Sari la conținut

Aleister Crowley

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aleister Crowley
Date personale
Nume la naștereEdward Alexander Crowley Modificați la Wikidata
Poreclăthe Beast 666 Modificați la Wikidata
Născut[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Royal Leamington Spa, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Decedat (72 de ani)[2][3][6][7] Modificați la Wikidata
Hastings, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Cauza decesuluibronșită Modificați la Wikidata
Căsătorit cuRose Edith Kelly[*][[Rose Edith Kelly (British Thelemite)|​]] () Modificați la Wikidata
Număr de copii5 Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit (–)
 Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei (–) Modificați la Wikidata
ReligieThelema Modificați la Wikidata
Ocupațiedramaturg
romancier[*]
ocultist[*]
autobiograf[*]
scriitor
alpinist[*]
astrolog[*]
șahist
organizational founder[*][[organizational founder (person who creates an institution intended to perpetuate itself after the founder's association ends)|​]]
chess composer[*][[chess composer (person who creates endgame studies or chess problems)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[8][9] Modificați la Wikidata
Activitate
PseudonimH. D. Carr[1]  Modificați la Wikidata
StudiiTrinity College
Tonbridge School[*][[Tonbridge School (school in Kent, UK)|​]]
Eastbourne College[*][[Eastbourne College (school in East Sussex, UK)|​]]
Malvern College[*][[Malvern College (school in Worcestershire, UK)|​]]
Limbilimba engleză  Modificați la Wikidata
Mișcare/curent literarThelema  Modificați la Wikidata
Opere semnificativeLiber AL vel Legis, sub figura CCXX, as delivered by XCIII=418 to DCLXVI[*][[Liber AL vel Legis, sub figura CCXX, as delivered by XCIII=418 to DCLXVI |​]]
Magick Without Tears[*][[Magick Without Tears |​]]
777 and Other Qabalistic Writings of Aleister Crowley[*][[777 and Other Qabalistic Writings of Aleister Crowley |​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură

Aleister Crowley, născut Edward Alexander Crowley - Aleister fiind varianta galică a numelui Alexander, (n. , Royal Leamington Spa, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. , Hastings, Anglia, Regatul Unit), a fost un ocultist, ezoterist, magician ceremonial, poet, scriitor, yoghin și alpinist britanic. Membru influent în organizațiile oculte Golden Dawn, Astrum Argento și Ordo Templi Orientis, el este renumit astăzi pentru scrierile sale oculte, în special pentru The Book of the Law (Cartea Legii), textul pe care se bazează întreaga filosofie fondată de acesta, Thelema, ce pune liberul arbitru în prim-planul existenței umane. Și-a câștigat notorietatea în timpul vieții și a fost supranumit „Cel mai păcătos om din lume”.

Printre pasiunile lui s-au mai numărat și șahul, pictura, astrologia. Se știe de asemenea că era bisexual - el însuși recunoscând acest fapt:

„ Au fost cam patru bărbați în viața mea pe care pot spune că i-am iubit... Ați putea să mă considerați homosexual, dar nu am aceleași sentimente față de femei. O femeie se poate înlocui cu o alta în câteva zile.”
—The Confessions of Aleister Crowley

A experimentat consumul de droguri, toate acestea stând sub pecetea hedonismului și așa numitei căutări spirituale.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Anii copilăriei: 1875–1894[modificare | modificare sursă]

Aleister Crowley s-a născut în Leamington Spa, Warwickshire, Anglia, între 11:00pm și miezul nopții, pe 12 octombrie 1875.

Tatăl lui era inginer, însă nu a profesat niciodată. Atunci când s-a născut Aleister, ieșise deja la pensie, fiind deținătorul unor acțiuni dintr-o berărie. Mai târziu, fiind de religie Quaker, a devenit predicator, călătorind prin Anglia și producând pamflete. Mama lui, Emily Bertha Bishop provenea dintr-o familie ce-și trăgea rădăcinile din Devon și Somerset. Ambii lui părinți făceau parte din Frăția Exclusivă, o ramură a Frăției Plymouth, grupare fundamentalistă creștină.

Aleister a crescut într-un mediu "steril", izolat și protejat de lume. Copiii cu care avea voie să se joace făceau parte din familii membre ale Frăției Exclusiviste. La ordinea zilei, însă, erau studiul Bibliei și lecțiile pe care le primea în particular.

La data de 29 februarie 1880, mama lui a adus pe lume o fetiță: Grace Mary Elizabeth, care s-a stins din viață după doar cinci ore. "Alick" a considerat această întâmplare ca fiind doar un mic inconvenient în calea desfășurării unei zile normale (relatată la persoana a treia în jurnalul său de la acea vreme). 7 ani mai târziu, pe 5 martie, tatăl lui moare de cancer de limbă, înmormântarea lui fiind singura la care Alick a participat în decursul vieții sale. În acest punct, Alick, devenind conștient de noul său rol în cadrul familiei, își acceptă individualitatea și începe să scrie un nou jurnal: "Mărturisiri" - de data aceasta la persoana întâi.

După moartea tatălui său, învățămintele religioase și-au pierdut atractivitatea, încercările mamei de a-i menține credința devenind un accelerator al scepticismului lui Aleister - fapt ce a determinat-o să-l numească pe acesta "Fiara" (din Cartea Apocalipsei). Nemulțumirea lui avea legătură cu dogma creștină, care eticheta ceea ce el considera mai important în viață, ca fiind "păcate".

