Bi-curiozitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Bi-curiozitatea (en. Bi-curious) sau bicurios, bi-curios, bicurious, bicuriozitate, bicuriozitatea este o descriere aplicată uneori unei persoane de orientare sexuală heterosexuală sau homosexuală, care are o oarecare curiozitate sau deschidere în legătură cu activitățile sexuale cu o persoană de un sex sau gen pe care nu îl favorizează. [1] Termenul este uneori folosit pentru a descrie un continuu al sexualității între heterosexualitate și bisexualitate sau între homosexualitate și bisexualitate. [2] Însă fără a se identifica ca fiind bisexuale. [3] Termenii heteroflexibili și homoflexibili sunt, de asemenea, aplicați bi-curiozității, deși unii autori disting heteroflexibilitatea (sau homoflexibilitatea) ca fiind lipsită de „dorința de a experimenta cu… sexualitatea” implicată de eticheta bi-curiozitate. [4] Este o formă de orientare sexuală sau comportament sexual situațional, ocazional caracterizat prin activitate homosexuală minimă.

Termenul bi-curios implică faptul că individul are experiență limitată sau deloc cu sexul/genul pe care nu îl favorizează fie că este heterosexual sau homosexual, dar poate continua să se autoidentifice ca bi-curios dacă nu simte că a explorat în mod adecvat aceste sentimente. Alfred Kinsey, în 1948, estima că mai mult de 1/3 dintre bărbați au avut o experiență cu sexul opus.[5]

Mulți consideră bi-curiozitatea o practică sexuală.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Definition of BI-CURIOUS”. www.merriam-webster.com (în engleză). Accesat în . 
  2. ^ Frank, Katherine (). „'Not Gay, but Not Homophobic': Male Sexuality and Homophobia in the 'Lifestyle'”. Sexualities. 11 (4): 435–454. doi:10.1177/1363460708091743. 
  3. ^ Savin-Williams, Ritch C.; Joyner, Kara; Rieger, Gerulf (). „Prevalence and Stability of Self-Reported Sexual Orientation Identity During Young Adulthood”. Archives of Sexual Behavior. 41 (1): 103–110. doi:10.1007/s10508-012-9913-y. PMID 22302504. 
  4. ^ Smorag, Pascale (). „From Closet Talk to PC Terminology: Gay Speech and the Politics of Visibility”. Transatlantica. Accesat în . 
  5. ^ Cochran, W. G., Mosteller, F. and Tukey, J. W. (). Statistical Problems of the Kinsey Report on Sexual Behavior in the Human Male. Amer. Statist. Assoc., Washington.