Daciana Sârbu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Daciana Sârbu
Daciana Sârbu.PNG
Daciana Sârbu
Date personale
Născută 15 ianuarie 1977 (39 de ani)
Arad, România
Părinți Ilie Sârbu
Mariana Sârbu[*]
Căsătorită cu Victor Ponta
Cetățenie România
Ocupație om politic
avocat
Europarlamentar
Membru al Camerei Deputaților a României

Partid politic PSD
Daciana Sârbu și Victor Ponta

Daciana Octavia Sârbu (n. 15 ianuarie 1977, Arad) este un politician român, membru al Partidul Social Democrat, care reprezintă din 2007 România în Parlamentul European.[1] Daciana Sârbu este fiica politicianului și fostului ministru Ilie Sârbu, și este căsătorită cu politicianul Victor Ponta.

În Parlamentul European[modificare | modificare sursă]

În 2007 a fost aleasă delegată a României în Parlamentul European.

Realeasă în Parlamentul European la data de 7 iunie 2009 pe lista Partidului Social Democrat,[2] în cele nouă luni până în martie 2010 a participat la 36 din cele 37 de ședințe în plen. În perioada menționată a pus 20 de întrebări în timpul ședințelor, a redactat trei propuneri de rezoluție, a intervenit de 32 de ori în plen, a scris două declarații și a întocmit nouă amendamente, dar nu a elaborat personal nici un proiect.[3] In mandatul 2009-2014, A fost autoarea a cinci rapoarte ale Parlamentului European si responsabila din partea Grupului Socialistilor Europeni pentru 8 dosare[4]. In aceeasi perioada, a depus aproape 200 de amendamente la Comisia de Agricultura si 130 de amendamente la Comisia de Mediu si Sanatate publica[5]. In acelasi mandat, a contribuit cu peste 80 de amendamente la realizarea Reformei Politicii Agricole Comune a UE[6].

În februarie 2015, Daciana Sârbu a fost nominalizată pentru titlul de „Europarlamentarul anului în domeniul sănătății”,[7]. Potrivit anuntului oficial, nominalizarea recunoaste „munca neobosita pentru imbunatatirea rezultatelor europene in domeniul sanatatii”[8] dar nu a primit premiul, acesta fiind acordat altui europarlamentar din România, Cristian Bușoi.[9]

La Bruxelles si Strasbourg, activează ca vicepreședinte al Comisiei de Mediu, Sănătate publica si Siguranță Alimentara (ENVI), si ca membru supleant in cadrul Delegației pentru relațiile cu Republica Populară Chineză și Comisiei pentru pescuit. Participă, de asemenea, la lucrările Delegației pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii. Este vicepreședinte al Intergrupului PE pentru bunăstarea și protejarea animalelor.

Încă de la debutul sau ca euroobservator, și-a axat activitatea în domeniul protectiei mediului, implicându-se în demersuri pe această temă atât la Parlamentul European, cât și în țară și remarcându-se în special prin opoziția față de proiectul minier de la Roșia Montană[10].

Este co-autoarea unei rezoluții[11] importante care priveste interzicerea tehnologiilor bazate pe cianuri în mineritul UE, adoptată în 2010 cu o largă majoritate de forul legislativ european[12].

De asemenea, agricultura este una din preocuparile sale centrale; prin numeroase demersuri desfășurate la PE și în țară, sprijină promovarea produselor tradiționale românești[13] și susține orientarea finanțării agriculturii europene către sprijinirea fermelor de mici dimensiuni, a exploatațiilor familiale și a celor cu producție bio.

In 2011, ca membru în Comisia AGRI, a fost autoarea unui raport[14] pe tema recunoașterii rolului strategic al agriculturii în asigurarea securitații alimentare. Raportul – adoptat cu majoritate de voturi de plenul PE – solicită venituri decente pentru agricultori, susținerea tinerilor fermieri ți combaterea speculațiilor pe piețele agricole[15].

Una dintre prioritățile sale este promovarea alimentației sănătoase[16], în special în rândul copiilor. În afara inițiativelor de la PE vizând informarea și educarea părinților, Daciana Sarbu a înființat, alături de un medic și de un consultant nutriționist, Asociatia Scoala pentru Sanatate, care organizează, prin eforturi proprii, un turneu național – Hrană Deșteaptă pentru Copii Sănătoși[17] – menit să ajute părinții de preșcolari să învețe principiile nutriției sănătoase.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Daciana Sârbu - Grupul S&D din Parlamentul European”. europarlamentariisd.ro. http://www.europarlamentariisd.ro/daciana-sarbu/. 
 2. ^ BEC Proces-verbal privind centralizarea voturilor și atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European, bec2009pe.ro, accesat 2009-03-29
 3. ^ Europarlamentarii: pâine și circ în România, invizibili la Bruxelles, evz.ro, accesat 2009-03-29
 4. ^ Raportul de activitate 2009-2014, Daciana Sarbu. https://issuu.com/dacianasarbu/docs/ds_raport_activitate_extins. 
 5. ^ Interviu, Europeanul.org. 
 6. ^ Daciana Sârbu, acțiune pentru sprijinirea micilor fermieri care vor să se asocieze. http://www.romaniatv.net/daciana-sarbu-actiune-pentru-sprijinirea-micilor-fermieri-care-vor-sa-se-asocieze_219042.html#ixzz41eKpIXog. 
 7. ^ Daciana Sârbu, nominalizată "Europarlamentarul Anului" pentru domeniul sănătății. http://www.romaniatv.net/daciana-sarbu-nominalizata-europarlamentarul-anului-pentru-domeniul-sanatatii_198486.html. 
 8. ^ DACIANA SARBU,nominalizata ”Europarlamentarul Anului” pentru domeniul sanatatii. http://www.lumeasublupa.ro/?p=889. 
 9. ^ Departamentul Politic (17 martie 2016), „Citeste si:”, Evenimentul zilei, http://www.evz.ro/cristian-busoi-europarlamentarul-anului-in-domeniul-sanatatii.html, accesat la 20 mai 2016 
 10. ^ Rosia Montana - Blogul Dacianei Sarbu”. wordpress.com. http://dacianasarbu.wordpress.com/tag/rosia-montana/. 
 11. ^ http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+MOTION+B7-2010-0239+0+DOC+PDF+V0//RO&language=RO
 12. ^ PE cere Comisiei Europene sa interzica folosirea cianurilor in minierit pana in 2011”. ecomagazin.ro. http://www.ecomagazin.ro/pe-cere-comisiei-europene-sa-interzica-folosirea-cianurilor-in-minierit-pana-in-2011/. 
 13. ^ Oierii sibieni au lasat Parlamentul European cu gura plina!”. Turnul Sfatului Online. http://www.turnulsfatului.ro/2548/oierii-sibieni-au-lasat-parlamentul-european-cu-gura-plina-o:p--o:p.html?sst=. 
 14. ^ http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A7-2010-0376+0+DOC+PDF+V0//RO&language=RO
 15. ^ Raportul Dacianei Sarbu privind agricultura traditionala, adoptat de PE”. Ziare.com. 21 octombrie 2015. http://www.ziare.com/daciana-sarbu/stiri-daciana-sarbu/raportul-dacianei-sarbu-privind-agricultura-traditionala-adoptat-de-pe-1069513. 
 16. ^ http://www.dacianasarbu.ro/
 17. ^ webmagnat. „TeleM - televiziune Iasi”. telem.ro. http://www.telem.ro/telem/local/28291-daciana-sarbu-qscoala-pentru-sanatateq.html. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri