Papa Benedict I

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Benedict I
Benedict I.jpg
Nume Benedictus
Început de pontificat 2 Iunie, 575
Final de pontificat 30 iulie, 579
Predecesor Papa Ioan al III-lea
Succesor Papa Pelagius al II-lea
Născut
Decedat 30 iulie, 579

Papa Benedict I a fost Papă al Romei în perioada 2 Iunie 575 - 30 Iulie 579.

Originea[modificare | modificare sursă]

Benedict era de origine italiană, din Roma, fiul unui oarecare Bonifaciu, numit Bonosus de către greci.

Alegerea[modificare | modificare sursă]

Ravagiile provocate de lombarzi au provocat mari dificultăți de comunicare cu împăratul răsăritean la Constantinopol, care susținea că are privilegiul de a confirma alegerea papilor. Astfel, după moartea Papei Ioan al III-lea, așteptarea confirmării imperiale a alegerii lui Benedict ca papă, a durat 11 luni, venind pe 2 Iunie 575. Pontificatul Papei Benedict I a durat 4 ani și o lună.

Invazia lombardă și activitatea pastorală[modificare | modificare sursă]

În timpul pontificatului său longobarzii care cuceriseră nordul și centrul Italiei, au atacat sudul, iar în anul 579 au asediat Roma. Împăratul răsăritean Tiberiu I, fiul adoptiv a lui Iustin al II-lea, a trimis o armată pentru a rezolva situația, care însă nu a făcut față invadatorilor. Roma a fost cuprinsă din nou de foamete ca în timpul primului asediu longobard din timpul Papei Ioan al III-lea, iar Papa Benedict I a murit în toiul nenorocirii. Dar înainte de acest lucru, la ceremonia din decembrie 579, papa a hirotonit cincisprezece preoți și trei diaconi și a consacrat douăzeci și unu de episcopi.

Decesul[modificare | modificare sursă]

Papa Benedict I a fost îngropat în vestibulul sacristiei din Basilica Sf. Petru.

Comemorare[modificare | modificare sursă]

Sunt șaisprezece papi numiți Benedict și câțiva antipapi. Unii s-au numit Benedict după acest papă obscur, cei mai mulți și-au pus numele papal după Sf. Benedict al Nursiei, care a fondat ordinul monahal benedictin. În particular, actualul Papa Benedict al XVI-lea a declarat după alegere că și-a ales acest nume, inspirat de Papa Benedict al XV-lea care a condus Biserica în timpul haosului instaurat de Primul Război Mondial, și de Sfântul Benedict de Nursia.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Papa Ioan al III-lea
Benedict I
575 - 579

Succesor:
Papa Pelagius al II-lea