Papa Clement I

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Clement I sau Clement Romanul
Clemens Romanus.jpg
Papa Clement I
Date personale
Născutsecolul I e.n. Modificați la Wikidata
Roma, Imperiul Roman Modificați la Wikidata
Decedat99 e.n.[1] Modificați la Wikidata
Chersonesos, Regatul Bosforului Modificați la Wikidata
ÎnmormântatBasilica of San Clemente[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor (execution by drowning[*]) Modificați la Wikidata
Cetățenie Roma Antică Modificați la Wikidata
Religiecreștinism Modificați la Wikidata
Ocupațieteolog[*]
preot catolic[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Început de pontificat88 92
Final de pontificat99 101
PredecesorAnaclet I
SuccesorPapa Evarist

Papa Clement I, în general este cunoscut cu numele de Clement din Roma, sau Clement Romanul, a fost unul dintre Părinții Apostolici, al patrulea Papă și Episcopul Romei, din anul 88 până în 97.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Epistola Papei Clement I către Biserica din Corint (1 Clement) compusă pentru a reface armonia dintre preoți și credincioși, este considerată una dintre scrisorile creștine vechi existente în afara Noului Testament. Această scrisoare este manifestul primatului Romei și prima afirmare a autorității apostolice a Episcopiei Părinților Apostoli. După Sfântul Irineu, cea dea doua epistolă - 2 Clement - este atribuită Sfântului Clement din cauza afinităților stilistice, însă există și opinia că această a doua epistolă ar fi fost scrisă mult mai târziu.

Origine[modificare | modificare sursă]

Se cunosc doar câteva detalii despre viata Papei Clement I, unele surse menționând anul 88 când Clement devine Papă și Apostol al Romei, altele anul 92. Este însă cert că Papa Clement I a murit în anul 99. Conform tradiției, Clement era un sclav roman eliberat de către Titul Flavius Clemen, consul pe timpul Împăratului Domițian, convertit la creștinism. De asemenea se crede că l-a cunoscut personal pe Sfântul Petru, care l-ar fi uns papă, iar unele surse spun că este menționat de Sfântul Paul în Scrisoarea către Filipeni (4:3).

Martiriul[modificare | modificare sursă]

După tradiție Papa Clement I a fost prins de Împăratul Traian, trimis în cetatea Cherson (Chersonesus) din Sudul Crimeii de astăzi fiind condamnat să lucreze într-o mină de piatră, a salvat prizonierii în mod miraculos în timpul unui accident, convertind o mare parte din păgânii întemnițați. Sfântul Clement a murit ca martir, fiind legat de o ancora și înecat în Marea Neagră. Este sărbătorit pe 23 noiembrie.

Relicve[modificare | modificare sursă]

Este probabil ca Biserica San Clemente (Sf. Clement) să fi fost construită pe locul casei sale.

Conform tradiției, Sfântul Chiril a adus relicvele Sfântului Clement la Roma în secolul 9, unde au fost îngropate în Basilica Sfântului Clement. Capul și o parte de oseminte sunt revendicate de Mănăstirea Lavra Pecerska din Kiev.

Legături externe[modificare | modificare sursă]Predecesor:
Papa Anaclet
Clement I (Romanul)
88 92 - 97 101

Succesor:
Papa Evarist
Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Lupu, Aurel și Damian, Sorin Dan, “Viețile episcopilor Romei socotiți sfinți în Biserica Ortodoxă”, Editura Herald, București, România, 2009 (144 pagini), ISBN 978-973-111-120-9;

  1. ^