Daciana Sârbu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Daciana Sârbu
Daciana Sârbu.PNG
Daciana Sârbu
Date personale
Născută (40 de ani) Modificați la Wikidata
Arad, România Modificați la Wikidata
Părinți Ilie Sârbu
Mariana Sârbu[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Victor Ponta Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
avocat Modificați la Wikidata
Europarlamentar Modificați la Wikidata
Membru al Camerei Deputaților a României Modificați la Wikidata

Partid politic PSD
Daciana Sârbu și Victor Ponta

Daciana Octavia Sârbu (n. 15 ianuarie 1977, Arad) este un politician român, membru al Partidul Social Democrat, care reprezintă din 2007 România în Parlamentul European.[1] Din 2014 este vicepreședinte al Comisiei de Mediu și Sănătate publică din Parlamentul European[2], iar în 2015 a fost nominalizată pentru marele premiu la categoria „Sănătate” la Gala Premiilor Parlamentului European[3]. Daciana Sârbu este fiica politicianului și fostului ministru Ilie Sârbu și este căsătorită cu politicianul Victor Ponta.

În Parlamentul European[modificare | modificare sursă]

În 2007 a fost aleasă delegată a României în Parlamentul European.

Realeasă în Parlamentul European la data de 7 iunie 2009 pe lista Partidului Social Democrat,[4] în cele nouă luni până în martie 2010 a participat la 36 din cele 37 de ședințe în plen. În perioada menționată a pus 20 de întrebări în timpul ședințelor, a redactat trei propuneri de rezoluție, a intervenit de 32 de ori în plen, a scris două declarații și a întocmit nouă amendamente.[5] În mandatul 2009-2014 a fost autoarea a cinci rapoarte ale Parlamentului European și responsabilă din partea Grupului Socialiștilor Europeni pentru opt dosare[6]. În aceeași perioadă a depus aproape 200 de amendamente la Comisia de Agricultură și 130 de amendamente la Comisia de Mediu și Sănătate publică[7]. In acelasi mandat, a contribuit cu peste 80 de amendamente la realizarea Reformei Politicii Agricole Comune a UE[8].

În februarie 2015, Daciana Sârbu a fost nominalizată pentru titlul de „Europarlamentarul anului în domeniul sănătății”,[9]. Potrivit anuntului oficial, nominalizarea recunoaste „munca neobosita pentru imbunatatirea rezultatelor europene in domeniul sanatatii”[10] dar nu a primit premiul, acesta fiind acordat, un an mai tarziu[11], altui europarlamentar din România, Cristian Bușoi.[12]

La Bruxelles si Strasbourg, activează ca vicepreședinte al Comisiei de Mediu, Sănătate publica si Siguranță Alimentara (ENVI), si ca membru supleant in cadrul Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală[13]. Este vicepreședinte al Intergrupului PE pentru bunăstarea și protejarea animalelor.

Încă de la debutul sau ca euroobservator, și-a axat activitatea în domeniul protectiei mediului, implicându-se în demersuri pe această temă atât la Parlamentul European, cât și în țară și remarcându-se în special prin opoziția față de proiectul minier de la Roșia Montană[14].

Este co-autoarea unei rezoluții[15] importante care priveste interzicerea tehnologiilor bazate pe cianuri în mineritul UE, adoptată în 2010 cu o largă majoritate de forul legislativ european[16].

De asemenea, agricultura este una din preocuparile sale centrale; prin numeroase demersuri desfășurate la PE și în țară, sprijină promovarea produselor tradiționale românești[17] și susține orientarea finanțării agriculturii europene către sprijinirea fermelor de mici dimensiuni, a exploatațiilor familiale și a celor cu producție bio.

In 2011, ca membru în Comisia AGRI, a fost autoarea unui raport[18] pe tema recunoașterii rolului strategic al agriculturii în asigurarea securitații alimentare. Raportul – adoptat cu majoritate de voturi de plenul PE – solicită venituri decente pentru agricultori, susținerea tinerilor fermieri si combaterea speculațiilor pe piețele agricole[19].

