Universitatea de Vest din Timișoara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Universitatea de Vest)
Jump to navigation Jump to search
Universitatea de Vest din Timișoara
Logo
Timisoara West University.jpg
Informații
Motto Promovăm cariere, creăm caractere!
Fondată Septembrie 1962
Tip Universitate de stat
Localizare
Țara Flag of Romania.svg România
Oraș Timișoara
Conducere
Rector Marilen-Gabriel Pirtea[1]
Alte informații
Culori Albastru și galben         
Prezență web
www.uvt.ro

Universitatea de Vest este o instituție de învățământ superior din Timișoara.

Originea Universității este legată de Decretul-Lege nr. 660 din 30 decembrie 1944, în care se menționa că o universitate trebuia creată în partea de vest a țării. Primele sale facultăți au fost desființate sau au devenit instituții independente. Transformarea acestei instituții de învățământ superior într-o universitate a avut loc la sfârșitul lunii septembrie 1962. În anul 1968 instituția a devenit o universitate de sine stătătoare. A urmat o perioadă dificilă, în special pentru științele umaniste și cele exacte. Domenii ca muzica, artele plastice, istoria, geografia, știintele naturii, chimia au dispǎrut una câte una, în timp ce filologia și-a restrâns mult activitatea. Drept urmare multe din facultǎțile universității au fost transferate la alte instituții. Anul 1989, anul revoluției române, a fost un punct de cotitură în dezvoltarea universității. Aceasta a condus la condițiile de astăzi. O schimbare esențială de mentalitate a avut loc în percepția instituției academice, urmând modelul instituților democratice similare din vest. O amplă reformă instituțională a avut loc, începând cu redefinirea misiunii universității, prin stabilirea obiectivelor de urmat pentru realizarea misiunii.

În 2011 a fost clasificată în a doua categorie din România, cea a universităților de educație și cercetare științifică.[2]

Facultăți[modificare | modificare sursă]

Facultate Domeniu Specializare
Facultatea de Arte și Design
Site web: arte.uvt.ro
Arte vizuale Arte plastice (pictură, grafică, sculptură)
Conservare–restaurare
Arte decorative
Modă–design vestimentar
Arte plastice–fotografie–video–procesarea computerizată a imaginii
Design
Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie
Site web: www.cbg.uvt.ro
Biologie Biologie
Biochimie
Chimie Chimie
Chimie medicală
Geografie Geografia turismului
Geografie
Planificare teritorială
Știința mediului Știința mediului
Facultatea de Drept
Site web: drept.uvt.ro
Drept Drept
Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor
Site web: feaa.uvt.ro
Contabilitate Contabilitate și informatică de gestiune
Administrarea afacerilor Economia comerțului turismului și serviciilor
Economie Economie generală și comunicare economică
Economie și afaceri internaționale Economie și afaceri internaționale
Finanțe Finanțe și bănci
Cibernetică statistică și informatică economică Informatică economică
Management Management
Marketing Marketing
Facultatea de Educație Fizică și Sport
Site web: sport.uvt.ro
Educație fizică și sport Educație fizică și sportivă
Sport și performanță motrică
Kinetoterapie Kinetoterapie și motricitate specială
Facultatea de Fizică
Site web: physics.uvt.ro
Fizică Fizică
Fizică informatică
Fizică medicală
Facultatea de Litere, Istorie și Teologie
Site web: litere.uvt.ro
Limbi și literaturi Limbi și literaturi (română, franceză, engleză, germană, italiană, spaniolă, rusă, sârbă și croată, latină)
Limbi moderne aplicate Limbi moderne aplicate
Studii culturale Studii culturale
Istorie Istorie
Teologie Teologie pastorală
Facultatea de Matematică și Informatică
Site web: www.math.uvt.ro
Matematică Matematică
Matematică informatică
Matematici aplicate
Informatică Informatică
Informatică aplicată
Facultatea de Muzică și Teatru
Site web: fmt.uvt.ro
Muzică Interpretare muzicală–instrumente
Interpretare muzicală–canto
Muzică
Teatru și artele spectacolului Artele spectacolului (actorie)
Facultatea de Sociologie și Psihologie
Site web: fsp.uvt.ro
Asistență socială Asistență socială
Psihologie Psihologie
Sociologie Sociologie
Resurse umane
Științe ale educației Pedagogie
Pedagogia învățământului primar și preșcolar
Psihopedagogie specială
Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării
Site web: pfc.uvt.ro
Filosofie și științe ale comunicării Filosofie
Comunicare și relații publice
Jurnalism
Publicitate
Științe ale informării și documentării
Științe politice Științe politice
Relații internaționale și studii europene
Administrație publică

Organizații studențești[modificare | modificare sursă]

Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara[modificare | modificare sursă]

Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT) este singura organizație sindical-studențească constituită la nivelul Universității de Vest din Timișoara, înființată în 27 martie 1990,[3] având o experiență de peste două decenii, fapt ce o face cea mai reprezentativă organizație a universității și, totodată, un punct de reper pentru toate ligile studențești din țară. Scopul OSUT este acela de a reprezenta interesele comune ale studenților și de a stimula participarea acestora la actul educațional, la viața socială, economică și culturală. Organizația reprezintă un mediu asociativ de tineret, mediu în care orice student are șansa de a se exprima și de a-și pune ideile în practică.

