Irineu de Lyon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ireneu de Lyon
Saint irenee saint irenee.jpg
Date personale
PoreclăApostle of the Gauls Modificați la Wikidata
Născut130 d.Hr.[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
İzmir, Turcia Modificați la Wikidata
Decedat202 d.Hr. (72 de ani)[6][2][3][4] Modificați la Wikidata
Lugdunum, Gallia Lugdunensis, Imperiul Roman Modificați la Wikidata
Ocupațieteolog[*]
preot
filozof
episcop Modificați la Wikidata
Venerație
Sărbătoare28 iunie[1]  Modificați la Wikidata
Gloriole.svg Sfinți

Irineu de Lyon (în greacă Εἰρηναῖος ὁ Σμυρναῖος, „Irineu din Smyrna”; n. secolul al II-lea - d. c. 202) a fost un scriitor bisericesc timpuriu, părinte al Bisericii, episcop de Lugdunum (Lyonul de astăzi), sfânt și apologet, scrierile sale având un rol important în perioada de început a dezvoltării teologiei creștine. A făcut parte din cei care l-au auzit pe Policarp,[7] care era la rândul său unul din discipolii lui Ioan Evanghelistul.

Cea mai importantă carte scrisă de Irineu este Adversus Haereses sau Împotriva Ereziilor, o combatere detaliată a Gnosticismului ce reprezenta în acea vreme o amenințare serioasă pentru Biserică, și în special sistemul gnosticului Valentinus.[8] Fiind unul dintre cei mai mari teologi ai perioadei de început a creștinismului, a pus accent pe elementele tradiționale ale Bisericii, în mod special episcopatul, Scriptura și tradiția.[8] Împotriva gnosticilor care pretindeau că au o doctrină orală secretă primită de la Iisus în persoană, Irineu a arătat că episcopii diferitelor orașe sunt cu toții cunoscuți încă din vremea apostolilor - nici unul din ei nefiind gnostic - și că astfel episcopatul asigură singurul ghid sigur în interpretarea Scripturii.[9] Scrierile sale, împreună cu cele ale lui Clement și Ignațiu sunt considerate printre primele semne ale apariției doctrinei primatului episcopatului roman.[10] Irineu este primul dintre cei care recunosc caracterul canonic al celor patru evanghelii. [11]

Irineu este recunoscut ca sfânt de către bisericile catolică și ortodoxă. Este sărbătorit pe 28 iunie în calendarul romano-catolic, dată ce a fost stabilită în 1920; în 1960 sărbatoarea a fost mutată pe 3 iulie, data de 28 iunie rămânând pentru sărbătorirea sfinților Petru și Pavel, dar în 1969, sărbatorirea lui Irineu a fost din nou mutată pe 28 iunie, data morții sale.[12] Biserica luterană[13][14] îl sărbătorește[15] pentru modelul de mărturie creștină în aceeași zi. Biserica ortodoxă ține această sărbătoare pe 23 august.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Calendarium Romanum (1969)[*][[Calendarium Romanum (1969) (Calendarium Romanum, 1969 publication of the editio typica)|​]], p. 27  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 2. ^ a b Irénée, Babelio, accesat în  
 3. ^ a b Irenaeus Lugdunensis, Catalogue of the Library of the Pontifical University of Saint Thomas Aquinas 
 4. ^ a b Irénée, AlKindi 
 5. ^ Iraeneus, Documenta Catholica Omnia 
 6. ^ „Ireneu de Lyon”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 7. ^ Eusebius of Caesarea, Ecclesiastical History Book v. Chapter v.
 8. ^ a b "Caesar and Christ"(New York: Simon and Schuster, 1972)
 9. ^ „Saint Irenaeus”. Encyclopedia Britannica. 
 10. ^ Cross, F. L., ed. The Oxford Dictionary of the Christian Church (New York: Oxford University Press, 2005)
 11. ^ Brown, Raymond E. An Introduction to the New Testament, p. 14. Anchor Bible; 1st edition (13 octombrie 1997). ISBN 978-0-385-24767-2.
 12. ^ Calendarium Romanum (Libreria Editrice Vaticana 1969), p. 96
 13. ^ http://www.lcms.org/pages/internal.asp?NavID=867
 14. ^ Evangelical Lutheran Church in America: Lesser Festivals and Commemorations, Evangelical Lutheran Worship, page 16. Augsburg Fortress.
 15. ^ http://www.elca.org/Growing-In-Faith/Worship/Learning-Center/FAQs/Commemorations.aspx[nefuncțională]

Legături externe[modificare | modificare sursă]