției în zona politică, cu toate ca România este un stat secular[45].

Măsurile legale împotriva homosexualității au fost introduse pentru prima oara în România în anul 1936, lege care a cunoscut reforma în anul 1968, în momentul când ideologia comunistă a cerut modificarea acesteia"[46]. Cu toate că cuvantul homosexual nu era menționat în nicio altă lege, un articol în special din Codul Penal Român, Articolul 200, condamnă toate actele sexuale consensuale dintre bărbați sau femei. În baza acestui articol, "relațiile sexuale între persoanele de același sex vor fi pedepsite cu închisoarea de la un an la cinci ani""[47]. Acesta va rămâne în vigoare până în anul 1996, când o primă reformă a reușit să modifice acest articol: relațiile sexuale între membrii aceluiași sex atrag după sine sancțiunea dacă "sunt săvârșite în public sau rezultă într-un scandal public"[48].

În România, homosexualitatea și exprimarea ei a fost interzisă complet, persistând pâna în anul 2001, când homosexualitatea a fost decriminalizată datorită presiunii europene în momentul când România dorea sa fie componentă a Uniunii Europene, precum și datorită unui lobby internațional organizat prin intermediul organizației ACCEPT (ONG care apără drepturile LGBT)[49]. Tema parteneriatului civil gay a fost menționată în anul 2006 în cadrul conferinței de presă ce lansa GayFest, eveniment anual organizat de ACCEPT. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române, precum și vocile naționaliste și-au făcut opiniile publice în media[50].

Începând din 2004, la Cluj-Napoca, Be An Angel România organizează Festivalul internațional de film „Serile Filmului Gay FILM FESTIVAL”[51].

Prima paradă LGBT din România a avut loc în 2005, în București, în cadrul festivalului GayFest organizat de ACCEPT[52].

În mai 2010, Remus Cernea este primul politician român care ia parte, împreună cu alții membrii de vârf ai Partidului Verde, la GayFest din București[53]. În 2012, Remus Cernea participă la parada gay în calitate de consilier de stat[54].

Organizații LGBT[modificare | modificare sursă]

Simboluri LGBT[modificare | modificare sursă]

Triunghiul roz a fost utilizat initial pentru a reprezenta barbatii homosexuali in lagarele de concentrare nazista[55]. In cadrul acestor lagare, lesbienele au fost reprezentate de triunghiul negru[56].

The labrys, or double-bladed battle axe, was a symbol used in the ancient civilization of Minoan Crete (sometimes portrayed as having certain matriarchal tendencies[57]). It represents lesbian and feminist strength and self-sufficiency.[58] It has been in use since the late 1970s. Some lesbians have it tattooed on their inner wrist while others wear it as a pendant.[59]

The Greek letter lambda was selected as a symbol by the Gay Activists Alliance of New York in 1970.[60] In December 1974, the lambda was officially declared the international symbol for gay and lesbian rights by the International Gay Rights Congress in Edinburgh, Scotland.[60] The lambda signifies unity under oppression.[60] The gay rights organization Lambda Legal and the American Lambda Literary Award derive their names from this symbol. The lambda was associated with the Spartans because they were also known as the Lacedaemonians.[61]

Subiecte pe tema LGBT[modificare | modificare sursă]

HIV/SIDA[modificare | modificare sursă]

Homofobia[modificare | modificare sursă]

Religia si homosexualitatea[modificare | modificare sursă]

Uniuni si parteneriate civile[modificare | modificare sursă]

Adoptia[modificare | modificare sursă]

Casatoria intre persoanele de acelasi sex[modificare | modificare sursă]

Critici[modificare | modificare sursă]

Termenii LGBT sau GLBT nu sunt acceptați de toată lumea[2]. De exemplu, se poate argumenta că persoanele transgen și cele transsexuale nu sunt identice pentru LGB[62]. Acest lucru se centrează pe ideea problemelor transsexualilor și a celor transgen cu identitatea genului, sau cu capacitatea unor persoane de a înțelege că sunt bărbați sau femei, neținând cont de orientarea sexuală.[13] Între timp, chestiunile legate de LGB pot face referire la orientarea sau atracția sexuală.[13] Aceste distincții au fost făcute în contextul unor acțiuni politice care credeau că țelurile LGB pot fi înțelese diferit de la persoanele transgen și cele transsexuale, cum ar fi legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex și de persoanele intersex.[13] Similar, persoanele intersex ar dori ca și ele să fie incluse în grupurile LGBT, preferând LGBTI; altele insistă că nu ar trebui să fie considerate ca o parte componentă a comunității LGBT și că ar prefera să nu fie incluse în acest termen.[63][64]

