MozaiQ

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
MozaiQ
Logo mozaiq.png
ÎnființareOctombrie 2015
TipONG
Statut legalAsociație
Scop/MisiuneProtejarea, susținerea și promovarea drepturilor și libertăților persoanelor LGBTI
SediuStrada Stelea Spătarul 13, București
Zona deservităRomânia
Limbi oficialeRomână
PreședinteRobert Rațiu[1]
Director executivVlad Viski[2]
Websitemozaiqlgbt.ro

MozaiQ este una dintre organizațiile comunitare care se adresează persoanelor LGBTI (lesbiene, gay, bisexuali, transgender, intersexuali) din România. Organizația s-a înființat în noiembrie 2015 după o serie de întălniri consultative ale comunității LGBT privind necesitatea unei noi organizații LGBT în România.[3] MozaiQ își propune să dezvolte comunitatea LGBTI din România prin solidaritate și încredere reciprocă, rezultate din activitățile sociale, o prezență pe scena culturală alternativă, precum și o atenție deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate: persoanele rome LGBTI[4], persoanele trans, persoanele HIV+,[5] lucrătorii sexuali, persoanele LGBTI aflate într-o situație socio-economică precară, persoanele cu abilități diferite, precum și seniorii și tinerii.[6] Direcțiile prioritare de acțiune ale MozaiQ sunt: dezvoltarea comunităților, activism comunitar, advocacy, sprijinirea, capacitarea și încurajarea dezvoltării individuale a persoanelor LGBTI cu nevoi specifice și dezvoltarea organizațională.[7]

De la înființare, MozaiQ a organizat peste 150 de evenimente comunitare,[8] o școală de vară, forumuri publice cu politicieni, marșul „Dumnezeu nu face politică”,[9][10] Bucharest Pride 2016,[11] un grup studențesc LGBTI – Campus Pride – în Universitatea din București,[12] întâlniri ale seniorilor LGBT[13], ieșiri sportive[14], o campanie de advocacy pentru înființarea unui centru comunitar LGBTI în București[15], precum și o serie de ieșiri publice menite a oferi reprezentare comunității LGBTI.[16][17][18]

MozaiQ a fost una din organizațiile vocale împotriva inițiativei de modificare a articolului 48 din Constituția României,[19][20][21] inițiativă care urmărește, printre altele, definirea familiei drept uniunea dintre un bărbat și o femeie. MozaiQ a criticat inițiativa în repetate rânduri,[22] motivând că restrânge drepturile persoanelor LGBTI și îngreunează eforturile legislative de legalizare a căsătoriilor gay în România.[23] O scrisoare de susținere a comunității LGBTI din România lansată în mai 2016 a strâns semnăturile a peste 1000 de personalități publice, printre care Loredana, Inna, Alexandra Stan, Dragoș Bucurenci, Ada Solomon, ajungând într-un final la peste 12.000 de semnături.[24][25] În august 2017, MozaiQ a anunțat lansarea unei dezbateri publice naționale cu privire la legalizarea parteneriatelor civile, cu forumuri publice în Cluj-Napoca, Iași și București.[26] În martie 2017, MozaiQ a lansat o petiție pentru legalizarea parteneriatelor civile, semnată de 48 de organizații și 3.000 de cetățeni.[27] În luna octombrie 2017, MozaiQ a organizat un protest public în favoarea legalizării parteneriatelor civile, intitulat „Tradiția noastră e iubirea” la care au participat sute de persoane.[28]

În februarie 2018 MozaiQ, prin grupul Q Sports, a organizat la București primul campionat de fotbal amator pentru comunitatea LGBTI din Româia, la care au participat șase echipe și un total de 42 de sportivi.[29] Turneul „Fotbal pentru Diversitate” a fost câștigat de echipa United Women of Cluj Napoca.[30]

În 2016 MozaiQ a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva deputatului Bogdan Diaconu, pentru declarațiile sale „În București nu vor mai avea loc parade de homosexuali! În calitate de Primar General, nu voi mai permite ca pe străzile Bucureștiului să se desfășoare parade de homosexuali. Apăr valorile creștine și tradiționale ale Capitalei și nu permit transformarea Bucureștiului în Sodoma și Gomora”, acesta fiind sancționat cu amendă de 4000 de lei.[31] În anul 2017 MozaiQ a depus o nouă plângere la CNCD împotriva senatorului liberal Leon Dănăilă pentru declarațiile „Un homosexual poate să cumpere copii, poate să-i fure, poate să-i achiziționeze pe alte căi. Să-i învețe să devină tot așa. Eu asta nu pricep, mintea mea nu poate să priceapă. Nu, una e femeie, ălalalt e bărbat. Asta nu pricep. Îmbracă-i pe amândoi bărbați. Îți plac bărbații? Poftim! Sodoma și Gomora. Doamne ferește! E un regres, totuși, al speciei umane”, rezultând într-o sancțiune cu amendă de 2000 de lei.[32]

În iunie 2018, MozaiQ a fost principal partener al Bucharest Pride[33] și partener în organizarea Cluj Pride.[34]

Consilii directoare[modificare | modificare sursă]

Primul Consiliu Director al MozaiQ a fost format din Vlad Viski, președinte, Octav Dumitru, vicepreședinte, membrii Ovidiu Anemțoaicei, Bogdan Dogaru, Mihnea Florea, Ștefan Iancu. Roxana Marin și Alexandru Moisii. Mandatul acestui Consiliu Director a fost între octombrie 2015 și octombrie 2016.

Al doilea Consiliu Director MozaiQ a fost format din Vlad Viski, președinte, Andrei Voinea, vicepreședinte, membrii Bogdan Dogaru, Mihnea Florea, Alexandru Palas, Simona Rujan și Alex Zbîrciog. Activitatea acestui Consiliu Director s-a desfășurat în perioada octombrie 2016 - aprilie 2018.

În aprilie 2018 a avut loc cea de-a treia Adunare Generală anuală a MozaiQ, alegându-se cel de-al treilea Consiliu Director, format din Robert Rațiu, președinte, Alexa Valianatos, vicepreședintă și membrii Ovidiu Anemțoaicei, Alina Dumitriu, Andrei Ion, Tudor Kovacs și Alexandru Palas. De asemenea, s-a hotărât crearea poziției de director executiv, ocupată de Vlad Viski.[35]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ MozaiQ (). „MozaiQ o nouă etapă”. MozaiQ. 
 2. ^ MozaiQ (). „MozaiQ o nouă etapă”. MozaiQ. 
 3. ^ „Raport de activitate 2016” (PDF). MozaiQ. 
 4. ^ Anca Murgoci. „Romii homosexuali, minoritate invizibilă a unei minorități stigmatizate”. Accesat în . 
 5. ^ Vlad Viski. „Am fost să mă testez de HIV la primul centru deschis în România într-un club de gay”. Accesat în . 
 6. ^ „Despre”. MozaiQ. 
 7. ^ „Strategia MozaiQ 2016-2018”. 
 8. ^ „Susțin LGBT la referendum: crowdfunding”. MozaiQ. . 
 9. ^ Victor Arvunescu. „Cum a decurs marșul „Dumnezeu nu face politică", inițiat de comunitatea LGBT din București”. Accesat în . 
 10. ^ Cristina Radu. „REPORTAJ - Marșul "Dumnezeu nu face politică": "Inițiativa Coaliției pentru familie nu are sens. Așa ceva nu ar trebui să se întâmple într-un stat democratic, fiecare cu ciorba lui". Accesat în . 
 11. ^ Flavia Drăgan (). „Începe Bucharest Pride, festivalul dedicat drepturilor minorităților sexuale. Când are loc parada gay”. România liberă. 
 12. ^ Cristina Alexandrescu (). „Luptă pentru integrarea studenților LGBT în Universitățile din România”. DC News. 
 13. ^ „Întâlnire seniori LGBT în parcul Cișmigiu”. Accesat în . 
 14. ^ „QSPORT ROMANIA, BASKETBALL IN BUCHAREST!”. Accesat în . 
 15. ^ Maria Luiza Cosma. „Bucureștiul ar putea găzdui primul centru comunitar pentru persoane LGBT. Trei ONG-uri cer sprijin din partea candidaților la primărie”. Accesat în . 
 16. ^ Ovidiu Tiță. „Am fost la protestul gay din București, unde jandarmii mi-au spus că n-am voie cu inimi”. Accesat în . 
 17. ^ „DESCHIDE UMBRELA - ZIUA INTERNATIONALA IDAHOT”. Accesat în . 
 18. ^ „Comemorare LGBT la Ambasada Rusiei din București”. Accesat în . 
 19. ^ „Coaliția pentru Familie cere "căsătorie între bărbat și femeie". Mozaiq: Inițiativa denotă ignoranță”. Mediafax. . 
 20. ^ Andreea Orosz (). „Asociația MozaiQ: Drepturile fundamentale nu se votează”. RFI România. 
 21. ^ V. M. (). „Asociația MozaiQ condamnă decizia PSD privind organizarea referendumului pe tema familiei: Inițiativa de modificare a Constituției este ilegitimă; drepturile omului nu se votează”. HotNews. 
 22. ^ CLAUDIA CIOBANU. „Romania 'turns illiberal' with moves against gay marriage”. POLITICO.eu. Accesat în . 
 23. ^ Flavia Drăgan (). „Vlad Viski, MozaiQ: Nu e acceptabil ca, într-o democrație, să fim comparați cu pedofilii și zoofilii”. România liberă. 
 24. ^ Flavia Drăgan. „Scrisoare de susținere pentru membrii comunității gay, după depunerea semnăturilor pentru căsătoriile între bărbați și femei”. Accesat în . 
 25. ^ „Mai multe vedete si persoane publice au semnat o scrisoare deschisa de sustinere a comunitatii LGBT: Campania Coalitiei pentru Familie nu are fundament social si nici justificare legala”. Accesat în . 
 26. ^ Știri ONG. „MozaiQ ciulește urechile pentru recomandări despre parteneriatul civil”. Accesat în . 
 27. ^ „Parteneriatul civil trebuie sa treaca de Comisia Juridică!”. Accesat în . 
 28. ^ Associated Press. „Hundreds of Romanians rally in support of civil partnerships”. Washington Post. Accesat în . 
 29. ^ „Primul campionat sportiv pentru comunitatea LGBT, ținut la București”.  |first1= lipsă |last1= în Authors list (ajutor)
 30. ^ Q Sports. „Poze premiere finala”. 
 31. ^ Dumitru, Andra (). „Liderul PRU, amendat de CNCD, pentru discriminarea comunității LGBT”. România liberă. 
 32. ^ „Leon Dănăilă, amendat de CNCD pentru declarații defăimătoare la adresa homosexualilor”. Știrile PRO TV. . 
 33. ^ „Bucharest Pride”. 
 34. ^ „Cluj Pride”. 
 35. ^ MozaiQ. „MozaiQ o nouă etapă”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]