Adopție din partea cuplurilor de același sex

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Adopția din partea cuplurilor de același sex a devenit o temă politică din anii 1990, referindu-se la adopția copiilor din partea cuplurilor gay sau lesbiene.

Statut legal[modificare | modificare sursă]

Statutul legal al adopției din partea cuplurilor de același sex

     Adopție din partea cuplurilor de același sex

     Adopție doar a copilului partenerului

     Nu este permisă adopția de acest tip/statut neclar

În România și Republica Moldova, adopția din partea cuplurilor de același sex nu este permisă. Pe plan mondial există alte jurisdicții care permit acest lucru; adopția din partea cuplurilor de același sex este legală în Andorra, Belgia, Islanda (din iunie 2006), Țările de Jos, Regatul Unit, Suedia, Africa de Sud și Spania. Nu toate aceste țări recunosc căsătoriile între persoane de același sex; adopția poate fi efectuată de cupluri de același sex care necăsătorite ce sunt într-o relație de facto sau de parteneriat civil. În Danemarca, Franța (din februarie 2006), Germania și Norvegia, o persoană într-o uniune civilă poate adopta copilul natural al partenerului său de același sex. În unele țări, precum Irlanda, persoane heterosexuale sau homosexuale, singure sau în concubinaj, pot înainta cerere pentru adopție.

În Statele Unite ale Americii, cupluri de același sex pot adopta în statele California, Massachusetts, New Jersey, New Mexico, New York, Ohio, Vermont, Washington și Wisconsin și în capitala federală, Washington, DC. Florida este singurul stat unde adopția din partea cuplurilor de același sex este complet interzisă. În Mississipi, Oklahoma, Colorado și Utah, acest fel de adopție este practic imposibil din cauză că doar cuplurile căsătorite pot adopta, iar căsătoriile între persoane de același sex nu sunt recunoscute.

În Canada, adopția este controlată de legislația provincială sau teritorială. Adopția din partea cuplurilor de același sex este legală în fiecare provincie și teritoriu în afară de New Brunswick, Prince Edward Island și Nunavut, deși cuplurile între persoane de același sex se pot căsători în toată țara. În Alberta, o persoană într-o uniune gay sau lesbiană nu poate adopta decât copilul partenerului/partenerei sale. În Yukon, statutul adopției este ambiguu.

În Australia, doar statul Australia de Vest și Teritoriul Australian Capital recunosc adopția din partea cuplurilor de același sex, iar adopția unui copil vitreg al partenerului gay sau lesbian este posibilă în Tasmania.

În Israel, adopția copilului partenerului gay sau lesbian este legală din ianuarie 2005.

Note[modificare | modificare sursă]