Papa Celestin I

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Celestin I
Date personale
Născutsecolul al IV-lea d.Hr. Modificați la Wikidata
Roma, Imperiul Roman de Apus Modificați la Wikidata
Decedat Modificați la Wikidata
Roma, Imperiul Roman Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*]
scriitor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRoma Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină[2] Modificați la Wikidata
Activitate
PredecesorPapa Bonifaciu I
SuccesorPapa Sixt al III-lea

Celestin I (n. secolul al IV-lea d.Hr., Roma, Imperiul Roman de Apus – d. , Roma, Imperiul Roman) a fost papă al Romei din 422 până la decesul său din 6 aprilie 432.

Originea[modificare | modificare sursă]

Celestin I a fost roman; nu se cunoaște nimic din istoria tinereții sale, excepție făcând numele tatălui său - Priscus. Se spune că ar fi trăit un timp la Milano, pe lângă Sfântul Ambrozie. Prima relatare certă despre el este menționarea într-un document al Papei Inocențiu I, din anul 416, în care se vorbește despre Diaconul Celestin.

Activitatea[modificare | modificare sursă]

Diverse părți ale litughiei îi sunt atribuite, dar fără a avea dovezi concrete că el le-a fi conceput.

Papa Celestin I a luat poziții doctrinare contra Pelagienilor, iar delegații săi i-au condamnat pe Nestorieni la Conciliul de la Efes din 431. Nestorie a fost Patriarhul Constantinopolului, funcție recunoscută a doua ca importanță, după papalitate; afirma că Isus Christos avea două naturi - una divină și una umană, iar Fecioara Maria nu era "Născătoare de Dumnezeu" (gr. Theotokos), ci mama lui Isus Omul.

Cu ocazie condamnării acestei erezii Papa a scris patru scrisori, toate datate pe 15 Martie, 431, împreună cu alte scrisori trimise Episcopilor din Africa. Cele din Iliria, Salonic (Thessaloniki), Narbonne s-au păstrat sub forma traducerilor în limba greacă, forma originală din latină pierzându-se.

De asemenea, Papa Celestin I a interzis cultul Novațienilor la Roma, arestându-le episcopul și condamnându-le erezia. A fost zelos în privința ortodoxiei credinței creștine, refuzând să tolereze micile inovații ale predecesorilor săi.

Îm anul 431, Papa Celestin I l-a expediat pe Palladius ca episcop în Irlanda, iar activitatea misionară a acestuia a fost continuată de Patriciu. Diverse părți ale litughiei îi sunt atribuite, dar fără a avea dovezi concrete că el le-a fi conceput.

Comemorare[modificare | modificare sursă]

Sfântul Papă Celestin I a murit pe 6 aprilie, 432 și a fost îngropat în Cimitirul Sf. Priscila aflat pe Via Salaria, dar corpul său a fost mutat, aflându-se acum în Bazilica Santa Prassede.

Papa Celestin I a fost recunoscut ca sfânt, iar în tablouri este prezentat împreună cu un porumbel, un dragon și o flacără.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Lupu, Aurel și Damian, Sorin Dan, Viețile episcopilor Romei socotiți sfinți în Biserica Ortodoxă, Editura Herald, București, România, 2009 (144 pagini), ISBN 978-973-111-120-9.


Predecesor:
Papa Bonifaciu I
Celestin I
422 - 432
Succesor:
Papa Sixt al III-lea  1. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  
  2. ^ Mirabile: Archivio digitale della cultura medievale