Coming out

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Coming out (însemnând literal ieșirea afară în engleză) se referă la procesul de a afirma public și voluntar orientarea sexuală sau identitatea de gen. Termenul complet în limba engleză este coming out of the closet, sau ieșirea din dulap, iar fraza este acum folosită în alte limbi, inclusiv limba română. A fi "out" înseamnă a fi deschis despre orientarea sexuală sau identitatea de gen. A rămâne "in the closet" (în dulap) înseamnă a ascunde aceste caracteristice și a asuma public o altă orientare sexuală sau identitate de gen, în general cea heterosexualitatea și cisgenismul.

Din cauza discriminării împotriva persoanelor LGBT, procesul de coming out este deseori dificil și durează un timp îndelungat. O persoană poate fi "out" la o serie de persoane, precum familia și prietenii apropiați, dar să rămână "in the closet" la alte persoane, precum colegii de la muncă.

De când a luat amploare mișcarea drepturilor LGBT, tot mai multe persoane trec prin procesul de coming out, alegând să își declare public orientarea sexuală sau identitatea de gen. Acest proces este văzut ca fiind sănătos din punct de vedere psihologic, fiind că reduce presiunea pe individ de a-și ascunde identitatea reală și preferințele sexuale. Deasemenea, coming out-ul este perceput de comunitatea LGBT ca un proces benefic pentru a spori vizibilitatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgen, și pentru a reduce marginalizarea, misreprezentarea și discriminarea acestei comunități (vezi homofobie). Din această cauză, sunt organizate în diverse orașe și țări campanii anuale de coming out. Cel mai binecunoscut dintre aceste evenimente este National Coming Out Day (Ziua Națională pentru Coming Out), ținută pe 11 octombrie, care a originat în Statele Unite dar acum este aplicată în toată lumea.

Vezi și[modificare | modificare sursă]