Un efect al situației prezentate mai sus este observat în credința 'separatismului lesbian și gay' (a nu se confunda cu termenul separatism lesbian) care susține ca lesbienele și gay să formeze o comunitate distinctă și separată care în mod normal este inclusă în sfera LGBTQ.[20][65] Mulți oameni au căutat un termen generic, care să înlocuiască acronimele și abrevierile.[66] Au fost utilizați termeni precum queer și curcubeu, însă aceștia nu au fost adoptați la o scară mai mare.[66][67]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d e f Swain, Keith W. (21 June 2007). „Gay Pride Needs New Direction”. Denver Post. http://www.denverpost.com/ci_6198394?source=rss. Accesat la 5 iulie 2008. 
 2. ^ a b c d e Thims, Libb (2007, ISBN 1430328401). „Human Chemistry (Volume Two)”. Lulu.com. http://books.google.com/books?id=KGaghraz8AUC&dq=lgbt+omnisexual&lr=&num=50&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 3. ^ a b c d Shankle, Michael D. (2006, ISBN 1560234962). „The Handbook of Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender Public Health: A Practioner's Guide To Service”. Haworth Press. http://books.google.com/books?id=pUUyLSKD5voC&dq=%22using+LGBT%22&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 4. ^ Queer Mobilizations: LGBT Activists Confront the Law, editat de Scott Barclay,Mary Bernstein,Anna-Maria Marshall, pagina 1
 5. ^ a b Ross, E. Wayne (2006, ISBN 0-7914-6909-3). „The Social Studies Curriculum: Purposes, Problems, and Possibilities”. SUNY Press. http://books.google.com/books?id=4qFMqjxte9IC&vq=LGBT&dq=%22using+LGBT%22&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 6. ^ Kennedy, Hubert C. (1980) The "third sex" theory of Karl Heinrich Ulrichs, Journal of Homosexuality. 1980-1981 Fall-Winter; 6(1-2): pp. 103-1
 7. ^ Hirschfeld, Magnus, 1904. Berlins Drittes Geschlecht ("Berlin's Third Sex")
 8. ^ Ellis, Havelock and Symonds, J. A., 1897. Sexual Inversion.
 9. ^ Carpenter, Edward, 1908. The Intermediate Sex: A Study of Some Transitional Types of Men and Women.
 10. ^ Duc, Aimée, 1901. Sind es Frauen? Roman über das dritte Geschlecht ("Are These Women? Novel about the Third Sex")
 11. ^ Straight Talk About Gays in the Workplace, Third Edition: Creating an ..., de Liz Winfeld, pagina 14
 12. ^ a b Leli, Ubaldo; Jack Drescher (2005, ISBN 0789025760). „Transgender Subjectivities: A Clinician's Guide”. Haworth Press. http://books.google.com/books?id=QiJryCzrZmYC&dq=transgender+acceptance+by+gay&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 13. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Alexander, Jonathan; Karen Yescavage (2004, ISBN 1560232870). „Bisexuality and Transgenderism: InterSEXions of The Others”. Haworth Press. http://books.google.com/books?id=2SOe4igsrbgC&dq=%22GLBT%22+%22LGBT%22&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 14. ^ Queer: The Ultimate LGBT Guide for Teens-Kathy Belge, Marke Bieschke, pagina 10
 15. ^ Queer: The Ultimate LGBT Guide for Teens-Kathy Belge, Marke Bieschke, pagina 13
 16. ^ a b Queer: The Ultimate LGBT Guide for Teens - Kathy Belge, Marke Bieschke, pagina 14
 17. ^ a b c Queer: The Ultimate LGBT Guide for Teens-Kathy Belge, Marke Bieschke, pagina 16
 18. ^ Bohan, Janis S. (1996, ISBN 0415915147). „Psychology and Sexual Orientation: Coming to Terms”. Routledge. http://books.google.com/books?id=v5IzSjeq1S8C&dq=%22GLBT%22+%22LGBT%22&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 19. '^ Straight Talk About Gays in the Workplace, Third Edition: Creating an ..., de Liz Winfeld, pagina 13
