Papa Leon al VIII-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Leon al VIII-lea
Emblem of the Papacy SE.svg
Nume
Început de pontificat
Final de pontificat
Predecesor Papa Ioan al XII-lea
Succesor Papa Benedict al V-lea
Născut
Decedat

Papa Leon al VIII-lea (+ 1 martie 965) a fost papă al Romei din 4 dec. 963. Numele lui înseamnă "leul" (lat.).


Predecesorul lui, Ioan al XII-lea, a fost acuzat de nedemnitate și pe urmă dat jos de către Împăratul Otto I..

Noult papă Leon a fost consderat un personaj demn, numai că în momentul numirii sale nu deținea nici o funcție bisericească. Împotrivă prevederilor canonice a fost uns de episcopul de Ostia mai întâi ostiar, apoi lecor, exorcist, acolit, sub-diacon, diacon, preot și în sfârșit episcop - toate astea în aceeași zi. Astfel, a fost considerat firește marioneta împăratului.

Ioan în schimb n-a vrut să renunțe la drepturile sale ținând după plecarea lui Otto din Roma un sinod. Episcopii care cu puțin timp înainte îl dăduseră jos, au dat același verdict împotrivă lui Leon, numai că Ioan, în data de 14 mai 964 a căzut victimă furiei unui soț gelos și înșelat de el.

Fără să se ocupe în continuare de Leon al VIII-lea (acesta își găsise adăpost în tabăra lui Otto), romanii l-au ales papă peBenedict al V-lea(964/65). Pentru Otto această faptă era egală cu o trădare, așa că s-a dus cu o armată puternică la Roma, demițându-l pe Benedict și punându-l din nou pe Leon în locul lui. Acesta însă a decedat în martie 965.

Linkuri:

Leo VIII. În: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon(BBKL)


Predecesor:
Papa Ioan al XII-lea
Leon al VIII-lea

Succesor:
Papa Benedict al V-lea