Bucharest Pride

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la GayFest)
Salt la: Navigare, căutare
Marşul din cadrul GayFest 2006

Bucharest Pride (în trecut: GayFest), organizat în București, este numele festivalului anual al persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgen (LGBT) și durează aproape o săptămână. Organizat de ACCEPT, cea mai mare asociație LGBT din România, festivalul primește suport și finanțare de la Ministerul Sănătății, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și diverse organizații private, precum Institutul pentru o Societate Deschisă și British Council.

Primul GayFest a fost organizat în 2004, și din 2005, GayFest-ul a inclus și o paradă de pride prin București. În afară de această paradă, festivalul include o serie de evenimente culturale LGBT, precum lansări de filme, teatru și expoziții de fotografie, plus dezbateri și conferințe despre drepturile LGBT.

GayFest 2013[modificare | modificare sursă]

A fost cu un program foarte incarcat pentru un timp atat de redus. Pe scurt, programul a fost acesta:

Program GayFest 2013

Luni, 3 iunie

Locație: Librăria Cărturești Verona Adresa: Str. Pictor Arthur Verona Nr. 13-15

18:00 Inaugurarea Raftului cu Literatură LGBT

Anul acesta, literatura LGBT e Out & Proud! În perioada 3-8 iunie, GayFest și librăriile Cărturești își unesc forțele pentru a vă pune la dispoziție un raft destinat exclusiv literaturii LGBT. Raftul este dedicat problematizării conceptelor luate de-a gata despre sexualitatea umană.

18:30 Lectură publică: Kevin Sessums

Kevin Sessums, autorul bestseller-ului internațional, Mississippi Sissy, vine la Cărturești să ne vorbească despre memoriul impresionant care i-a adus celebritatea, să ne citească fragmente din carte dar și să ne vorbească despre întâmplările personale care au inspirat-o.

Evenimentul de Facebook aici.


Locație: Teatrul TABU / Legere LIVE* Adresa: Piața Rosseti Nr. 5

20:00 Teatru: Deseori Neobservat Cu: Istvan Teglas, Cristi Gheorghe Regia: Amalia Olaru Durata: 60 min

Pornind de la o idee inspirată din romanul Hertei Muller, Leagănul Respirației, piesa de teatruDeseori Neobservat devine un spectacol autonom, un spectacol despre simplitatea legăturii dintre existență și nonexistență, despre jocul imaginarului cu realul și, bineînțeles, un spectacol despre iubire.

Evenimentul de Facebook aici.

*eveniment conex – Intrare: 30 RON


Marți, 4 iunie

Locație: Facultatea de Științe Politice, SNSPA, Sala 12 Adresa: Str. Povernei nr. 6

18:00 Discuție: Intersecționalitate, solidaritate, alianțe: experiențe și strategii

Este solidaritatea condiționată de experiență, dar și de înțelegerea intersecționalității formelor de opresiune? De ce este interesecționalitatea o perspectivă care lipsește atât din analizele politice cât și din practica activistă, de multe ori sectorializată pe cauze singulare? Atelierul își propune să lanseze o discuție preliminară despre multiplicitatea formelor de opresiune și discriminare cu care multe persoane se confruntă în contextul societății românești.

Evenimentul de Facebook aici.


Miercuri, 5 iunie

Locație: Facultatea de Științe Politice, SNSPA, Sala 12 Adresa: Str. Povernei nr. 6

17:00 Dezbatere CESIP – Centrul de Studii în Idei Politice Invitați: Liliana Popescu, Florin Buhuceanu, Roxana Marin, Rafael Andrade

“Eu nu am nimic cu homosexualii, da’ de ce trebuie să facă ăștia paradă în mijlocu’ străzii, să vadă copilu’ meu cum se țin ăștia de mână?” Nu o singură dată ni s-a întâmplat să întâlnim astfel de manifestări din partea concetățenilor noștri. Din acest motiv dorim să ridicăm următoarele întrebari: De ce este nevoie să atragem atenția? De ce sunt organizate paradele Gay-Pride?

Într-o societate în care valorile creștine sunt adânc înrădăcinate în cultură, sunt oare oamenii pregătiți să conștientizeze că există semeni de-ai lor, care în fiecare zi se confruntă cu comportamente al căror grad de discriminare variază de la “Dacă îl ating, se ia și la mine?”, până la “Compania noastră nu angajează homosexuali.”.

Vă așteptăm la o discuție care își propune să arate și viziunea celor care nu au parte de atenția media, a celor care sunt luați în batjocură atunci când vorbesc despre drepturile minorităților sexuale, și a celor care luptă pentru drepturi pe care majoritatea le iau de bune.

Evenimentul de Facebook aici.

18:30 Proiecție film documentar + Discuție despre HIV, comunitatea bărbaților gay, bisexuali și trans și despre situația actuală a acestora în Romania Invitați: Kevin Sessums, Tudor Kovaks, Marian Ursan

Filmul urmărește cronologic evoluția percepției sociale asupra HIV/SIDA, a demesurilor aplicate pentru îmbunătățirea acesteia, dar și pentru obținerea protecției legislative a comunităților afectate. Proiecția va fi urmată de o discuție despre comunitatea bărbaților GBT (gay, bisexuali, transexuali) din România, în raport cu problematica HIV/SIDA și despre contextul social și legislativ autohton în care aceasta se află astăzi.


Locație: Club Control Adresa: Str. Constantin Mille Nr. 4

23:00 Boulangerie – LGBT Party Swizz Creepz (US), Ursa Majora


Joi, 6 iunie

Locație: Cinema Elvire Popesco Adresa: Bd. Dacia Nr. 77

19:00 Proiecție scurtmetraje LGBT

Prora (11 min) (Elveția, 2012)

Attu Vatn? (17 min) (Islanda, 2010)

19:30 Discuție: De ce mergem la Pride?

Înaintea proiecției filmului Beyond Gay. The politics of Pride vă invităm la o discuție despre semnificația Pride-ului, despre importanța sa dar și despre nevoia de vizibilitate și exprimare în spațiul public.

21:00 Proiecție film (lungmetraj)

Beyond Gay. The politics of Pride Documentar (Canada, 2009) Regia: Bob Christie Durata: 87 min

Beyond Gay. The politics of Pride este un documentar captivant care ne prezintă povestea marșului diversității, încă de la începuturile sale și până în prezent, evidențiind în permanență rolul și importanța acestuia în lupta la nivel global pentru drepturile civile ale comunității LGBT.

Evenimentul de Facebook aici.


Vineri, 7 iunie

Locație: Cinema Elvire Popesco Adresa: Bd. Dacia Nr. 77

17:00 Proiecție film (lungmetraj)*

Los Amantes Pasajeros** Comedie, Dramă (Spania, 2013) Regia: Pedro Almodóvar Durata: 90 min

O comedie gay-friendly, straight-friendly sau, mai bine zis, diversity-friendly, care ne va duce inevitabil cu gândul la producțiile cinematografice ale lui Almodóvar din anii de început ai carierei sale de regizor.

Versiune originală în spaniolă, subtitrată în română.

*eveniment conex – Intrare: 10 RON

(**titlu în română: Amanții Pasageri)

19:00 Proiecție scurtmetraje LGBT

Kiss & Kill (11 min) (Franta, 2011)

Dentro Roma (27 min) (Italia, 2006)

Skallaman (12 min) (Norvegia, 2011)

20:00 Discuție: Persoanele transgender în Romania

Proiecția filmului Prodigal Sons va fi precedată de o discuție mai mult decât necesară despre situația persoanelor transgender din România, despre vizibilitatea lor dar și despre contextul legislativ actual în care acestea se încadrează.

21:00 Proiecție film (lungmetraj)

Prodigal Sons Documentar (SUA, 2008) Regia: Kimberly Reed Durata: 86 min

Prodigal Sons, filmul cu care Kimberly Reed debutează ca regizoare, este un documentar impresionant despre familie, identitate sexuală și identitate biologică, despre traume ale copilăriei, dar și despre puterea dragostei unei familii.

Evenimentul de Facebook aici.


Locație: Club Control Adresa: Str. Constantin Mille Nr. 4

00:00 Boulangerie – LGBT Party Massimiliano Pagliara / Andrei Rusu / Ursa Majora

Event Facebook aici.


Sâmbătă, 8 iunie

17:00 Marșul Diversității + Zonă liberă de discriminare

Anul acesta, Marșul Diversității va avea loc pe Șos. Kiseleff, cu plecare de la Arcul de Triumf și până la Piața Victoriei, după cum urmează:

17:00- 17:30 Adunarea participanților 17:30- 18:00 Parcurgerea traseului Arcul de Triumf –> Piața Victoriei 18:00- 19:00 Participare la zona liberă de discriminare

Adunarea participanților se va face la începutul Șoselei Kiseleff. Voluntarii Accept vă vor îndruma către punctul de pornire. Marșul se va încheia cu o zonă liberă de discriminare, în apropierea Pieței Victoriei, în Parcul Kiseleff. Vom asculta împreună câteva discursuri, vom participa la diverse discuții și activități, creînd astfel un spațiu de siguranță în care fiecare participant se va putea implica activ.