 20. ^ a b Bloodsworth-Lugo, Mary K. (2007, ISBN 0791472213). „In-Between Bodies: Sexual Difference, Race, and Sexuality”. SUNY Press. http://books.google.com/books?id=Ph74JKY_5dwC&dq=LGBTQ&lr=&num=50&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 21. ^ Alder, Christine; Anne Worrall (2004, ISBN 0791461106). „Girls' Violence: Myths and Realities”. SUNY Press. http://books.google.com/books?id=O0ye93mW0eUC&dq=LGBTQQ&lr=&num=50&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 22. ^ Cherland, Meredith Rogers; Helen J. Harper (2007, ISBN 0805850562). „Advocacy Research in Literacy Education: Seeking Higher Ground”. Routledge. http://books.google.com/books?id=ct_5Cf1aH0kC&dq=%22GLBTQ%3F%22&lr=&num=50&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 23. ^ Lebaron, Sarah; Jessica Pecsenye, Becerra Roland, Jon Skindzier (2005, ISBN 1596580925). „Oberlin College: Oberlin, Ohio”. College Prowler, Inc. http://books.google.com/books?id=T3RFabY6chcC&dq=LGBTU&lr=&num=50&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 24. ^ Chen, Edith Wen-Chu; Glenn Omatsu (2006, ISBN 0742553388). „Teaching about Asian Pacific Americans: Effective Activities, Strategies, and Assignments for Classrooms and Communities (Critical Perspectives on Asian Pacific Americans)”. Rowman & Littlefield. http://books.google.com/books?id=JqLOnyU081kC. Accesat la 5 iulie 2008. 
 25. ^ Babb, Florence E. (2001, ISBN 0292709005). „After Revolution: Mapping Gender and Cultural Politics in Neoliberal Nicaragua”. University of Texas Press. http://books.google.com/books?id=chnFbKcBXpQC&dq=LGBTT&lr=&num=50&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 26. ^ Padilla, Yolanda C. (2003, ISBN 1560232757). „Gay and Lesbian Rights Organizing: Community-based Strategies”. Haworth Press. http://books.google.com/books?id=DN2KGHnYN0EC&dq=LGBTT+transsexual&lr=&num=50&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 27. ^ Swigonski, Mary E.; Robin S. Mama, Kelly Ward, Matthew Shepard (2001, ISBN 1560232579). „From Hate Crimes to Human Rights: A Tribute to Matthew Shepard”. Haworth Press. http://books.google.com/books?id=fzp9QP0h6bAC&dq=lgbt2+two-spirit&lr=&num=50&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 28. ^ About Us”. Gay, Lesbian, Bisexual, Transsexual, Transgender, Two-Spirit Queer Community Centre Inc.. 2006. http://glbttqottawacentre.org/prod/en/index.php?page=about-us. Accesat la 5 iulie 2008. 
 29. ^ O'Rourke, P. J. (2001, ISBN 0802141986). „Peace Kills: America's Fun New Imperialism”. Grove Press. http://books.google.com/books?id=IqivmWcKYZEC&dq=lgbtp&lr=&num=50&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 30. ^ Brown, Catrina; Tod Augusta-Scott (2006, ISBN 1412909880). „Narrative Therapy: Making Meaning, Making Lives”. Sage Publications Inc. http://books.google.com/books?id=STMieEKGGikC&dq=LGBT+variations&lr=&num=50&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 31. ^ Rimmerman, Craig A.; Kenneth D. Wald, Clyde Wilcox (2006, ISBN 1412909880). „The Politics of Gay Rights”. University of Chicago Press. http://books.google.com/books?id=AlErV-3RpDEC&dq=lgbt+white+same+gender+loving&lr=&num=50&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 32. ^ Young, R M & Meyer, I H (2005) The Trouble with "MSM" and "WSW": Erasure of the Sexual-Minority Person in Public Health Discourse American Journal of Public Health July 2005 Vol. 95 No. 7.
 33. ^ Glick, M Muzyka, B C Salkin, L M Lurie, D (1994) Necrotizing ulcerative periodonitis: a marker for immune deterioration and a predictor for the diagnosis of AIDS Journal of Periodontology 1994 65 p. 393-397.
 34. ^ The LGBT Casebook, edited by Petros Levounis, Jack Drescher, Mary E. Barber, pagina 7
 35. ^ a b c The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide, Volumul 1, editat de Chuck Stewart, pagina 3
 36. ^ The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide, Volumul 1, editat de Chuck Stewart, pagina 4
 37. ^ The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide, Volumul 1, editat de Chuck Stewart, pagina 4
 38. ^ The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide, Volumul 1, editat de Chuck Stewart, pagina 4
 39. ^ The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide, Volumul 1, editat de Chuck Stewart, pagina 4
 40. ^ The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide, Volumul 1, editat de Chuck Stewart, pagina 307
 41. ^ The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide, Volumul 1, editat de Chuck Stewart, pagina 307
 42. ^ The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide, Volumul 1, editat de Chuck Stewart, paginile 3-4
 43. ^ The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide, Volumul 1, editat de Chuck Stewart, pagina 1
 44. ^ The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide, Volume 1, editat de Chuck Stewart, pagina 348
 45. ^ The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide, Volumul 1, editat de Chuck Stewart, pagina 348
 46. ^ The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide, Volumul 1, editat de Chuck Stewart, pagina 352
 47. ^ The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide, Volumul 1, editat de Chuck Stewart, pagina 352
 48. ^ The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide, Volumul 1, editat de Chuck Stewart, pagina 352
 49. ^ The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide, Volumul 1, editat de Chuck Stewart, pagina 348
 50. ^ The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide, Volumul 1, editat de Chuck Stewart, pagina 348
 51. ^ http://serilefilmuluigay.ro/2012/foto/2004-2/
 52. ^ http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2005/05/050528_mars_gay.shtml
 53. ^ Partidul Verde din România va participa la Marșul Diversității din cadrul GayFest
 54. ^ http://www.romanialibera.ro/cultura/oameni/loredana-groza-despre-prietenii-ei-gay-si-de-ce-a-fost-interzisa-la-tvr-pe-vremea-lui-ceausescu-268556-main_pic1.html
 55. ^ Youth, Education, and Sexualities: An International Encyclopedia, Volumul 2, editat de James Thomas Sears, pagina 621
 56. ^ Youth, Education, and Sexualities: An International Encyclopedia, Volumul 2, editat de James Thomas Sears, pagina 622
 57. ^ Youth, Education, and Sexualities: An International Encyclopedia, Volumul 2, editat de James Thomas Sears, pagina 700
 58. ^ Origin of Gay & Lesbian Symbols”. swade.net. http://www.swade.net/gallery/symbols.html#labrys. Accesat la 22 ianuarie 2012. 
 59. ^ Lesbian Symbols”. Sapphooflesbos.com. 25 iunie 1978. http://www.sapphooflesbos.com/lesbian-symbols.htm. Accesat la 23 ianuarie 2012. 
 60. ^ a b c Riffenburg IV, Charles Edward (2008). „Symbols of the Gay, Lesbian, Bisexual, and Transgender Movements: The lambda”. LAMBDA GLBT Community Services. http://www.lambda.org/symbols.htm. Accesat la 1 iulie 2008. 
 61. ^ Classical Greek Shield Patterns”. Ne.jp. 17 octombrie 2000. http://www.ne.jp/asahi/luke/ueda-sarson/Greek_shield_patterns_1.html. Accesat la 23 ianuarie 2012. 
 62. ^ Wilcox, Melissa M. (2003, ISBN 0253216192). „Coming Out in Christianity: Religion, Identity, and Community”. Indiana University Press. http://books.google.com/books?id=yjdhpMnHEIMC&dq=%22+the+use+of+LGBT%22&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 63. ^ Aragon, Angela Pattatuchi (2006, ISBN 1560236450). „Challenging Lesbian Norms: Intersex, Transgender, Intersectional, and Queer Perspectives”. Haworth Press. http://books.google.com/books?id=usruybRjfMUC. Accesat la 5 iulie 2008. 
 64. ^ Makadon, Harvey J.; Kenneth H. Mayer, Jennifer Potter, Hilary Goldhammer (2008, ISBN 193051395X). „The Fenway Guide to Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender Health”. ACP Press. http://books.google.com/books?id=VsRwtwb-He8C&dq=LGBTI+community+intersex+including&lr=&num=50&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 65. ^ Mohr, Richard D. (1988, ISBN 0231067356). „Gays/Justice: A Study of Ethics, Society, and Law”. Columbia University Press. http://books.google.com/books?id=dfUw8Zl0kPEC. Accesat la 5 iulie 2008. 
 66. ^ a b Atkins, Dawn (1998, ISBN 0789004631). „Looking Queer: Body Image and Identity in Lesbian, Bisexual, Gay, and Transgender Communities”. Haworth Press. http://books.google.com/books?id=Rd31TPHaxdEC&dq=word+searching+gay+lesbian+bisexual+transgender&lr=&as_brr=3&source=gbs_summary_s&cad=0. Accesat la 5 iulie 2008. 
 67. ^ Armstrong, Elizabeth A. (2002, ISBN 0226026949). „Forging Gay Identities: Organizing Sexuality in San Francisco, 1950-1994”. University of Chicago Press. http://books.google.com/books?id=jnYy6hSdocAC. Accesat la 5 iulie 2008. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de LGBT