Portal:LGBT

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
modificare 

LGBT

Steagul comunităţilor LGBT

LGBT este o abreviere folosită ca termen colectiv pentru comunitatea persoanelor lesbiene, gay (homosexuale), bisexuale și transgen. Acest termen este astfel mai cuprinzător decât "homosexual" sau "gay", dorind să definească comunitatea persoanelor cu o orientare sexuală diferită de cea heterosexuală într-un mod cât mai cuprinzător.

Inițial această comunitate era denumită generic „comunitatea gay” (în anii ’50). De-a lungul timpului cei care au fost privați de dreptul la a-și exprima dorințele, dragostea și stilul de viață s-au adunat la marginile societății, solidarizându-se sub denumirea „gay”. Astăzi cer denumiri distincte pentru diversele moduri de expresie și viață, mulți nemaidorind să fie cuprinși de un termen cu care nu se identifică decât ca „grup” marginalizat de normele de viață heterosexuale.

Totuși în unele contexte se păstrează această unitate de „grup” și atunci folosim LGBT, LesBiGay, sau deviații specifice diverselor limbi, spre exemplu HoLeBi în flamandă sau HBT în suedeză.

De multe ori, pentru a fi și mai cuprinzător, la LGBT se mai adaugă Q (vezi "queer") sau I (= vezi intersexual): găsim deci LGBTI, LGBTQ sau LGBTQI.

Deseori, în context heteronormativ, persoanelor LGBT sunt numite "minorități sexuale".

modificare 

Articole selectate

Gay March celebrating 2005 Pride Day and Same-Sex Marriage Law in Spain.jpg

Căsătoriile între persoane de același sex au fost legalizate în Spania în 2005. În 2004, noul guvern socialist, condus de președintele José Luis Rodríguez Zapatero, a început o campanie pentru legalizalea lor, inclusiv adopția din partea cuplurilor de același sex. După multă dezbatere, o lege permițând căsătorie între persoane de același sex a fost aprobată de parlamentul Spaniei, Cortes Generales, pe data de 30 iunie 2005. Legea a fost publicată pe 2 iulie 2005. Căsătoriile între persoane de același sex au devenit legale în Spania la 3 iulie 2005.

mai mult...

Alte articole despre teme LGBT...

modificare 

Știați că...

modificare 

LGBT teme

modificare 

Imagine selectată

Un participant la parada GayFest 2006, înfășurat în steagul de curcubeu (steagul LGBT)
modificare 

Categorii

modificare 

WikiProiecte

modificare 

Lucruri pe care le poți face

Articole cerute: Drepturi LGBT, Pangen, Paragraful 175

modificare 

Legături externe

modificare 

Asociația Wikimedia

LGBT la Wikiștiri     LGBT la Wikicitat     LGBT la Wikimanuale     LGBT la Wikisursă     LGBT la Commons
Știri Citate Manuale & Texte Texte Imagini