America Centrală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Mittelamerika-Pos.png
Localizarea Americii Centrale pe glob
Nume: America Centrală
Suprafața: 521,499 km²
Populație: 42,382,000 (2006)
Densitate: 81 loc/ km²
State: 7
Produsul social brut: 107.7 bilioane $
Limbi vorbite: spaniola, engleza, garifuna, creola, mayaneza, etc.
Orașe mai mari: Guatemala City, San Salvador, San José, Managua, Tegucigalpa, Panama City, Belize City
Fus orar: UTC - 6:00, UTC - 5:00

America Centrală este o regiune centrală a celor două Americi. Nedefinită exact, regiunea geografică este considerată a fi porțiunea sudică a continentului nord-american.

Geografia fizică[modificare | modificare sursă]

Hartă a Americii Centrale
America Centrală şi Placa Caraibelor.

Din punct de vedere geografic, America Centrală reprezintă un istm îngust al sudului Americii de Nord, întinzându-se de la Istmul lui Tehuantepec din Mexic către sud-est spre Istmul Panama unde se întâlnește cu Câmpiile Pacificului din Columbia în nord-vestul Americii de Sud. Având o suprafață de circa 523 000 km², regiunea include porțiunea din Mexic aflată la est de Istmul lui Tehuantepec — respectiv statele mexicane Campeche, Chiapas, Quintana Roo, Tabasco, și Yucatán. Oceanul Pacific de Nord se află la sud-vest, Marea Caraibelor se află la nord-est iar Golful Mexicului se află la nord. Țările Americii Centrale aveau o populație totală de 39 267 000 locuitori în 2006.

Cea mai mare parte a Americii Centrale se află pe Placa Caraibelor. Regiunea este activă din punct de vedere geologic, având loc uneori erupții vulcanice și cutremure. În 1931 și 1972 două cutremure au devastat Managua, capitala statului Nicaragua. Solurile vulcanice fertile au permis existența populațiilor dense în zone deluroase producitve din punct de vedere agricol.

Geografia umană[modificare | modificare sursă]

Din punct de vedere geopolitic, America Centrală este formată din următoarele țări:

* Canalul Panama, cu o lungime de 77 km, taie Istmul Panama, legând Marea Caraibelor (o mare marginală a Oceanului Atlantic de Oceanul Pacific. Deși din punct de vedere fiziografic Panama este o națiune transcontinentală, ea este considerată ca făcând în întregime parte din America de Nord.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Mexic şi America Centrală în anul 1829

Articol principal: Istoria Americii Centrale

A existat o națiune a Americii Centrale în prima jumătate a secolului XIX, formată din statele actuale Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua și Costa Rica (și o parte a statului mexican modern Chiapas). Această țară era cunoscută sub numele de Provinciile Unite ale Americii Centrale sau Statele Unite ale Americii Centrale.

Vezi și[modificare | modificare sursă]