Clementinum

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Intrarea de est în Clementinum

Clementinum (în cehă Klementinum) este un complex de clădiri istorice din Praga. Până de curând, complexul a găzduit Bibliotecile Națională, Universitară și Tehnică, în timp ce Biblioteca Orașului se afla în apropiere, pe Mariánské Náměstí. Biblioteca Tehnică și Biblioteca Municipală s-au mutat în anul 2009 în clădirea Bibliotecii Tehnice Naționale din Praga din Technická 6.[1] Clădirea este utilizată în prezent ca Biblioteca Națională a Republicii Cehe. În 2005, Biblioteca Națională Cehă a primit Premiul Jikji (Memoria Lumii) din partea UNESCO.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Vedere a Pragăi din Clementinum

Istoria clădirii datează din secolul al XI-lea când a fost construită aici într-o capelă dedicată Sfântului Clement. O mănăstire dominicană a fost fondată în perioada medievală, care a fost transformată în 1556 într-un colegiu iezuit. În 1622 iezuiții au transferat biblioteca Universității Caroline în Clementinum, iar colegiul a fuzionat cu Universitatea în 1654. Iezuiții au rămas aici până în 1773, când Clementinum a fost transformat în observator, bibliotecă și universitate de către împărăteasa Maria Tereza a Austriei.

Biblioteca Națională a fost fondată în 1781, iar începând din 1782 Clementinum a fost depozitul legal al Bibliotecii. În 1918 nou înființatul stat cehoslovac a preluat biblioteca. Începând din 1990 Clementinum este sediul Bibliotecii Naționale. El conține o colecție a scrierilor și obiectelor personale ale lui Mozart, materiale ce au aparținut lui Tycho Brahe și Comenius, precum și exemplare istorice ale principalelor lucrări ale literaturii cehe. Arhitectura clădirii este un exemplu notabil de arhitectură barocă, iar Clementinum, care are o suprafață de 20.000 de metri pătrați, este al doilea cel mai mare complex de clădiri din Praga, după Cetatea Pragăi. Cu mai mulți ani înainte de 2006, a existat o dezbatere cu privire la posibilitățile de a extinde spațiul pentru colecțiile viitoare ale bibliotecii deoarece se aștepta ca spațiul clădirii Clementinum să-și atingă limitele prin 2010. La 10 ianuarie 2006, autoritățile municipale de la Praga au decis să vândă  Bibliotecii Naționale proprietatea orășenească situată în zona Letná, în apropiere de centrul Pragăi. În primăvara anului 2006 a avut loc un concurs internațional de proiecte arhitectonice pentru noua clădire. Arhitectul care a câștigat concursul este Jan Kaplický, dar concursul a fost însă  anulat, astfel încât Biblioteca Națională Cehă își așteaptă încă proiectul final.

Curiozități[modificare | modificare sursă]

Aula barocă a bibliotecii
  • La un moment dat Clementinum a fost cunoscut ca al treilea cel mai mare colegiu iezuit din lume.
  • Cele mai vechi înregistrări meteorologice din zona Cehiei au fost realizate în Clementinum în anul 1775. Înregistrările continuă și în prezent.[2]
  • Clementinum este menționat în "Miracolul secret" de Jorge Luis Borges. Personajul principal are un vis despre biblioteca din Clementinum în care bibliotecarii îl caută pe Dumnezeu în cărțile din bibliotecă. Unul dintre bibliotecari spune:

Dumnezeu se află într-una din scrisorile de pe una din paginile uneia din cele patru sute de mii de cărți din Clementinum. Părinții mei și părinții părinților mei au căutat această scrisoare; eu însumi am devenit orb căutând-o. Un cititor intră și oferă personajului principal un atlas, spunându-i că acest atlas îi este inutil. Personajul principal deschide cartea la întâmplare și găsește o hartă a Indiei, iar după ce atinge una din litere îl găsește atunci pe Dumnezeu.

  • Aula barocă a bibliotecii din interiorul Clementinum este cunoscută pentru frumoasele sale lucrări artistice interioare, inclusiv picturile de pe tavan realizate de Jan Hiebl.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Magic of the National Technical Library at Prague Real Estate
  2. ^ „Brief History of Meteorological Measurements”. Czech Hydrometeorological Institute. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]