Locație: Atelier Mecanic Adresa: Str. Covaci nr. 12

22:00 GayFest 2013 Closing Party

După Marșul Gay, cu punct final în zona liberă de discriminare, Atelier Mecanic devine zona liberă de petrecere. Pentru cei care au participat la GayFest 2013, pentru susținători și alții, paranghelie pestriță la AM!

Evenimentul de Facebook aici. https://www.facebook.com/events/197874687034217/

GayFest 2011[modificare | modificare sursă]

GayFest 2011, tradiția continua…

In cel de-al saptelea an al sau, GayFestul a adunat la umbra curcubeului nu numai oameni de toate felurile, ci si evenimente pe gustul fiecaruia.

Dupa debutul anuntat in presa in cadrul conferintei de deschidere gazduita de Hotelul Hilton Athenee Palace, agenda GayFestului a continuat cu filme, expozitii, dezbateri si… petreceri multicolore!

Din dorinta de a crea un sentiment de apartenenta si de a recupera fragmente din trecutul cultural si istoric, au fost proiectate filme reprezentative – Different From the Others, primul film cu tematica gay din lume si Alan Turner, un film biografic despre primul programator, un barbat gay -, au fost aduse la stand in interiorul Institutului Francez carti de autori LGBT din toate timpurile si au fost recitate versuri despre iubirea homosexuala scrise acum doua mii de ani. Acest demers a fost completat de lansarea cartii lui Florin Buhuceanu, Homoistorii, carte care aduce la lumina rampei marturisiri, fotografii de arhiva si aerul unui timp apasator din istoria Romaniei.

Expozitia lui Sorin Oncu si experienta photovoice au trasat cateva linii in conturul identitatii contemporane a comunitatii LGBT romanesti.

Si cum socializarea si comunicarea sunt liantul cel mai important intre oameni, nu au lipsit prilejurile de a – i aduce pe acestia impreuna. Astfel, biblioteca vie, un eveniment care creeaza an de an contextul propice pentru oameni de toate orientarile sexuale de a sta de vorba si de se intelege mai bine reciproc, a cunoscut o noua editie de succes. Petrecerile si serile de cafenea si-au pus si ele amprenta colorata peste Gayfestul anului 2011.

Marsul diversitatii, sprijinit de ambasadele Austriei, Canadei, Republicii Cehia, Danemarcei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Irlandei, Marii Britanii, Norvegiei, Olandei, Sloveniei, Spaniei, Suediei si SUA, dar si de Monica Macovei, s-a desfasurat in centrul Capitalei, in ciuda contramanifestatiilor organizate in paralel.

GayFestul a reusit nu numai sa supravietuiasca de la an la an, ci si sa devina din ce in ce mai bogat si divers. Nu ne ramane decat sa asteptam cu incantare evenimentele celui din anul 2012!

GayFest 2008[modificare | modificare sursă]

Despre Gay FEST…[modificare | modificare sursă]

Florentina Bocioc, directoare la Asociația ACCEPT, face o comparație între Gay FEST 2007:[modificare | modificare sursă]

„GayFest a fost pentru prima dată perceput ca un eveniment «tradițional», după trei ani de inedit și surpriză. Atât opinia publică, cât și presa au înțeles că marșul și evenimentele culturale organizate de Asociația ACCEPT sunt un program pe termen lung. Unde se va opri? Nu știm. Probabil atunci când marșul pentru drepturile persoanelor LGBT nu va mai fi marcat de violență (fizică și verbală), frică, rușine, furie și va deveni, așa cum se întâmplă în alte colțuri ale lumii, un prilej de bucurie, distracție, sărbătoare și mândrie. Tot în 2007 s-a sesizat și o schimbare de atitudine din partea mass media: de la mesaje pline de prejudecăți și judecăți de valoare la mesaje neutre, la obiect. Cu alte cuvinte am avut o presă mai profesionistă. De cealaltă parte, au fost mai multe persoane care au fost de acord să își facă publică orientarea sexuală, să vorbească despre ce înseamnă să fi gay sau lesbiană în România secolului XXI. Curajul lor trebuie recunoscut și încurajat. Marșul nu a decurs fără evenimente, dar participanții au fost în siguranță, datorită unei bune organizări a jandarmeriei. «Luptele de stradă» s-au petrecut la 100 m de marș, între jandarmi și un grup de «ultrași». Îngrijorător pentru noi a fost să aflăm din presă că dintre cele 100 de persoane arestate de poliție, 20 erau minori! Acest tip de violență are un efect direct asupra participanților, mulți dintre cei care ar dori să vină alături de noi nu o fac pentru că le este teamă.”

