Piața Timișoara 700

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Piața Timișoara 700

Piața Timișoara 700 este o piață din Timișoara. Piața a primit numele său în 1966, la cea de-a 700-a aniversare, piața fiind menționată pentru prima dată în anul 1266.[1] Situată la marginea vestică a orașului istoric, astăzi cartierul Cetate, Piața 700 suprapune latura vestică a cartierului Palanca Mare, suburbia medievală a cetății Timișoara, precum și fundațiile fortificației bastionare ale cetății de tip Pagan, construită în secolul al XVIII-lea.[2]

Descoperiri arheologice[modificare | modificare sursă]

În aprilie 2013, în urma săpăturilor pentru construirea unei fundații a unei clădiri de birouri, au fost descoperite o serie de vestigii, printre care un stăvilar construit în secolul al XVIII-lea de către administrația habsburgică, foarte bine conservat, folosit în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului.[3] Între 2014 și 2015, stăvilarul a fost restaurat și transformat în punct muzeal în aer liber.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rudolf J. Strutz, Vlad-Emil Anitei (). Timișoara. JR Design. p. 35. 
  2. ^ Alexandru Szentmiklosi (). „Stăvilarul fortificației de secol XVIII din Timișoara-Piața 700. Punct muzeal în aer liber” (PDF). Banatica (26): 433–444. 
  3. ^ „Ansamblul hidrotehnic al cetății Timișoara - Ecluza Mică-Piața "700". Repertoriul Arheologic Național. Ministerul Culturii. 
  4. ^ „E GATA! Stăvilarul din vremea imperiului habsburgic găsit în Piața 700 din Timișoara, transformat în muzeu în aer liber! FOTO!”. Opinia Timișoarei. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Piața 700