Universitatea Cambridge: 1895–1897[modificare | modificare sursă]

În 1895 s-a dus la Colegiul Trinity din Cambridge, după ce a studiat la școlile private Malvern College, Eastbourne College și Tonbridge College. Inițial el avusese intenția să-și aprofundeze cunoștințele în domeniul științelor morale (filosofie), însă, cu aprobarea tutorelui personal, s-a îndreptat spre literatura engleză (care la acel moment nu făcea încă parte din curriculum-ul oferit). A fost fericit cei trei ani petrecuți la Cambridge, acest lucru fiind posibil și datorită moștenirii considerabile lăsată de tatăl său.

În acest interval a rupt legăturile cu Biserica Anglicană, chiar dacă nu oficial, ci mai mult la nivel personal:

„ Biserica Anglicană [...] părea o tiranie îngustă, la fel de detestabilă ca cea a Frăției Plymouth; mai puțin logică și mult mai ipocrită. Când mi-am dat seama că mersul la biserică e ca un reflex pentru majoritatea oamenilor, am ripostat imediat. Am fost mustrat de către vicar pentru că nu am mers la slujbe, ceea ce cu siguranță nici nu avea să se întâmple, deoarece ar fi însemnat să mă scol foarte devreme. M-am scuzat, aducând ca argument faptul că am fost crescut în cadrul Frăției. Vicarul m-a rugat să mă duc din când în când să-l văd, ca să mai discutăm problema, iar eu am avut tupeul să-i scriu că 'Sămânța plantată de tatăl meu, udată cu lacrimile mamei mele s-ar dovedi prea rezistentă pentru a putea fi dezrădăcinată chiar și de un om cu asemenea elocvență și erudiție.' The Confessions of Aleister Crowley”

În decembrie 1896, în urma unui eveniment pe care l-a descris în termeni criptici în timpul unei vacanțe la Stockholm, Crowley a hotărât să urmeze calea ocultismului și a misticismului.

Golden Dawn: 1898–1899[modificare | modificare sursă]

Rose Croix - Roza-Cruce a Ordinului Zorii Aurii.

În martie 1898, Crowley a început să adune literatură despre științele oculte. Arthur Edward Waite și Karl von Eckartshausen au fost printre primii autori cițiți. În paralel, a publicat primul său poem, Aceldama: A Place to Bury Strangers In.

În august 1898, Crowley a fost în Zermatt, Elveția, unde s-a întâlnit cu chimistul Julian L. Baker, cei doi discutând despre interesul lor comun în alchimie. La întoarcerea lor în Anglia, Baker l-a prezentat pe Crowley lui George Cecil Jones, un membru al societății oculte cunoscute sub numele de Ordinul Hermetic al Zorilor Aurii, care a fost fondată în anul 1888. Crowley a fost, ulterior, inițiat în acest Ordin la 18 noiembrie 1898 de către liderul grupului, Samuel Liddell MacGregor Mathers (1854-1918). Ceremonia în sine a avut loc la Mark Masons Hall din Londra, unde Crowley a acceptat motto-ul său și numele magic de "Frater Perdurabo", un termen latin cu sensul de "Voi îndura până la sfârșit".[10][11]

Mexic, India și Paris: 1900–1903[modificare | modificare sursă]

Dezvoltarea filosofiei Thelema[modificare | modificare sursă]

Egipt și The Book of the Law: 1904[modificare | modificare sursă]

Pe când se afla în Cairo, Crowley a început să invoce zeii religiei și misteriilor egiptene, împreună cu soția sa. Aceasta a intrat într-o stare de transă de câteva ori, fiind contactată de anumite entități oculte, în scopul de a-l anunța pe Crowley de misiunea ce ar fi urmat să îi fie încredințată. După mai multe testări, Crowley a aflat că era vorba de Ra-Hoor-Khuit, o manifestare a lui Horus. De asemenea, Aiwass, un mesager de-al lui Horus și îngerul păzitor (ori alter ego-ul lui Crowley) i s-a adresat acestuia, transmițându-i pe parcursul a trei zile și prin scriere automată Liber Al Vel Legis, cartea legii noului Eon, conform filozofiei Thelemite.

Kangchenjunga și China: 1905–1906[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ https://hermetic.com/crowley/collected-works/iii/rosa-mundi  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
 3. ^ a b c d Aleister Crowley, SNAC, accesat în  
 4. ^ a b Aleister Crowley, Find a Grave, accesat în  
 5. ^ a b Aleister ( Edward Alexander Crowley, dit ) CROWLEY, Le Delarge, accesat în  
 6. ^ a b Aleister Crowley, Internet Speculative Fiction Database, accesat în  
 7. ^ a b Aleister Crowley, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
 8. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 9. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 10. ^ Sutin, Lawrence (2000). Do What Thou Wilt: A Life of Aleister Crowley. New York: St Martin's Press. ISBN 978-0-312-25243-4. pag. 52–55.
 11. ^ Churton, Tobias (2011). Aleister Crowley: The Biography. London: Watkins Books. ISBN 978-1-78028-012-7. pag. 35

Legături externe[modificare | modificare sursă]