Una dintre prioritățile sale este promovarea alimentației sănătoase[20], în special în rândul copiilor.

In 2012, Plenul Parlamentului European a dezbatut un raport esential ce solicita standarde mai stricte privind producerea si promovarea unor alimente importante, precum laptele praf, preparatele pe baza de cereale sau alimentele pentru nevoi medicale speciale. Ca raportor al Grupului S&D, Daciana Sarbu a stabilit punctul de vedere al socialistilor europeni in acest dosar, contribuind cu o serie de amendamente relevante ce se regasesc in textul final al raportului[21]. Ulterior, prin votul plenului, Parlamentul European a adoptat acest cadru legislativ major, care va garanta consumatorilor acces la informație de mai buna calitate in privința alimentelor si protecție mai buna pentru grupurile vulnerabile, precum copiii[22].

În ianuarie 2017, Comisia de Sănatate publica din Parlamentul European a adoptat amendamentele sale pentru stabilirea unor reguli mai ferme de protejare a copiilor de publicitatea la alimentele nesanatoase; "Aceste propuneri urmaresc sa reglementeze clar modul in care poate fi redusa expunerea copiilor la reclamele ce promoveaza alimentele bogate in zahar, grasimi, sare", a spus eurodeputata[23].

Daciana Sarbu este unul dintre initiatorii implicarii Parlamentului European in reglementarea problemei grasimilor trans, fiind co-autoarea unei rezolutii care cere protejarea de urgenta a cetatenilor de acest risc, prin limitarea obligatorie a grasimilor trans din alimentele procesate. Propunerea a fost adoptata de Comisia de Sanatate publica[24].

