Domițian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bustul lui Domițian - Muzeul Louvre

Titus Flavius Domitianus (24 octombrie 5118 septembrie 96), cunoscut ca Domițian, a fost împărat roman al dinastiei Flaviilor din 81 până în 96.

Concentrarea puterii[modificare | modificare sursă]

Proclamat împărat la 13 septembrie 81, fiul lui Vespasian și al Domitillei și fratele lui Titus, inaugurează o politică sensibil deosebită de cea a primilor Flavii. Sprijinindu-se pe armată, pe garda pretoriană, urmează o linie autocratică. Personalitate orgolioasă, violentă, revendicând titlul de dominus et deus se proclamă în 85 censor perpetuus (cenzor pe viață) și intră în conflict cu aristocrația senatorială. Unele surse spun ca Domitian ar mai fi adaugat un etaj de lemn la Colosseum pentru femei si copii pentru ca toti romanii sa se distreze uitindu-se la luptele dintre gladiatori si ca romanii sa il sustina in continuare.[necesită citare]

Activitatea militară[modificare | modificare sursă]

Victorios în campania întreprinsă în 83 la Rin împotriva tribului germanic al chatilor, Domițian adoptă titlul de Germanicus. O invazie a dacilor și a aliaților lor în Moesia, soldată cu moartea guvernatorului, îl obligă în 86 să intervină personal pe frontul de la Dunăre. Moesia este împărțită acum în două provincii: Moesia Inferior (în a cărui componență intră și Dobrogea) și Moesia Superior.

Campania inițiată în 87 la nordul Dunării împotriva lui Decebal se încheie cu o înfrângere; în 88, ofensiva romană marchează o victorie la Tapae și duce la încheierea unei păci de compromis între Roma și Dacia (89).

La 18 septembrie 96, Domițian, ultimul dintre Flavii, cade victimă unei conjurații de palat, organizată de comandantul gărzii palatului și de soția sa, Domitia Longina.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Titus
Împărat Roman
81 - 96

Succesor:
Nerva