Teoria queer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Teoria queer (Queer theory în engleză) este o teorie filozofică și critică care a început din al treilea val feminist și din studiile gay și lesbiene (studii LGBT). Proiectul principal al teoriei queer este investigarea categorizării de gen și sexualitate în societatea contemporană și impactul heteronormativității asupra minorităților sexuale (persoanele queer).

Istorie[modificare | modificare sursă]

Termenul de "teorie queer" a fost format de Teresa de Laurentis într-o conferință despre sexualitatea gay și lesbiană care avut loc la Universitatea din California, Santa Cruz, în februarie 1990. În acest timp au fost scrise multe lucrări academice despre comunitatea LGBT, precum Gender Trouble de Judith Butler și 100 de ani de homosexualitate de David Halperin. Majoritatea acestor lucrări au fost publicate în Statele Unite, deci se poate spune că teoria queer este originar americană, deși astăzi este practicată în toată lumea occidentală și, combinată cu alte teorii precum post-colonialism, chiar și în lumea orientală.

Printre întrebările centrale în teoria queer este cea de construcționism social – adică, sunt categoriile sexuale construite social prin sistemul de valori, sau sunt naturale, în afară controlului și influenței noastre? Această întrebare este de fapt mai complexă, fiind că discursul social are un rol important în abilitatea noastră de a întelege natura, și natura la rândul său influentează discursul social.

Teoria queer: dincolo de feminism și studii gay-lesbiene[modificare | modificare sursă]

Deși teoria queer a fost profund influențată de feminism și de studiile LGBT, este diferită de aceastea din cauză că este mai largă în scop. Teoria queer nu este doar preocupată cu identitățile gay, lesbiene, bisexuale și transgen, dar și cu alte practice sexuale non-normative care nu sunt neapărat non-heterosexuale. Adică, teoria queer analizează teme precum sadomasochismul, fetișismul, prostituția, intersexualitatea și identități de gen precum pangen. Din această cauză, teoria queer intră în conflict cu unele școli ale feminismului care văd prostituția și pornografia, de exemplu, drept mecanisme pentru asuprirea femeilor. În acest fel, termenul queer este mai larg decât termenul LGBT, care este restrâns doar la lesbiene, gay, bisexuali și transgen.

Teoriști queer[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]