Hippy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Familie hippy, 1972

Subcultura hippy (sau hippie) a fost inițial o mișcare de protest a tineretului împotriva societății materialiste occidentale, care a luat ființă în SUA la începutul anilor 1960 și care mai apoi s-a răspândit în multe țări din lume. Mișcarea hippy a fost atât o mișcare politică de tip colectivist,[1] cât și culturală, considerată și o contracultură inspirată din filozofia Hindusă, respectiv Sadhu.[2]

Cuvântul „hippy” vine de la „hipster”, care descria tinerii beatnik care s-au mutat în districtul Haight-Ashbury din San Francisco, SUA. Acești tineri moșteniseră atitudinea nonconformistă a generației beat, și-au creat cu timpul comunități proprii, ascultau rock psihedelic, erau adepți ai promiscuității[3] sexuale și foloseau droguri precum hașiș și LSD. Susținători ai socialismului, [4] adepți ai „păcii”, au fost folosiți de Uniunea Sovietică în lupta ideologică împotriva Statelor Unite ale Americii, respectiv împotriva războiului din Vietnam.[5]

Moda și valorile hippy au avut un efect major asupra muzicii de masă, a televiziunii, filmelor, literaturii și artelor. În anul 1968 revista Time Magazine a făcut un studiu pentru a descoperi exact originile mișcării hippy. În urma acestui studiu a ieșit la iveală faptul că până și în Grecia Antică a existat o astfel de mișcare, din care au făcut parte filozofi precum Diogenes din Sinope. Primele forme ale culturii hippy au apărut în Europa. Între anii 1896-1908 în Germania a existat o mișcare contraculturală împotriva muzicii populare, la acea vreme. Cunoscută sub numele de Der Wandervogel (pasărea migratoare) mișcarea se opunea tradiționalismului din muzică.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Mașină decorată în stil hippy

Conform lexicografului Jesse Sheidlower, cuvintele „hippy” și „hipster” vin de la cuvântul „hip”, a cărui origine este necunoscută.[6] Cuvântul „hippie” apare în romanul On the Road (1957) al scriitorului american Jack Kerouac.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Where Have All the Hippies Gone?1”. Accesat în . 
  2. ^ TIME. „The Hippies”. Accesat în . 
  3. ^ „Cultural Movement: The Hippie Movement Essay”. Accesat în . 
  4. ^ Socialism's false promise. „Socialism's false promise”. Accesat în . 
  5. ^ Dr. Juan R. Cespedes. „PENETRATION OF THE VIETNAM ANTI-WAR MOVEMENT BY THE SOVIET AND CHINESE INTELLIGENCE APPARATUS (1954-1973) - AN ANALYSIS”. Accesat în . 
  6. ^ Sheidlower, Jesse (), Crying Wolof, Slate Magazine, accesat în  .

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • John Basset Mc Cleary, The Hippie Dictionary: A Cultural Encyclopedia of the 1960s and 1970s, Ten Speed Press, ISBN # 1-58008-547-4.

Legături externe[modificare | modificare sursă]