Papa Ștefan al VI-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ștefan al VI-lea
Jean Paul Laurens Le Pape Formose et Etienne VII 1870.jpg
Date personale
NăscutRoma, Imperiul Roman de Răsărit Modificați la Wikidata
Decedataugust 897 e.n.[1] Modificați la Wikidata
Roma, Statele Papale Modificați la Wikidata
ÎnmormântatBazilica Sfântul Petru din Roma Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Romano-Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*] Modificați la Wikidata
Activitate
PredecesorPapa Bonifaciu al VI-lea
SuccesorPapa Roman

Papa Ștefan al VI-lea a fost Papă al Romei în perioada mai 896 - august 897.

El a fost numit cardinal de Anagni de catre Papa Formosus. Circumstanțele alegerii sale sunt neclare, dar a fost sustinut de una dintre cele mai puternice familii romane, casa Spoleto, care contesta papalitatea la vremea respectivă.

Papa Ștefan al-VI-lea e amintit in istorie in special datorita comportamentului său față de rămășițele papei Formosus, penultimul sau predecesor. Corpul putred al lui Formosus a fost exhumat și judecat în așa-numitul Sinod/Consiliu al Cadavrului din ianuarie 897. Presiunea familiei Spoleto și furia lui Ștefan impotriva predecesorul său au dus la acest eveniment extraordinar. Cadavrul papei Formosus a fost proptit pe un tron si un diacon a fost numit ca să răspundă pentru pontiful decedat. În timpul procesului cadavrul lui Formosus a fost condamnat pentru ca a exercitat funcțiile unui cardinal dupa ce fusese deposedat de aceasta functie și pentru ca a primit pontificatul în timp ce era cardinal de Porto, printre alte acuzații care fuseseră îndreptate împotriva lui în timpul pontificatului lui Ioan al VIII-lea. Cadavrul a fost găsit vinovat, dezbrăcat de veșmintele sacre, i s-au taiat cele trei degete ale mâinii drepte cu care creștinii binecuvântează, îmbrăcat în haine laice și îngropat rapid. Apoi a fost dezgropat inca odata ca urmare a unui nou val de ura și aruncat în Tibru. Toate numirile in functii facute de Formosus au fost anulate. 

Procesul a declansat un scandal public. Deși instigatorii procesului au fost probabil dușmanii lui Formosus din familia Spoleto, care isi recăpătasera puterea in Roma la începutul anului 897, scandalul s-a încheiat prin întemnitarea lui Stefan și moartea sa prin spanzurare in vara lui august 897.

 Predecesor:
Papa Bonifaciu al VI-lea
Ștefan al VI-lea

Succesor:
Papa Roman
  1. ^