Violența împotriva persoanelor LGBT

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Parte a seriei despre
Discriminare
Forme generale de discriminare

SexRasăOrientare sexualăReligie
(Diz)abilitateLimbăVârstăSpecie

Forme specifice de discriminare

AntisemitismAporofobieHomofobie
HeterofobieXenofobieTransfobie
SerofobieHeterosexismMisoginie
MisandrieAntițigănismIslamofobie
AnticreștinismRasism ecologic
Discriminare sexuală la muncă

Discriminarea în România

RasismulDiscriminarea romilor
Holocaustul în RomâniaAntisemitismul
Antimaghiarism
RobiaDrepturile omuluiDrepturile LGBT
Violența domestică
Discriminarea privind încredințarea minorilor

Manifestări

Purificare etnicăPersecutarePogrom
Conflict etnicGenocid
HolocaustSclavie
Infracțiune motivată de ură
Violența împotriva persoanelor LGBT
Mutilare genitală
Violența împotriva femeilor
Violență sexualăHărțuire sexuală
Blamarea victimeiAvort selectiv
Vânătoare de vrăjitoare

Politici

SeparatismApartheid
Legile de la Nürnberg
Căsătorii între persoane de același sex
Diferența de venit dintre bărbați și femei
Numerus claususListă neagră

Metode de prevenire

ToleranțăAcțiune afirmativă
Drepturile omuluiDrepturile animalelor
AutodeterminareDesegregare
IntersecționalitateFeminism
MulticulturalismIntegrare rasială
Integrare socialăAsimilare culturală

Vezi și

CNCDACCEPT
Deceniul de incluziune a romilorEugenism
Corectitudine politică

editează

Persoanele lesbiene, gay, bisexuale sau transexuale pot experimenta violența motivată de atitudini dușmănoase împotriva sexualității sau identității lor de gen.[1] Violența poate fi săvârșită de stat ca în cazul legilor care prescriu pedepse corporale pentru acte homosexuale (vezi legi privind homosexualitatea) sau de către indivizi care recurg la intimidare, presiune de grup, asalt sau linșare (vezi de asemenea persecutare gay, persecutare trans). Violența îndreptată împotriva unor persoane din cauza presupusei lor sexualități poate fi psihologică sau fizică și poate ajunge până la crimă. Aceste acțiuni pot fi motivate de homofobie, lesbofobie, bifobie, transfobie și pot fi influențate de prejudecăți și valori culturale, religioase sau politice.

În momentul de față actele homosexuale sunt legale în aproape toate țările vestice și în multe din aceste țări violența împotriva persoanelor LGTB este clasificată ca infracțiune motivată de ură[2] iar acest tip de violență este de multe ori considerat a fi legat de ideologii conservative sau cu tendințe religioase sau a fi înfăptuit de indivizi care asociează homosexualitatea cu a fi slab, bolnav, feminin sau imoral. În afara Vestului multe țări, în special cele în care religia predominantă este Islamul dar și multe țări care fac parte din Commonwealth (de exemplu Uganda, Nigeria, Malaezia și Jamaica), cele mai multe țări africane (cu excepția Africii de Sud) și unele țări asiatice (cu excepția Japoniei și a Taivanului) și unele foste țări comuniste din Europa de Est și Asia Centrală cum ar fi Rusia și Serbia sunt în momentul de față foarte periculoase pentru persoanele LGBT din cauza discriminării împotriva homosexualilor care influențează atât legislația discriminatorie cât și violența fizică.[3]

În Europa, Directivul Cadrului de Egalitate a Muncii și Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene oferă un anumit grad de protecție împotriva discriminării bazate pe sexualitate.

Din punct de vedere istoric, persecutarea homosexualilor aprobată de stat a fost limitată în mare parte la homosexualitatea masculină, numită și "sodomie". În perioada medievală și cea modernă timpurie pedeapsa pentru sodomie era de obicei moartea. În perioada modernă (din secolul XIX până la mijlocul secolului XX) în Vest pedeapsa era de obicei o amendă sau închisoarea.

Din 2009, în întreaga lume mai rămân doar sub 80 de țări unde actele homosexuale sunt ilegale (în special în Orientul Mijlociu, Asia Centrală și în mare parte a Africii și de asemenea în unele părți din Caraibe și Oceania) inclusiv cinci în care se aplică pedeapsa cu moartea.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Meyer, Doug (decembrie 2012). „An Intersectional Analysis of Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender (LGBT) People's Evaluations of Anti-Queer Violence”. Gender & Society. 26 (6): 849–873. doi:10.1177/0891243212461299. 
  2. ^ Stotzer, R.: Comparison of love Crime Rates Across Protected and Unprotected Groups Arhivat în , la Wayback Machine., Williams Institute, 2007–06.
  3. ^ Stewart, Chuck (). The Greenwood Encyclopedia of LGBT Issues Worldwide. Santa Barbara, California: Greenwood Press. ISBN 978-0-313-34231-8.