Asociația Studenților în Științe Exacte din Universitatea de Vest din Timișoara[modificare | modificare sursă]

Asociația Studenților în Stiințe Exacte din Universitatea Timișoara (ASSEUT) este o asociație studentească, neguvernamentală, profesională și civică, care are ca scop principal apărarea drepturilor legale ale studenților. Un alt scop este acela de angajare și participare a studenților în proiecte ce vizează activități cu caracter profesional, cultural și de angajare civică. Până în prezent proiectele realizate de ASSEUT au fost susținute atât de instituțiile de stat locale, cât și cele naționale.

AIESEC[modificare | modificare sursă]

AIESEC este o organizație internațională de tineri și are ca scop principal dezvoltarea acestora printr-o experiență de învățare integrată constând în muncă în echipă, poziții de leadership și internaționalism. AIESEC Timișoara are o experiență de peste un deceniu în oferirea de oportunități de dezvoltare pentru studenții din Timișoara pe domeniile lor de interes.

Centrul de Dezvoltare a Carierei[modificare | modificare sursă]

Centrul de Dezvoltare a Carierei (CDC) este o organizație non-profit, creată în anul 2002 de către studenți, oameni de afaceri și cadre didactice din cadrul Universității de Vest din Timișoara. CDC sprijină tinerii în crearea unor cariere de success prin consiliere, informare și facilitarea accesului pe piața muncii.

Recunoașterea internațională pentru bune practici în domeniul de activitate, utilizând noile tehnologii IT&C, a venit din partea Global Knowledge Partnership, care a selectat Centrul de Dezvoltare a Carierei ca una dintre cele mai bune exemple de antreprenoriat social din Europa.[4] La finele anului 2006, CDC a fost totodată selectată și premiată de International Youth Foundation, în cadrul programului YouthActionNet alături de alte 19 organizații la nivel mondial pentru activitatea sa, beneficiind de expunere și notorietate la nivelul unor organisme precum Banca Mondială, Fundația Laurea și alte structuri active la nivel global.[4]

Centrul Studențesc de Cercetare „Literacum”[modificare | modificare sursă]

Centrul Studențesc de Cercetare „Literacum” (CSCL) este o inițiativă a studenților Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul UVT. Obiectivul său principal îl constituie activitatea științifică studențească în domeniul literaturii, cu accent major pe literatura română, precum și organizarea diverselor întâlniri și dezbateri tematice. Activitatea curentă a grupului este reflectată în revista online Literacum. De asemenea, CSCL organizează în fiecare an Colocviul Literacum și are în vedere colaborarea cu organizații similare din alte universități.

Asociația Studenților Geografi din Timișoara[modificare | modificare sursă]

Asociația Studenților Geografi din Timișoara (GEOTIM) este una din primele organizații studențești post-decembriste, înființată în 1991 de actuali profesori (pe atunci studenți) ai Departamentului de Geografie.

Asociația Studenților Francofili „Hexagone”[modificare | modificare sursă]

Hexagone a luat ființă în 2007 la inițiativa anumitor studente de la secția de Franceză a Universității de Vest din Timișoara. Asociația Hexagone permite studenților de nationalități diferite să se reunească, vorbirea limbii franceze într-un alt cadru decât la orele de curs, descoperirea unei culturi diferite, schimbul de idei și crearea de proiecte.

Asociația Studenților Europeni din Timișoara[modificare | modificare sursă]

Asociația Studenților Europeni (AEGEE) a fost fondată în anul 1994 de un grup de studenți din diferite universități. De la început, AEGEE Timișoara s-a implicat în activitățile studenților, încercând prin acțiunile sale să facă cunoscute oportunitățile și avantajele unei Europe unite. AEGEE promovează imaginea României și a regiunii Banatului printre studenții europeni care participă la evenimentele și întâlnirile din AEGEE Timișoara și din toată Europa. AEGEE Timișoara organizează conferințe, seminarii, traininguri, schimburi culturale și multe alte activități dedicate studenților din Timișoara și din toată Europa.

Asociația Europeană a Studenților în Drept[modificare | modificare sursă]

Asociația Europeana a Studenților în Drept (ELSA – The European Law Students' Association) este cea mai mare organizație a studenților în drept și a tinerilor juriști din lume. ELSA este o organizație apolitică, independentă si nonprofit, care funcționeaza pe baza voluntariatului, reprezentand peste 32.000 de studenți în drept din 42 de țări, aparținând a peste 300 de universități, inclusiv UVT. ELSA își propune să contribuie la educația juridică, sa promoveze înțelegerea reciprocă si sa promoveze responsabilitatea socială a studenților în Drept și a tinerilor juriști.

Alumni[modificare | modificare sursă]

  • Cristian Moisescu (n. 1947), politician, primar al Aradului (1992–1996)
  • Herta Müller (n. 1953), scriitoare, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură (2009)
  • Titu Andreescu (n. 1956), matematician, profesor la Universitatea din Dallas
  • Sorin Grindeanu (n. 1973), politician, prim-ministru al României (ianuarie–iunie 2017)
  • Daciana Sârbu (n. 1977), europarlamentar (2007–prezent)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Rector și Prorectori UVT”. Universitatea de Vest din Timișoara. 
  2. ^ „Clasificarea universităților din România: Care sunt cele mai bune instituții de învățământ superior”. Mediafax. . 
  3. ^ „Scurt istoric”. Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara. 
  4. ^ a b „Despre Noi”. Centrul de Dezvoltare a Carierei. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]