Pansexualitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare


Pansexualitatea, sau omnisexualitatea, este o orientare sexuală din spectrul multisexualității, alături de identități precum bisexualitatea și polisexualitatea. Aceasta se referă la capacitatea de a simți atracție sexuală (și romantică) față de orice individ, indiferent de sexul biologic și de identitatea de gen a acestuia. Mulți pansexuali se descriu ca fiind gender-blind, considerând genul un aspect irelevant în determinarea atracției lor față de cineva sau în alegerea partenerilor.

În general, persoanele pansexuale sunt și panromantice, însă cele două identități, cea sexuală și cea romantică, nu sunt interdependente.

Etimologia cuvântului[modificare | modificare sursă]

Prefixul pan- vine din greaca veche și înseamnă "tot, fiecare". Același sens îl are și prefixul omni-, din latinescul "omnis". Prin urmare, "pansexual" sau "omnisexual" va însemna "atras sexual de toate genurile/sexele".

Termenul "pansexualism" a apărut pentru prima dată în 1917 și îi este atribuit lui Sigmund Freud, care considera că "instinctul sexual joacă un rol principal în toate activitățile umane, mentale și fizice". Pansexualitatea, în accepțiunea contemporană a termenului, a devenit o orientare sexuală validă abia în ultimii ani.