Fabrica de bere Timișoreana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fabrica de bere

Fabrica de bere Timișoreana este a prima fabrică de bere înființată pe teritoriul actual al României[necesită citare], în cartierul Fabric din Timișoara, în 1718.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În 1718, după eliberarea Timișoarei de sub stăpânirea otomana de către Eugeniu de Savoia, acesta decide să înființeze aici o fabrică de bere.[1] Berea produsă aici era destinată aprovizionării armatei austriece și suplinirii carenței de apă potabilă.

În 1872 crahul bursei de la Viena produce o recesiune economică în întreg Imperiul Austriac, efectele fiind simțite și la Timișoara. Fabrica de bere de aici este scoasă la licitație și achiziționată de timișoreni în încercarea de a o salva de la faliment, dovadă că fabrica căpătase un rol important în oraș.

La începutul anului 1890 clădirile principale și instalațiile fabricii au fost distruse aproape în întregime de un incendiu. Distrugerea a determinat însă o retehnologizare, la cele mai înalte standarde ale vremii.[necesită citare]

Între anii 1900-1920 fabrica a devenit una dintre cele mai moderne fabrici din Europa,[necesită citare] multe dintre tehnologii putând fi utilizate și astăzi. Calitatea deosebită a berii Timișoreana a determinat alegerea acesteia drept berea oficială a Casei Regale a României.[necesită citare] În perioada interbelică Timișoreana a fost lider al pieței berii din România.[necesită citare], cu patru sortimente diferite de bere.[necesită citare] Perioada comunistă a însemnat naționalizarea fabricii, însă producția de bere a continuat, devenind a doua fabrică din lume complet automatizată.[necesită citare]

Din 2007 Timișoreana este lider de piață în România.[necesită citare]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]