și Gay FEST 2008:[modificare | modificare sursă]

„Mai mulți participanți la evenimentele culturale, dezbateri și marș, mai puțină violență (visul nostru ar fi «fără violență», dar suntem realiști și vrem să fim pregătiți), mai multe dezbateri de idei și nu de atacuri la persoană, mai multă responsabilitate și respect. Și nu în ultimul rând vrem: parteneriat civil! Nu e o temă nouă și originală, e tema ultimilor doi ani. Și va continua să fie o temă până când parteneriatul civil și căsătoria pentru cuplurile de același sex vor fi disponibile pentru toți cetățenii României. Întregul efort de organizare al acestor evenimente au scopuri punctuale, dar și pe termen lung. Este în primul rând o strategie de advocacy pentru promovarea drepturilor persoanelor LGBT ca drepturi ale omului, pentru a transmite mesajul că în România există «cetățeni de rangul doi».”

GayFest 2007[modificare | modificare sursă]

GayFest 2007 are loc între 4 și 9 iunie. Tema pentru 2007 este "Sărbătorește diversitatea! Respectă drepturile!" Festivalul va include o paradă a diversității pe data de 8 iunie, plus o serie de evenimente culturale, precum Festivalul de Film Inklusiv, care va prezenta nouă filme despre teme LGBT. De asemenea, începând cu 4 iunie, două expoziții de fotografie vor fi găzduite, una la Centrul InfoEuropa și alta la Librăria Cărturești.

GayFest 2006[modificare | modificare sursă]

GayFest 2006 a avut loc între 30 mai și 4 iunie, și a fost organizat sub sloganul "Aceleași drepturi, aceleași responsabilități".[1] Tema centrală a fost cea de căsătorii și uniuni civile între persoane de același sex, care nu sunt în prezent recunoscute în România. În săptămâna de GayFest, ACCEPT a cerut statului să legalizeze căsătoria între persoane de același sex, sau măcar uniunile civile, această declarație creând discuție și dezbatere fără precedent în mass media și în societate în general.

Participanţi la parada din cadrul GayFest-ului 2006

Parada GayFest, care a primit autorizație de la primărie pe 30 mai[2], a avut loc pe 3 iunie, începând de la ora 18:00 și atrăgând aproximativ 800 de participanți.[3] Au participat activiști LGBT din Suedia, Țările de Jos și Regatul Unit.[4] Parada a inclus costume extravagante, muzică și baloane, plus tradiționalul steag de curcubeu, cu o lungime de 200 m, care este simbolul comunității LGBT și care face parte din fiecare paradă GayFest. Deasemenea, participanții au avut panouri mari pe care scria "Vă iubim!" și "Homofobia, cea mai grea boală"[5]

Un participant la parada GayFest 2006, înfăşurat în steagul de curcubeu

În afară de membrii comunității LGBT au participat și diverși susținători ale drepturilor civile și drepturile omului, mulți fiind heterosexuali. O femeie care a participat la parade a declarat pentru BBC că:

„Sunt aici cu soțul meu, în caz că facem un copil și este gay, vrem să aibă drepturi și să poată să fie fericit, să aibă șansa să fie fericit în țara asta. Sunt de acord cu căsătoriile între cuplurile de același sex. Tocmai de asta sunt aici. Vreau să aibă copilul meu drepturi în cazul în care se naște homosexual. Ceea ce nu e o tragedie, în nici un caz.”

