Papa Ioan al XV-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ioan al XV-lea
Pope John XV Illustration.jpg
Nume
Început de pontificat
Final de pontificat
Predecesor Papa Ioan al XIV-lea
Succesor Papa Grigore al V-lea
Născut
Decedat

Papa Ioan al XV-lea (+ în martie 996) a fost papă al Romei din 985 până-n 996

La inițiativa lui Ioan I. Crescențiu a fost uns papă. Înaintea pontificatului său a fost preotul-cardinal de la San Vitale (Roma). După ce prestigiul papalității scăzuse mult în secolul X, s-a străduit să restabilească autoritatea bisericii în străinătate. Așa a intermediat între regele Anglei Aethelred și ducele Normandiei și a primit în numele Sfântului Scaun Polonia de cătren ducele Mieszko I.

Cu toate că era un adept al Reformei de la Cluny, totuși a sprijinit puternic nepotismul la Roma. În 993 a înfăptuit prima sanctificare din istorie (Ulrich de Augsburg).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Fiind mereu sub o presiune puternică din partea crescențienilor - după decesul lui Ioan I. Crescențiu, aceștia își retraseră sprijinul papei sub conducerea fratelui acestuia, Crescențiu I. Nomentatus - a fost obligat să fugă din Roma la Sutri (995). De acolo l-a chemat în ajutor pe Otto al III-lea. Invazia lui Otto în Italia a dus la decizia clanului speriat să-l cheme înapoi pe papa Ioan. Însă puțin după întoarcerea sa la Roma Ioan al XV-lea a decedat - încă înainte de a sosi Otto la Roma.

Literatură[modificare | modificare sursă]

  • R. Barth, F. Bedürftig: Taschenlexikon Päpste Piper, München 2000
  • Literatură scrisă de Papa Ioan al XV-lea, precum și literatură despre Papa Ioan al XV-lea se poate găsi în Katalog der Deutschen Nationalbibliothek

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Johannes XV. În: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon

(BBKL)

Referințe[modificare | modificare sursă]

Predecesor:
Papa Ioan al XIV-lea
Ioan al XV-lea
985 - 996

Succesor:
Papa Grigore al V-lea