Statuia Lupoaicei din Timișoara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Statuia Lupoaicei din Timişoara

Statuia Lupoaicei din Timișoara este o statuie înfățișînd pe legendarii întemeietori ai Romei, frații Romulus și Remus, alăptați de o lupoaică. Statuia redă legenda întemeierii Romei, conform căreia cei doi frați care au întemeiat orașul au fost îngrijiți de o lupoaică.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Monumentul, aflat în Piața Victoriei, reprezintă un cadou făcut Timișoarei de către municipalitatea orașului Roma, ca un simbol al latinității care unește popoarele român și italian. Este amplasată în centrul orașului, în piața dintre Operă și Catedrala Mitropolitană.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Statuia este o copie a celebrei „Lupa Capitolina” din capitala Italiei, amplasată pe o coloană de 4,96 m.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Inaugurarea monumentului a avut loc la 23 aprilie 1926 în prezența a 10.000 de oameni. La eveniment au luat parte dr. Samuil Șagovici, primarul Timișoarei, Vasile Goldiș, ministrul cultelor, Grigore Trancu-Iași, ministrul muncii precum și delegați de-ai lui Mussolini, conducătorul statului italian din acea vreme. Predarea s-a făcut de către consulul Italiei la Timișoara, Codecca. Solemnitatea a decurs cu totala excludere de la orice rol a fostului primar al Timișoarei dr. Lucian Georgevici, obligat să demisioneze în 17 aprilie, într-un climat tensionat.

În urma dictatului de la Viena prin care Ungaria a primit Transilvania de Nord, centrul Timișoarei a fost locul unei manifestații de protest. Deoarece Italia, aflată sub conducerea liderului Benito Mussolini (supranumit "Il duce"), sprijinise pretențiile Ungariei, statuia a atras nemulțumirea manifestanților care au protestat împotriva ei, ea fiind vremelnic îndepărtată din centrul Timișoarei. În savurosul grai bănățean, s-a scandat atunci "Duce, duce, ia-ți cățaua și ți-o fuce!"

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Coordonate: 45°45′09.10″N 21°13′30.64″E / 45.7525278°N 21.2251778°E / 45.7525278; 21.2251778