[6]

Baloane în culorile steagului de curcubeu LGBT la parada GayFest 2006

Totuși, ca și parada gay din anul precedent, marșul din 2006 nu a fost fără opoziție. Pe 30 mai, 22 de ONG-uri conservatoare, inclusiv Noua Dreaptă, a lansat un comuicat care cerea ca Biserica Ortodoxă Română să se opună paradei. Pe 2 iunie, BOR a criticat primăria pentru că a permis organizarea paradei și a declarat că această paradă este un "afront la moralitatea instituțiilor publice și un pericol... pentru formarea celor tineri."[7] În plus, Noua Dreaptă a depus o plângere Curții de Apel din București despre decizia primăriei de permite parada, declarând că marșul ar fi "obscen și anti-social".[8] Plângerea nu a fost de succes, curtea declarând că parada GayFest poate să aibă loc.[5]

Cordonul protectiv al Jandarmeriei la parada GayFest 2006

La 11:00 în 3 iunie, cu câteva ore înainte de parada GayFest, Noua Dreaptă a organizat o contra-demonstrație, cu o participare de aproximativ 150 de persoane,[9] pentru "valori de familie" și "tradiții morale". Participanții au manifestat cu cruci creștine și icoane ortodoxe, plus steaguri românești și afișe împotriva homosexualității.[10] Spre deoserbire de 2005, acest protest nu a fost organizat în același timp ca și parada gay, și din cauza asta nu s-au produs probleme între cele două tabere. Totuși, zeci de persoane au încercat violent să întrerupă parada gay, ciocnindu-se cu o prezență foarte puternică a Jandarmeriei, care a apărat activiștii LGBT. Manifestanții anti-gay au mărșăluit cu semne pe care scria "România nu vă vrea" și au aruncat cu ouă în polițiști și în participanții paradei gay. 51 de manifestanți anti-gay au fost arestați și amendați de poliție pentru că au provocat violență.[11]

După parada, ACCEPT (organizatorii) au constantat că deși manifestanți anti-gay au încercat să cauzeze probleme și să întrerupă parada, sunt mulțumiți că autoritățile au avut situație sub control și că numărul participanților la paradă a fost mai mare decât așteptat.[3] Cele două partide ale Alianței Dreptate și Adevăr, liberalii și democrații, au condamnat protestele violente anti-gay și au cerut toleranță. Nu au comentat, totuși, despre uniunile între persoane de același sex. Deasemenea, Partidul Social Democrat, în opoziție, a condamnat violența anti-gay.[12]

GayFest 2005[modificare | modificare sursă]

Parada GayFest 2005

GayFest 2005 a avut loc între 23 și 30 mai, sub tema de "Ai dreptul să iubești". A declanșat o serie de controverse în România, fiindcă a inclus prima paradă LGBT din țară[13]. Cererea pentru autorizarea acestei manifestații a fost inițial respinsă de Primăria Generală, din cauza faptului că municipalitatea nu putea să le asigure securitatea participanților. Diverse ONG-uri naționaliste și de orientare de dreapta, inclusiv radicala Noua Dreaptă, suportate de Biserica Ortodoxă Română, s-au opus activ organizării paradei.

Totuși, parada a primit autorizație după un lobby intens din partea susținătorilor drepturilor LGBT din toată lumea; de asemenea a avut suportul public oferit de Președintele Traian Băsescu și Ministrul Justiției, Monica Macovei. Parada, care a avut loc la 29 mai, s-a desfasurat cu succes, aproximativ 300 de persoane participând.[14]. O contra-demonstrație, care nu a primit autorizație de la primărie, a fost organizată de Noua Dreaptă; participanții au manifestat cu pancarde homofobice și au încercat violent să oprească parada gay. Câțiva membri ai Noii Drepte au fost arestați, iar organizația a fost amendată cu 3000 de lei noi.

În afară de parade de pride, un festival de film LGBT a fost organizat ca parte din săptămâna GayFest, cu 13 filme fiind ecranizate în trei diferite locuri: Institutul Goethe, La Motoare și Sala de Cinema Elvira Popescu. Două dezbateri publice au fost deasemenea organizate la La Scena, cu subiectele "homosexualitatea și religia" și "homosexualitatea, mass media și legile anti-discriminare".[15]

GayFest 2004[modificare | modificare sursă]

GayFest-ul din 2004, care a avut loc între 3 și 9 mai, a fost, la acel timp, cel mai mare festival LGBT care a fost organizat vreodată în România. Numit "Festivalul Diversității", a avut sloganul de "Ai dreptul să fii diferit". Festivalul a inclus o serie de dezbateri publice despre atitutinile față de minoritățile sexuale din România, plus evenimente culturale LGBT. De exemplu, au fost lansate diverse publicații pe teme LGBT, precum cartea Homofobia de George Bălan. Deasemenea, a fost organizat primul festival de film LGBT din România, cu nouă filme din nouă diferite țări, inclusiv un documentar despre parada gay din Belgrad, care a degenerat în violență din cauza atacurilor homofobe. Ca parte din GayFest, Institutul Goethe din București a găzduit o expoziție fotografică de artista poloneză Karolina Bregula, cu titlul "Să ne vadă", care a examinat vizibilitatea gay-lor și lesbienelor din Polonia.[16]

Florin Buhuceanu, directorul executiv al ACCEPT, a spus despre Festivalul Diversității 2004 că:

„Ideea Festivalului este de a oferi o transparență asupra comunității gay din România. Va fi o săptămână în care se va celebra dreptul de a fi diferit de majoritate și în acelasi timp solidar cu restul societății. România trebuie să arate că trăiește în Europa anului 2004”
„Un asemenea eveniment este menit nu numai să sprijine moral o minoritate discriminată, ci și să dea acestei minorități sentimentul de a fi actor respectabil și legitim pe scena publică”

Festivalul a fost susținut public de diverse personalități, precum parlamentarul Mădălin Voicu, care a declarat la presă că "noi suntem un popor mai conservator, dar ar trebui să ne adaptăm și să realizăm că nu mai există alte bariere în domeniul ăsta decât cele impuse de bunul-simț... Homosexuali există în toate păturile sociale, începând de la oamenii săraci până la politicieni, VIP-uri etc."[17]

Inițial, Festivalul Diversității 2004 trebuia să fie organizat cu suportul CNCD-ului și a Consiliului Local al Sectorului 3, deși amândouă au renunțat mai târziu din motive financiare. Din cauza acesta, festivalul a fost organizat de ACCEPT și sponsorizat de diverse instituții, precum Guvernul României, Consiliul Britanic, Institutul Goethe și Ambasada Suediei la București.[17]

O paradă de pride prin centrul Bucureștiului era planificată inițial, dar după aceea a fost abandonată, diverse ziare spunând că societatea română nu era încă pregătită pentru asemenea de eveniment. Ștefan Iancu, organizatorul Festivalului Diversității, a spus într-un interviu cu Ziarul pe 3 mai 2004, că "Am fi vrut să facem asta, dar nu știm dacă am reuși să-i convingem pe gay să iasă în stradă. Evident, se tem prea tare de repercusiuni (joburi pierdute, părinți șocați etc). În plus, chiar dacă gayii și lesbienele s-ar hotări să apară în public, există și riscul reacției segmentului homofob al societății."[17] Este important de menționat, totuși, că prima parada de pride a avut loc ca parte din GayFest 2005.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ en GayFest to begin at the end of May (GayFest-ul va începe la sfârșit de mai, Bucharest Daily News, 26 mai 2006
 2. ^ City hall approves gay rally in Bucharest (Primăria aprobă marșul gay în București), Bucharest Daily News
 3. ^ a b Parada gay, atacată cu petarde și ouă, Libertatea
 4. ^ en Second LGBT Pride March takes place in Bucharest (A doua paradă de pride LGBT are loc în București), ILGA-Europe
 5. ^ a b Parada comunității gay din România s-a încheiat, fiind marcată de incidente, Mediafax, 3 iunie 2006
 6. ^ București: paradă gay precedată de o contramanifestație, BBC Romanian, 3 iunie 2006
 7. ^ en Ring-wing Christian group calls on Romanian authorities to ban gay march (Grup creștin de dreapta cere autorităților române să interzică marșul gay), AP/Edge News, 1 iunie 2006
 8. ^ Romania: Christian group protests against gay march (România: Grup creștin protestează în portriva marșului gay], Pravda, 1 iunie 2006
 9. ^ Ziua panaramelor - Dreapta & Homo, 4 iunie 2006, Toma Roman Jr, Karina Knapek, Jurnalul Național, accesat la 7 iulie 2012
 10. ^ Tot sâmbătă, miting împotriva homosexualilor, Libertatea, 2 iunie 2006
 11. ^ en [Romanian anti-gay protesters clash with police (Manifestanți anti-gay români se ciocnesc cu poliția), Reuters, 3 iunie 2006
 12. ^ A inceput dezbaterea gay, 5 iunie 2006, Evenimentul zilei, accesat la 8 iulie 2012
 13. ^ BBC Romanian
 14. ^ Presă de la GayFest 2005, ACCEPT
 15. ^ Programul GayFest 2005, ACCEPT
 16. ^ Programul Festivalului Diversității din 2004, ACCEPT
 17. ^ a b c Presă de la Festivalul Diversității 2004, ACCEPT

Legături externe[modificare | modificare sursă]