ACCEPT

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
ACCEPT
ACCEPT.jpg
Logo-ul asociației ACCEPT
Înființare 25 octombrie 1996
Tip ONG
Statut legal Asociație
Scop/Misiune Promovarea drepturilor comunității LGBT
Sediu Strada Lirei, nr. 10, Sectorul 2, București
Zona deservită România
Limbi oficiale Română
Președinte Cosmin Bebu-Vijianu
Vicepreședinți Romanița Iordache, Alexa Ciucu
Oameni cheie Florin Buhuceanu, Irina Niță
Afilieri ILGA-Europe, IGLYO, TGEU
Website www.acceptromania.ro

ACCEPT este prima și cea mai mare organizație neguvernamentală din România care apără drepturile persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuale și transgen). Are sediul la București. În afară de promovarea drepturilor LGBT, organizația este implicată în încurajarea metodelor contraceptive și prevenirea SIDA.

Din 2004, ACCEPT este organizatorul Bucharest Pride (cunoscut în trecut ca GayFest), festivalul anual de promovare a drepturilor LGBT în România. Din cauza opoziției BOR și amenințărilor organizațiilor extremiste, primul festival nu s-a încheiat cu o paradă gay. În mai 2005, ACCEPT a organizat a doua ediție a Bucharest Pride, care a inclus și o paradă gay pe străzile Bucureștiului. Deși această paradă a fost aproape blocată de primarul de atunci al Bucureștiului, Adriean Videanu, festivalul a continuat, după ce Traian Băsescu și Monica Macovei au intervenit în favoarea grupării ACCEPT. În 2006, a doua paradă Bucharest Pride a avut ca temă campania pentru legalizarea uniunilor între persoane de același sex (căsătorie sau uniune civilă/parteneriat înregistrat).

Între 2005–2006, ACCEPT a publicat două reviste periodice: Inklusiv, o revistă LGBT bilunară, și ENOLA, destinată femeilor lesbiene sau bisexuale. Ambele reviste au fost distribuite național (Inklusiv distribuită gratuit).

Din 24 martie 2008, organizația operează linia de informare telefonică „INFO Accept”, hotline care se adresează persoanelor LGBT „care se confruntă cu discriminare și au nevoie de asistență, celor care au întrebări despre orientarea sexuală, tinerilor și grupului social din jurul lor – familie, mediu școlar și social. INFO Accept oferă informații despre HIV/SIDA, infecții cu transmitere sexuală, discriminare LGBT, medici și psihologi gay-friendly, servicii ACCEPT, evenimente gay în țară și centre de testare HIV la nivel național”.

Lobby-ul ACCEPT a avut un rol semnificativ în completa abrogare a Articolului 200 în 2001.

Misiunea, viziunea și scopul[modificare | modificare sursă]

Misiunea declarată a organizației este de apărare și promovare a drepturilor persoanelor LGBT ca drepturi ale omului. Viziunea organizației este „o societate în care orientarea sexuală și identitatea de gen sunt considerate simple caracteristici ale ființei umane”, iar scopul acesteia este de a schimba mentalitatea societății românești privind persoanele LGBT.

Valori[modificare | modificare sursă]

Valorile ACCEPT sunt:

  • respectul față de drepturile omului („Respectăm dreptul la demnitate personală și de grup.”);
  • respectul față de diversitate. („Considerăm fundamentală respectarea convingerilor, a valorilor, a sentimentelor și a identității.”);
  • respectul față de propria persoană și față de comunitățile din care fac parte („Susținem și încurajăm afirmarea identității și respectul de sine. Acționăm cu profesionalism. Promovam principiile transparenței instituționale.”);
  • combaterea intoleranței și a discriminării față de persoane și de grupuri pe criteriul orientării sexuale și al identității de gen.

Obiective[modificare | modificare sursă]

  • apărarea prin toate mijloacele legale a persoanelor lezate în drepturile și libertățile lor fundamentale, așa cum sunt prevazute în Constituția României și în tratatele internaționale ratificate de statul român;
  • educarea societății și mass-media cu privire la LGBT;
  • organizarea de acțiuni pentru respectarea drepturilor și libertăților persoanelor LGBT;
  • dezvoltarea solidarității între membrii comunității LGBT;
  • colaborarea cu organizații care promovează interesele minorităților;
  • dezvoltarea de servicii care răspund nevoilor specifice LGBT din Romania.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]