Daciana Sârbu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Deputata Daciana Sârbu.

Daciana Octavia Sârbu (n. 15 ianuarie 1977, Arad) este un politician român, membru al Partidul Social Democrat, care reprezintă din 2007 România în Parlamentul European[1]. Daciana Sârbu este fiica politicianului și fostului ministru Ilie Sârbu, și este căsătorită cu politicianul Victor Ponta.

În Parlamentul European[modificare | modificare sursă]

În 2007 a fost aleasă delegată a României în Parlamentul European.

Realeasă în Parlamentul European la data de 7 iunie 2009 pe lista Partidului Social Democrat,[2] în cele nouă luni până în martie 2010 a participat la 36 din cele 37 de ședințe în plen. În perioada menționată a pus 20 de întrebări în timpul ședințelor, a redactat trei propuneri de rezoluție, a intervenit de 32 de ori în plen, a scris două declarații și a întocmit nouă amendamente, dar nu a elaborat personal nici un proiect.[3]

La Bruxelles si Strasbourg, activează în Comisia de Mediu, Sănătate publica si Siguranță Alimentara (ENVI), precum si in Comisia de Agricultură si Dezvoltare rurală (AGRI) (ca substitut). Participă, de asemenea, la lucrările delegației pentru relațiile cu India și ale comitetului de cooperare parlamentara UE-Ucraina[4]. Este vicepreședinte al Intergrupului PE pentru bunăstarea și protejarea animalelor.

Încă de la debutul sau ca euroobservator, și-a axat activitatea în domeniul protectiei mediului, implicându-se în demersuri pe această temă atât la Parlamentul European, cât și în țară și remarcându-se în special prin opoziția față de proiectul minier de la Roșia Montană[5].

Este co-autoarea unei rezoluții[6] importante care priveste interzicerea tehnologiilor bazate pe cianuri în mineritul UE, adoptată în 2010 cu o largă majoritate de forul legislativ european[7].

De asemenea, agricultura este una din preocuparile sale centrale; prin numeroase demersuri desfășurate la PE și în țară, sprijină promovarea produselor tradiționale românești[8] și susține orientarea finanțării agriculturii europene către sprijinirea fermelor de mici dimensiuni, a exploatațiilor familiale și a celor cu producție bio.

In 2011, ca membru în Comisia AGRI, a fost autoarea unui raport[9] pe tema recunoașterii rolului strategic al agriculturii în asigurarea securitații alimentare. Raportul – adoptat cu majoritate de voturi de plenul PE – solicită venituri decente pentru agricultori, susținerea tinerilor fermieri ți combaterea speculațiilor pe piețele agricole[10].

Una dintre prioritățile sale este promovarea alimentației sănătoase[11], în special în rândul copiilor. În afara inițiativelor de la PE vizând informarea și educarea părinților, Daciana Sarbu a înființat, alături de un medic și de un consultant nutriționist, Asociatia Scoala pentru Sanatate, care organizează, prin eforturi proprii, un turneu național – Hrană Deșteaptă pentru Copii Sănătoși[12] – menit să ajute părinții de preșcolari să învețe principiile nutriției sănătoase.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri