Sari la conținut

Papa Pius al XI-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pius al XI-lea
Date personale
Nume la naștereAchille Ambrogio Damiano Ratti Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Desio, Regatul Lombardia-Veneția, Imperiul Austriac[2] Modificați la Wikidata
Decedat (81 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Vatican Modificați la Wikidata
ÎnmormântatGrotte Vaticane[*][[Grotte Vaticane (crypt with papal tombs beneath St. Peter's Basilica, Vatican)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
PărințiFrancesco Ratti[*][[Francesco Ratti (father of Pius XI)|​]]
Teresa Ratti[*][[Teresa Ratti (mother of Pius XI.)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Italiei () Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[5] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot romano-catolic[*]
bibliotecar
alpinist[*]
episcop catolic[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRoma
Vatican Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană[6] Modificați la Wikidata
Activitate
Început de pontificat6 februarie 1922
Final de pontificat10 februarie 1939
PredecesorBenedict al XV-lea
SuccesorPius al XII-lea
Semnătură

Pius al XI-lea, născut Achille Ratti, (n. , Desio, Regatul Lombardia-Veneția, Imperiul Austriac – d. , Vatican) a fost papă al Bisericii Catolice între anii 1922-1939.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Părinții lui Achille Ratti au fost oameni simpli. Născut la 31 mai 1857 în Desio, a mers la seminarul teologic al Arhidiecezei de Milano. Ulterior a urmat Universitatea Pontificală Gregoriană, unde a obținut doctoratul în teologie. După câțiva ani petrecuți într-o parohie, părintele Ratti a fost însărcinat să lucreze în Biblioteca Ambroziană din Milano. În 1912 a devenit asistent bibliotecar la Vatican. Papa Pius al X-lea l-a numit ulterior la conducerea Bibliotecii Apostolice Vaticane.

În afară de activitatea bibliotecară, Achille Ratti a practicat alpinismul.

În 1918 papa Benedict al XV-lea îl trimite pe Ratti de la cercetările sale pentru a sluji mai întâi ca vizitator și apoi ca nunțiu în tulburata Polonie. Pentru un cărturar la 60 de ani, plecarea în prima sa misiune diplomatică într-o țară revenită la viață după un secol de fărâmițări, a fost oarecum o povară. Ratti a rezolvat cu succes situația, dând dovadă de curaj. Când alți diplomați au fugit din fața invaziei Armatei Roșii a lui Troțki, Ratti a rămas la Varșovia, sub asediu sovietic. A asistat la victoria mareșalului Józef Piłsudski în Bătălia de la Varșovia din 1920 și la eliberarea Poloniei după Războiul polono-sovietic.

În 1921 papa Benedict al XV-lea l-a numit pe Ratti arhiepiscop de Milano și cardinal. Câteva luni mai târziu papa Benedict al XV-lea a murit, iar în locul lui a fost ales Ratti, care și-a luat numele de Pius al XI-lea.

Papa Pius al XI-lea a fost pus în fața unei triste și tulburate lumi postbelice, o lume amenințată și ispitită de fascism și comunism. Pius al XI-lea s-a străduit să adune forțele binelui și să remedieze răutățile timpului. Pentru a aminti lumii materialiste primordialitatea spiritualității, a instiuit sărbătoarea Cristos Rege. În treizeci de scrisori enciclice a răspuns la întrebările timpului. Remarcabile au fost enciclicile sale asupra educației, căsătoriei și asupra problemelor sociale.

În timpul pontificatului său au fost încheiate mai multe concordate. Cel mai important a fost Tratatul de la Lateran din 1929, care a adus rezolvarea problemei romane.

Mormântul papei Pius al XI-lea

Pius al XI-lea a sprijinit activitatea misionară și a formarea clerului autohton. Pius al XI-lea a permis în teritoriile din afara Europei practicarea anumitor obiceiuri care în trecut au fost considerate drept superstiții. A fost de asemenea interesat de Bisericile Răsăritene separate și dorea unirea cu ele. A fost întristat de persecuțiile asupra evreilor, și a repetat mereu lumii că a fi antisemit înseamnă a fi necreștin.

Într-un discurs ținut în data de 6 septembrie 1938, la o zi după adoptarea primelor legi antisemite din Italia, a spus din nou că antisemitismul este o mișcare odioasă, incompatibilă cu trăirea creștină.[7]

A fost confruntat de asemenea cu persecuțiile asupra creștinilor din Mexic, Rusia, Spania și Germania. Chiar înainte de a muri, la 10 februarie 1939, Pius al XI-lea și-a oferit viața pentru pace în lume.

Scrisori enciclice[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Papa Pius al XI-lea”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d e ​]][[Categorie:Articole cu legături către elemente fără etichetă în limba română 
  3. ^ a b c d Pope Pius XI, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b c d papa PIO XI, Dizionario Biografico degli Italiani, accesat în  
  5. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  
  6. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  7. ^ Emma Fattorini, Pio XI, Hitler e Mussolini. La solitudine di un Papa, Einaudi, Torino 2007, p. 181.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Papa Benedict al XV-lea
PIUS PP. XI
1922 - 1939
Succesor:
Papa Pius al XII-lea