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Daciana Sârbu - Grupul S&D din Parlamentul European”. europarlamentariisd.ro. http://www.europarlamentariisd.ro/daciana-sarbu/. 
 2. ^ Daciana Sârbu, aleasă vicepreședintă a Comisiei de mediu a PE, va lupta pentru un stil de viață sănătos. http://www.agerpres.ro/externe/2014/07/07/daciana-sarbu-aleasa-vicepresedinta-a-comisiei-de-mediu-a-pe-va-lupta-pentru-un-stil-de-viata-sanatos-19-22-43. 
 3. ^ Daciana Sârbu este nominalizata la Gala Premiilor Parlamentului European 2015, la secțiunea „Sănătate”. http://www.europarlamentariisd.ro/media/stiri/daciana-sarbu-este-nominalizata-la-gala-premiilor-parlamentului-european-2015-la-sectiunea-%E2%80%9Csanatate%E2%80%9D/. 
 4. ^ BEC Proces-verbal privind centralizarea voturilor și atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European, bec2009pe.ro, accesat 2009-03-29
 5. ^ Europarlamentarii: pâine și circ în România, invizibili la Bruxelles, evz.ro, accesat 2009-03-29
 6. ^ Raportul de activitate 2009-2014, Daciana Sarbu. https://issuu.com/dacianasarbu/docs/ds_raport_activitate_extins. 
 7. ^ Interviu, Europeanul.org. 
 8. ^ Daciana Sârbu, acțiune pentru sprijinirea micilor fermieri care vor să se asocieze. http://www.romaniatv.net/daciana-sarbu-actiune-pentru-sprijinirea-micilor-fermieri-care-vor-sa-se-asocieze_219042.html#ixzz41eKpIXog. 
 9. ^ Daciana Sârbu, nominalizată "Europarlamentarul Anului" pentru domeniul sănătății. http://www.romaniatv.net/daciana-sarbu-nominalizata-europarlamentarul-anului-pentru-domeniul-sanatatii_198486.html. 
 10. ^ DACIANA SARBU,nominalizata ”Europarlamentarul Anului” pentru domeniul sanatatii. http://www.lumeasublupa.ro/?p=889. 
 11. ^ Comunicat de presă - Cristian Bușoi (PNL). http://www.agerpres.ro/comunicate/2016/03/17/comunicat-de-presa-cristian-busoi-pnl--11-10-50. 
 12. ^ Departamentul Politic (17 martie 2016), „Citeste si:”, Evenimentul zilei, http://www.evz.ro/cristian-busoi-europarlamentarul-anului-in-domeniul-sanatatii.html, accesat la 20 mai 2016 
 13. ^ Daciana Octavia Sarbu - pe site-ul oficial al Parlamentului European. http://www.europarl.europa.eu/meps/ro/33989/DACIANA+OCTAVIA_SARBU_home.html. 
 14. ^ Rosia Montana - Blogul Dacianei Sarbu”. wordpress.com. http://dacianasarbu.wordpress.com/tag/rosia-montana/. 
 15. ^ http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+MOTION+B7-2010-0239+0+DOC+PDF+V0//RO&language=RO
 16. ^ PE cere Comisiei Europene sa interzica folosirea cianurilor in minierit pana in 2011”. ecomagazin.ro. http://www.ecomagazin.ro/pe-cere-comisiei-europene-sa-interzica-folosirea-cianurilor-in-minierit-pana-in-2011/. 
 17. ^ Oierii sibieni au lasat Parlamentul European cu gura plina!”. Turnul Sfatului Online. http://www.turnulsfatului.ro/2548/oierii-sibieni-au-lasat-parlamentul-european-cu-gura-plina-o:p--o:p.html?sst=. 
 18. ^ http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A7-2010-0376+0+DOC+PDF+V0//RO&language=RO
 19. ^ Raportul Dacianei Sarbu privind agricultura traditionala, adoptat de PE”. Ziare.com. 21 octombrie 2015. http://www.ziare.com/daciana-sarbu/stiri-daciana-sarbu/raportul-dacianei-sarbu-privind-agricultura-traditionala-adoptat-de-pe-1069513. 
 20. ^ Produse pentru cabinete stomatologice | Aparatura | Instrumente | Materiale | Consumabile - Tehnical Dent”. Dacianasarbu.ro. http://www.dacianasarbu.ro/. Accesat la 15 aprilie 2017. 
 21. ^ Daciana Sarbu: Legislatia trebuie imbunatatita pentru a-i ajuta pe oameni sa fie informati cu privire la alimentatia sanatoasa. http://www.europarlamentariisd.ro/media/stiri/daciana-sarbu-legislatia-trebuie-imbunatatita-pentru-a-i-ajuta-pe-oameni-sa-fie-informati-cu-privire-la-alimentatia-sanatoasa/. 
 22. ^ UE a adoptat un cadru legislativ important in domeniul nutritiei, la care a contribuit eurodeputata Daciana Sârbu. http://www.europarlamentariisd.ro/media/stiri/ue-a-adoptat-un-cadru-legislativ-important-in-domeniul-nutritiei-la-care-a-contribuit-eurodeputata-daciana-sarbu/. 
 23. ^ Propunerile Dacianei Sârbu pentru protejarea copiilor de publicitatea la alimentele nesanatoase au fost adoptate azi de Comisia de Sanatate din PE. http://www.europarlamentariisd.ro/media/stiri/propunerile-dacianei-sarbu-pentru-protejarea-copiilor-de-publicitatea-la-alimentele-nesanatoase-au-fost-adoptate-azi-de-comisia-de-sanatate-din-pe/. 
 24. ^ Daciana Sârbu - co-autoare a unor propuneri pentru imbunatatirea produselor alimentare, printr-o rezolutie adoptata de Comisia de Sanatate. http://www.europarlamentariisd.ro/media/stiri/daciana-sarbu-co-autoare-a-unor-propuneri-pentru-imbunatatirea-produselor-alimentare-printr-o-rezolutie-adoptata-de-comisia-de-sanatate/. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri